Mökkitreenilomahelleviikko

Viikko 28/2021 (12.-18.7.2021)

Ensimmäinen kolmasta kesälomaviikosta suosi ainakin auringon ja helteen palvojia oikein kunnolla. Joka päivä lämpötila oli ainakin 26-30 astetta eikä pilvet tai sateet keskeyttäneet juurikaan palvontarituaaleja. Treeninpalvojat saivat sen sijaan olla koko viikon tuskissa kun heti aamusta mentiin yli kahdenkympin ja iltamyöhään oltiin hellelukemissa.

No, ei auttanut kuin tuskailla. Harjoituspäiväkirjaan kertyi parin viikon tauon jälkeen taas hyvä määrä tunteja. Ei mitään kovin tehokasta, mutta useampi pitkä siivu tuli lomaviikon kunniaksi vedettyä.

Maanantaina tuli vielä palauteltua sunnuntain kisasta. Illalla tein vain tunnin kotisalitreenin.

Tiistaina aamupäivällä lähdin polkemaan tri-pyörällä kohti mökkiä. Reitti kulki Säijän, Lempäälän ja Vesilahden kautta Halkivahaan. Sieltä suuntasin Urjalankylään josta matka jatkui Jalasjoelle ja lopuksi vielä sakkokierroksena Punkalaitumen keskustalenkki. Matkaa kertyi 128 km kun pysäytin kellon 3,5 km ennen mökkiä kun hiekkatie alkoi. Aikaa kului hieman päälle neljä tuntia, eli keskari oli 31.4 km/h. Tehoja ei saanut tälläkään kertaa oikein jalkaa ja keskitehot jäivätkin 178 wattiin ja sykkeet 128 bpm:iin. Juomaa oli liian vähän mukana (tai siis ei enempää olisi mahtunutkaan), eikä 50g geeliä oikein riittänyt juomien lisäksi energian riittävään saamiseen. Loppuosa matkasta olikin melko vaikeaa, kun jalka alkoi painamaan. Yksi reissun episodi oli myös, kun huomasin n. 80 km:n kohdalla, että satula keikkuu. Pysähdyin katsomaan ja totesin, että toisen puolen satulakiinnike oli pudonnut. Nyt tajusin, mikä se kilahdus Säijäntiellä oli. Ei auttanut muuta kuin laittaa satula takaisin kohdilleen ja toivoa, että se pysyy paikallaan yhdellä kiinnikkeellä.

Keskiviikkoaamusta lähdin mökiltä tekemään vähän pidempää juoksulenkkiä. Taivas oli pilvetön eikä juuri tuullutkaan. Onneksi osa matkasta pääsi juoksemaan puiden varjossa. Lämpöä oli lähtiessä parinkymmenen asteen paikkeilla, mutta nousi reissun aikana hellerajan yli. Reitti oli ns. Tursan lenkki vastapäivään ja päälle vielä Runkan lenkki vastapäivään. Matkaa kertyi 23 km ja aikaa kului 1:54, eli keskari oli hieman alle viiden minuutin. Reitistä melkein 2/3 oli hiekkatietä. Juoksu kulki ihan ok eikä edellisen päivän pyöräily juurikaan tuntunut jaloissa. Mutta sykkeissä pyöräily varmaankin näkyi, sillä ne olivat vauhtiin nähden tosi korkealla, 134 bpm. Illalla kävin vielä uimassa pikkusaaren kierron 1.2 km. Uin ilman märkkäriä, mutta pullarin kanssa. Tosi hyvä yhdistelmä avoveteenkin. Turvana oli raatopoijun lisäksi Tuuli ja kummityttö Lotta sup-laudan kanssa.

Torstai oli treenien puolesta lepopäivä. Vedessä kyllä tuli vietettyä aikaa, mutta ilman sen isompia suoritteita.

