Voimarinne 2020

Viikko 27/2020 (29.6.-5.7.2020)

Kesäkuun helteet vaihtuivat heinäkuun vesisateisiin. Aiemmin jo manasin, että Suomen säässä ei tänä kesänä ole ollut kohtuullista keskitietä, vaan heti mennään äärilaidasta toiseen. Tälläkin viikolla lämmöt sitten tippuivat yli kolmestakympistä reippasti alle kahdenkympin ja vettä tuli ihan kunnolla. Muutenkin tämä viikko ollaan seurattu silmä kovana sunnuntain ennusteita. Tuolloin pitäisi avata triathlon-kisakausi Karkussa, Voimarinteen puolimatkalla. Alkuviikosta ennusteet olivat melko synkkiä sunnuntaille – vettä, tuulta ja kylmää. Viikon mittaan ennusteet kuitenkin vähä vähältä paranivat, ja loppujen lopuksi sää oli ihan jackpot.

Tällä viikolla on kärsitty edelleen viime viikolla alkaneesta nuhutusongelmasta. Ja oikeastaan se on mennyt vain huonompaan suuntaan. Kovasti olen edellen sitä mieltä, että oikeassa sieraimessa on polyyppi, mutta tiistaina lääkäri saa kertoa oman mielipiteensä. Sieraimessa on paineen tunnetta, ilma liikkuu kunnolla vain sisään päin, ulospäin hengittäessä se on tukossa. Ja se valuttaa myös jatkuvasti kirkasta. Onneksi vaiva ei ole haitannut treenejä, ei edes uintia, mutta ilkeän tuntuinen se on koko ajan.

Kisaviikonlopun vuoksi tämä viikko on otettu kevyesti. Maanantai oli lepopäivä, mutta tiistaina kävin tekemässä 11 km:n rennon juoksulenkin. Kevyesti kulki 4:33 min/km vauhdilla, vaikka sykkeet olivatkin vähän korkealla, 138 bpm. Vettä sateli melkein koko matkan, mutta se ei haitannut, kun lämpöä oli kuitenkin 18 astetta.

Keskiviikkona kävin pyörällä töissä, 16 km / suunta. Tuulista oli, mutta pahalta vesisateilta pääosin vältyin. Illalla olin vielä uintitreenissä Manyonen porukan kanssa. Uimme Räikällä porukassa kilsan verran, ja itse tein vielä 300 m lisälenkin, kun muut lähtivät pyöräilemään ja juoksemaan. Itse tyydyin pelkkään uintiin. Vaikka oli tuulinen sää, niin Keijärveen se ei oikein vaikuttanut, pientä aallokkoa oli, mutta se ei menoa haitannut.

Torstaina iltapäivällä pyöräilin “pikku-Säijän” lenkin, 44 km. Tri-pyörä kulki ihan mukavasti hieman tuulisesta kelistä huolimatta. Keskari oli 30.5 km/h keskitehojen ollessa 167W (FTP 67%).

Perjantaina ei ollut ohjelmassa kuin työmatkapyöräilyt. Vettä satoi loppumatkasta molempiin suuntiin. Lauantainakaan ei tullut tehtyä muuta kuin illalla muutama lyhyt terävä juoksuveto ja sunnuntain kisaan valmistautuminen.

Koska Tahkon IM-kisa peruttiin tältä vuodelta, niin näillä näkymin sunnuntain Voimarinteen puolimatka saattaa olla tämän kauden pääkisa triathlonin puolella. Olen yrittänyt valmistautua kisaan hyvin, mutta silti olo oli erittäin epävarma ennen kisaa, niin kuin aina ennenkin. Joku hyvä henki kuitenkin minua on aina kisoissa seurannut, sillä tälläkin kertaa sää muuttui mitä parhaimmaksi. Lämpöä toki oli uintiin lähdössä vain viidentoista asteen kieppeillä, mutta vesi oli kuitenkin 21 asteista. Lämpö nousi pyöräilyyn sopivaksi ja puolipilvinen taivas antoi myös juoksuun sopivasti varjoa. Itselleni tärkein, eli tyyni ilma uidessa myös toteutui. Harvinaisen hyvä väli kisalle, kun katsoon muuten viikon säätä, ja etenkin edellisen päivän säätä, jolloin Voimarinteellä kisailtiin lyhyemmillä matkoilla. Tämä oli kautta aikain viiden tri-kisastarttini ja jokaisessa kisassa on ollut mitä mainioin sää. Kannattaa siis katsoa, mihin kisaan osallistun, silloin on aina hyvä sää :).

