Helleviikko

Viikko 26/2020 (22.-28.6.2020)

Päivälämpötilat sen kuin nousivat tällä viikolla päivä päivältä. Treenit piti tehdä aamulla, sillä iltapäivällä ei ollut mitään asiaa ulos auringon paahteeseen.

Perjantaina iski nenään taas samanlainen nuhutustauti, kuin mitä keväälläkin oli. Etenkin oikeanpuoleinen sierain on ollut tukossa tai valuttanut tai nuhuttanut. Toivottavasti on vaan helteiden tuomaa siitepölyallergiaa ja ongelma häviää tulevan viikon ennustetuissa vesisateissa.

Maanantaiaamu oli vielä sen verran viileä, että jouduin odottamaan klo seitsämään, että lämpö nousisi edes kymmeen asteeseen, jotta tarkenisin pyöräillä lyhyissä kamppeissa pidemmän aamulenkin. Aluksi oli vähän viileää, mutta melko pian lämmöt nousivat sopivaksi. Pyöräilin 52 km:n treenin töihin Säijän ja Lempäälän kautta. Keskinopeus oli 29.5 km/h, keskisyke 107 bpm ja keskitehot 158W (FTP 64%). Eli yllättävän pienellä sai suht hyvän keskinopeuden aikaan.

Tiistaiaamuna sykevälivaihtelumittaus näytti indeksiksi 3, joten päätin pitää lepopäivän. Alla olikin ihan hyviä ja kovia treenejä, joten arvo voi pitää jopa paikkansa.

Keskiviikkoiltana oli Manyonen treenit Tohlopin uimarannalla. Ensin uimme märkäpukujen kanssa puolisen tuntia. Tämän jälkeen juoksimme Tohloppijärven ympäri 4 km PK-vauhdilla. Sitten menimme takaisin järveen ilman märkkäriä ja uimme vajaan vartin. Tämän jälkeen juoksua n.2,5 km VK1 vauhdilla, ja sitten taas järveen vajaaksi vartiksi. Lopuksi vielä 1,5 km juoksua VK2/max tehoilla. Lämpöä oli ilmassa varmaankin kolmenkymmenen asteen kieppeillä ja järvessäkin 26 astetta.

Torstaina lähdin tekemään aamukuudelta pyörälenkkiä. Lämpöä oli 17 astetta, tuulta ei juuri lainkaan ja aurinko paisteli siniseltä taivaalta. Oli tosi mielyttävä 77 km:n lenkki maalaismaisemissa, kun kiersin Siuron – Murhasaaren – Jumesniemen – Hämeenkyrön – Mahnalan ja Pinsiön kautta. Tri-pyörä liikahti 30,1 km/h keskinopeudella reilun kahden ja puolen tunnin ajan. Teskitehot olivat suht maltilliset 160W (FTP 65%) tuohon maastoon, sillä nousumetrejä oli kuitenkin lähes 600 metriä.

Perjantaiaamuna poljin jälleen maantiepyörällä töihin Säijän ja Lempäälän kautta 52 km. Keskinopeus oli tasan 30 km/h ja tehot 164W (FTP 66%). Sää oli jälleen mitä mainioin joskin tuulta oli edellispäiviä enemmän. Lämpötila jonkin verran alle 20 asteen. Kotiin päin pyöräily olikin sitten kovempaa hommaa, kun lämpöä oli yli 30 astetta ja aurinko präkitti täysillä.

Lauantaina oli vuorossa Manyonen “harjoituskisa” Nokian Linnavuoren uimarannalla. Klo 10 lähdimme ensin tekemään yhdessä 11 km:n lämmittelypyöräilyä, keskitehot olivat 119 W. Lämpöä oli kyllä jo ihan riittävästi, varmaankin 25 astetta. Sitten uimme n.500 m rannasta, josta starttasimme “kisan”. Uin märkkärin ja raatopoijun kanssa 500 m:n matkan melko tarkkaan kymmeneen minuuttiin. Tämän jälkeen 20 km:n pyöräilyyn meni aikaa 34 minuuttia. Keskitehot olivat 213 W (FTP 86%) ja keskivauhti 34,9 km/h. Reitti oli mäkinen (n. 200 nousumetriä) jyrkkine nousuineen. Päälle vielä vajaa kolme kilometriä juoksua. Yritin juosta puolimatkan vauhdilla (4:15 min/km), mutta 4:04 min/km se sitten menikin, jalat vei. Koko “kisasuoritus” vaihtoineen kesti 1:00:39. Hyvä ja rankka treeni, etenkin kun lämpö oli noussut taas kolmeenkymmeneen astetta ja aurinkokin porotti.

Sunnuntaiaamulla tein reilun 16 km:n juoksulenkin. Onneksi jätin pitkän lenkin väliin, sillä jalat olivat tosi väsyneet ja sykkeet korkealla. Juoksin rentoa vauhtia mittarilukeamia sen kummemmin seuraamatta. Aikaa kului hieman alle 1:20. Sää oli aamulla vielä ihan inhimillinen ja kun juoksin Lamminpään ja Pikku-Ahveniston kautta, niin varjopaikkoja oli tarjolla tosi hyvin. Päivällä kävimme vielä Tuulin kanssa Tohlopissa uimassa. Uin ilman märkkäriä ja raatopoijun kanssa hieman vajaan 1,5 km. Aikaa kului 38 minuuttia. Aallokkoa oli jonkin verran ja vesi tosi lämmintä (liiankin). Nänän tukkoisuus haittasi vähän menoa kun ei pystynyt kunnolla puhaltamaan ilmaa ulos sen kautta – piti käyttää suuvärkkiä.

Ensi viikolla onkin sitten kisaviikonloppu, joten viikko otetaan melko rauhassa. Onneksi lämpötilat näyttäisivät tippuvan merkittävästi, joten kisapäivänä voi olla ihan inhimilliset lämpölukevat. Mutta sen tietää sitten viikon päästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.