Perjantaiaamuna lähdimme ReijoA:n kanssa Huittisten ABC:lta tekemään pitkää pyörälenkkiä tri-pyörillä. Onneksi päivä oli vähän edellispäiviä viileämpi. Lähdössä lämpöä oli parikymmentä astetta ja perille päästyä 26 astetta. Aurinko paisteli pilvettömältä taivaalta koko päivän ja länsituulta oli jonkin verran. Reitti kulki Huittisista Säkylään, jossa ajoimme Rantatietä Kauttualle ja kiersimme Pyhäjärven vastapäivään. Yläneeltä suuntasimme Oripäähän ja Hirvikoskelle, jossa pysähdyimme ostamaan kaupasta lisäjuomaa ja energiaa (n. 115 km takana). Edessä oli vielä Metsämaa, Murto, Jalasjoki, Koskioinen ja Punkalaidun ennen kuin 188 km:n reissu päättyi takaisin Huittisten ABC:lle.

Aikaa reissuun kului 5:44, eli keskinopeukeksi nousi ihan hyvä 32.8 km/h. Keskitehot olivat 188W ja syke 136 bpm. Reissu oli kaikin puolen onnistunut. Reitti oli kokonaisudessaan hyvää asfalttia. Se kolmen kilometrin reikäinen pätkä Majanojallakin oli juuri päälystetty uudelleen. Nousumetrejäkään ei reitillä ollut kuin 830 m. Kiertosuunta tuntui myös osuneen oikeaan, sillä vasta 140 km:n kohdalla reitti kääntyi selvästi vastatuulen suuntaan. Siihen asti tuntui, että mentiin koko ajan myötäiseen ja keskari olikin tuossa vaiheessa 33.7 km/h.

Viimeinen 50 km ajettiin vastatuuleen pääosin vuorovedolla. Punkalaitumen jälkeen tuli sellainen 15 km henkisesti paha pätkä, kun maali oli niin lähellä, mutta niin kaukana ja jalkakin alkoi jo vähän tummumaan. Viimeinen kymppi meni taas jo ihan mukavasti, kun tiesi, ettei ole enää paljon maaliin. Tosin 179 km:n kohdalla oikea reisi kramppasi, mutta se meni onneksi melko pian ohi, kun ajeli vähän aikaa enemmän putkelta. Satulan kanssa oli myöskin pieniä vaikeuksia, sillä se oli siirtynyt 5 senttiä taaksepäin ja sitä piti säätää Hirvikosken stopissa. Yllättävän vähän se kuitenkin vaikutti ajoon. Pyöräilyn päälle juoksimme vielä kaksi kilometriä. Ensimmäinen 500 m juoksua oli kyllä melko tönkköistä, mutta pikku hiljaa jalka alkoi tottumaan juoksuun. Tosin ihan kovaa marathonfiilistä ei ollut.

Lauantaina aamupäivällä kävin graveloimassa Punkalaitumella ja bongailin uusia hiekkateitä. Jätin wattikammet pois ja mittariinkin laitoin näkymäksi kellonajan ja lämpötilan, ettei tulisi pienintäkään kiusausta alkaa tavoittelemaan reissulta muuta kuin mukavaa rauhallista kelailua. Matkaa kuitenkin kertyi taas 78 km ja aikaa kului 3 tuntia. Juomat olivatkin taas vähän vähissä, kun ei ihan noin pitkää lenkkiä pitänyt tehdä. Illalla oli järvessä mukavan kohtalainen aallokko ja lähdin vähän kokeilemaan miten uinti siinä sujuisi. Mökkirannasta uin ensin 700 m Särkän laiturille (vastatuuliosuus). Siellä pieni paussi ja sitten pikkusaaren kierron kautta takaisin mökille. Matkaa kertyi 1670 m ja aikaa kului 39 minuuttia. Pullari oli mukana mutta märkkäriä ei. Vesi tosi lämmintä.

Sunnuntaina aamupäivästä kävin juoksemassa Valontien 12 km:n lenkin. Luoteistuuli oli melko kova ja lämmöt taas helteen puolella. Jalka ei ollut ihan iskussa ja selkäkin taas vähän huonommassa kunnossa ja jumissa. Sykkeet tosi korkealla. Aikaa kului 55 minuuttia, eli keskari oli 4:33 min/km. Alusta oli pääosin hiekkatietä. Iltapäivällä pyöräilin kevyesti gravelilla Palojoella setälässä. Matkaa kertyi suuntaansa tasan 16 km. Edelleen tosi kova luoteistuuli.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.