Vallitsevan korona-tilanteen vuoksi miehet oli jaettu kahteen lähtöryhmään tavoiteajan perusteella – ensimmäinen lähti klo 9 ja toinen tuntia myöhemmin. Itse pulahdin Riippilänjärveen ensimmäisessä ryhmässä. Valitsin porukan oikeasta reunasta väljän uintilinjan ja lähdin matkaan rauhallisella vauhdilla. Ensimmäinen satametriä meni ihan ok, mutta sitten hengitysrytmiin tuli joku ihme ongelma ja nenän kautta alkoi menemään vettä sisään – ihan uusi ongelma. Rauhoitin uudelleen uintia ja keskityin hengittämiseen, ja ongelma hävisi ensimmäiseen käännökseen (n. 500 m kohdalla) mennessä. Ensimmäinen kierros menin melko rauhassa, mutta toisella kieroksella ja etenkin viimeisellä neljänneksellä yritin kiihdyttää vähän käsi-frekvenssiä. Suunnistuksen kanssa oli välillä myös ongelmia, ja huomasin usein olevani jonkin verran sivussa reitiltä. Oma kelloni näytti uintiajaksi 40:08, mutta tuloksissa aika on 42:07. Uinti ilmeisesti päättyy vasta pienen siirtymän jälkeen. Matkaa mittarini näytti tasan 2 km, eli ylimääräistä tuli 100 m. Aika ei ollut kovin kummoinen, mutta rannesykemittauskaan ei näyttänyt keskisykkeeksi kuin 118 bpm, eli kauhean kova tempo ei ollut päällä.

Siirtyminen uimapaikalta T1:een sisälsi jonkin verran jyrkkiä portaita. Pääasiassa kävelin matkan ja availin märkäpukua. T1:ssä tuli kuluttettua yllättävän paljon aikaa, 3:33. Siinä hävisin heti pari minuuttia. Jalkojen kuivaamiseen ja sukkien laittoon kului aikaa, ja puin myös pyöräilypaidan märän kisa-asun päälle. Sen enempää ei onneksi tarvinnut pukea, sillä ilma tuntui ihan sopivan lämpimältä. Yhden geelin söin ennen pyöräilyyn lähtöä.

Heikko uinti ja surkea T1:n takasi sen, ettei pyöräilyosuudella tullut ketään takaa ohi. Ekalla parillakymmenellä kilometrillä venklasimme parin kisailijan kanssa paikkaa muutamaan kertaan, mutta loppujen lopuksi minä jäin etupuolelle. Toiselta niistä räjähti takarengas 70 km:n kohdalla. Itse pystyin ohittelemaan jonkin verran oman lähtöryhmäni pyöräilijöitä. Loppukilometreillä ei enää varmaksi tiennyt ketä oli ensimmäisellä ja ketä toisella kierroksella, kun toisen lähdön pyöräilijöitä alkoi olla seassa.

Reitti kulki Riippiläntien, Maakunnantien ja Lampistentien kautta Sastamalantielle, josta suunnattiin kohti Sastamalan keskustaa. Kierroksia oli kaksi, eli 22,5 km:n kohdalla oli U-käännös ja sitten takaisin, ja perään uusi samanlainen kiekka. Tuuli oli etelästä, joten Sastamalaan päin ajettaessa oli pieni vastatuuli. Tuulen suunta oli hyvä, sillä se osui pääosin alamäkiosuuksille ja ylämäkiin sai pientä lisätyöntöä selän takaa.

Pyöräilyosuus lähti vähän kankeasti liikkeelle. Takareiden olivat esimmäisen 15 km melko kohmeessa ja tuntui ettei veri lähde kiertämään niissä laisinkaan. Homma alkoi kuitenkin toimimaan paremmin ennen ensimmäisen kierroksen puolivälikäännöstä. Ensimmäinen tunti meni 34.6 km keskivauhdilla. Ensimmäinen kierros meni aikaan 1:18 ja kokonaispyöräilyaika oli oman mittarini mukaan 2:36:34, eli keskinopeus oli 34.4 km/h. Keskitehot olivat 207W (FTP 83%) ja keskisykkeet ranteesta mitattuna 139 bpm. Kun nousumetrejä oli n.650 m, niin pyöräilyosuuteeni olen tyytyväinen. Viimevuoden saman kisan (tosin hieman eri reitti) perusmatkan 40 km meni maantiepyörällä 33.9 km/h keskarilla, joten uusi tri-pyörä antoi hyvin lisävauhtia etenemiseen. Pyöräilyn aikana juomien lisäksi söin kaksi geeliä, 30 km:n ja 60 km:n kohdilla.

T2-vaihto oli taas umpisurkea. Aikaa kului 3:17. Kompressiosukkien laitto oli melko tuskaista ja tossujen norminauhojen solmiminen vei myös aikaa. Taas tuli hävittyä vaihdossa ainakin se 2 minuuttia. Jälleen otin yhden geelin ja vähän banaania ennen juoksuosuudelle lähtöä.

Juoksuosuus koostui kolmesta 7 km:n lenkistä. Alkuun oli laskuvoittoinen osuus mutta parin kilsan kohdalla maasto tasottui. 3.5 km:n kohdalla tehtiin U-käänös ja samaa reittiä takaisin, eli loppuosuus oli nousuvoittoista. Vajaan kilometrin pätkää lukuunottamatta reittio oli jotain muuta kuin asfalttia – pururataa ja hiekkatietä. Lämpöä oli 19 astetta ja taivas puolipilvessä, eli melko ihanteellinen juoksusää.

Juoksu lähti liikkeelle mukavasti. Jalka tuntui kevyeltä ja vauhtikin oli odotetulla tasolla. Ainoa ongelma oli, että pallean kohdalla tuntui vähän puristusta ja pelkäsinkin, että alkaako se jossain vaiheessa kramppaamaan – onneksi ei alkanut. Liika urheilujuoman litkiminen pyöräilyosuudella aiheutti varmaankin ongelman. Veden ottaminen juoksuosuudella auttoi ehkä asiaan.

Ensimmäinen kierros meni melko tarkkaan 30 minuuttiin. Toinenkin kierros kulki vielä ihan mukavasti, vaikka loppuosan ylämäissä alkoi jo energiavajaus tuntumaan. Toinen kierros meni n. puoli minuuttia ensimmäistä hitaammin. Kolmannen kierroksen alkuun otin geelin ja siitä tuntui olevan hieman apua ainakin viimeisen kierroksen ensimmäiselle puolikkaalle. Viimeiselle pätkälle voimia antoi pari edellä menevää selkää, jotka toimitsijan mukaan menivät samalla kierroksella. Toisen niistä sainkin kiinni kilsa ennen maalia. Maalissa jalat olivat kyllä melko loppu, mutta onneksi ilman isompia ongelmia tuli juoksuosuuskin suoritettua.

Juoksuosuuden aikani oli oman mittarini mukaan 1:32:14 ja matkaa kertyi 20.9 km. Keskivauhti oli siis 4:24 min/km, joka on ihan ok, sillä reitillä oli kuitenkin nousumetrejä yhteensä 110 m. Rannemittauksen mukaan keskisyke oli 160 bpm ja maksimi 181 bpm (jota vähän epäilen).

Kaiken kaikkiaan kisa meni ihan OK. Kokonaisaika oli 4:58:21, joka oli tavoitteen (alle 5h) mukainen. Sija oli 22/64, jolla sinänsä ei merkitystä. Kun ei tule voittoa, niin kaikki muu on pettymystä :). Vaihdot olivat surkeita, uinti oli normaali miinus, pyöräily oli plussa ja juoksu normaali. Tästä on hyvä aloittaa kesäloma, ja pitää muutama lepopäivä. Sitten taas täysi höökä päälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.