Järvessä

Viikko 22/2020 (25.-31.5.2020)

Nyt kun viimeistä kevätviikkoa viedään ja suvivirsikin on laulettu, niin ilman lämpötilakin alkaa olemaan sitä luokkaa, että ulkona tarkenee ja järvivedetkin lämpenevät. Ihan hellelukemiin ei olla vielä päästy, mutta nämä parinkymmenen asteen kieppeillä olevat lämmöt ovat ihan riittäviä. Kun vielä aurinko paistaa, niin rusketusraitoja alkaa ilmestymään. Tuulista sää on vaan myös ollut ja haittaa ihan täysillä pyörälenkeistä nauttimisen.

Tällä viikolla tuli käytyä jopa kolmena päivänä toimistolla. Maanantaina oli ensimmäinen toimistopäivä, joten silloin tuli myös työmatkapyöräilykilometrit plakkariin.

Tiistaina iltapäivällä lähdin tri-pyörällä tekemään Metsäkylä – Mahnala – Jumesniemi – Siuro – Kankaantaka -lenkkiä. Matkaa kertyi 70 km ja aikaa kului hieman alle 2 ja puoli tuntia, eli keskinopeus on 28.5 km/h. Menin maltillisilla tehoilla, keskitehon ollessa 147W (FTP 59%) ja keskisyke 112 bmp. Mäkeä tulla reitillä on ihan mukavasti, nousumetrejä yhteen vähän päälle 600m. Päälle juoksin vielä rennon 10 km lenkin Tesomajärven ympäristössä. Juoksun ensimmäiset kilometrin menivät tosi kevyesti eikä loppuosassakaan ollut valittamista. Pyöräilyn kun teki vähän matalammilla tehoilla, niin juoksukin tuntuu kevyemmältä. Tosin juoksuvauhtikaan ei ollut kuin 4:38 min/km. Keskisyke pysyi myös melko hyvin kurissa, 141 bmp.

Keskiviikkona oli vähän kevyempi päivä, tein vain tunnin kotisalitreenin.

Torstaina juoksin rennon 14 km:n lenkin suht tasaisessa maastossa. Tällä kertaa keskisyke oli jo ihan kohtalainen vauhtiin nähden. Vauhti oli 4:33 min/km ja keskisyke 135 bpm. Juoksu kulki ihan OK.

Perjantaina pyöräilin aamulla töihin maantiepyörällä. Päivällä oli reilun tunnin hieronta, ja töidän jälkeen poljin Vehkajärvelle kevään ensimmäiseen mökkiviikonlopuun. Reitti kulki Lempäälän ja Vesilahden kautta Punkalaitumen Halkivahaan. Sieltä käännyin normaalista poiketen Urjalankylään, josta sain vähän lisälenkkiä. Sieltä sitten Nuutajärventien kautta mökille. Matkaa kertyi 90 km ja aikaa kului n. 3:10. Keskitehot olivat 164W (FTP 66%). Lämpöä ei ollut kuin 16 astetta ja pääosin oli sivutuuli (pohjoisesta tuuli). Halkivaha – Urjalankylä välillä oli myötäistä, mutta sitten seuraava kymppi oli vastaista.

Lauantaiaamupäivällä juoksin mökiltä Koskioisten, Tursan ja Nuutajärventien kautta kiertävän lenkin. Lämpöä oli vajaat parikymmentä astetta ja pohjoistuuli oli edellen kova. Matkaa kertyi tasan 25 km. Tällä kertaa en juossut rauhallista PK1-vauhtia, vaan nostin sykkeet aerobisen kynnyksen tuntumaan. Vähän liian kovat sykkeet kuitenkin oli, sillä keskisyke oli 133 bpm, kun kynnysarvo on 132. Keskivauhti oli ihan ok, 4:53 min/km. Illalla tuli käytyä myös järvessä märkäpuvun kanssa. Veden lämpö oli 14 astetta, joten kovin pitkää lenkkiä ei ollutkaan tarkoitus tehdä. Jonkun aikaa tuli pulikoitua ja tehtyä jokusen kymmenen metrin uintipätkiä. Ensi-shokin jälkeen ei se nyt niin kylmää ollut, märkäpuku lämmittää tosi hyvin.

Sunnuntaina päivällä pyöräilin takaisin mökiltä kotiin. Reitti kulki Sastamalan, Häijään, Mahnalan ja Pinsiön kautta. Matkaa kertyi 113 km, ja vastatuulta (tai sivutuulta) oli muutamaa lopun kilometriä lukuunottamatta koko matkan. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja lämpöäkin oli parisenkymmentä astetta, joten tuulta lukuunottamatta sää oli mitä mainioin. Tuulinen keli verotti myös vauhtia ja keskivauhti jäi 27.6 km/h:ssa. Garminin mittari hyytyyi 75 km:n kohdalla (onneksi Polar varmisti mittauksen), ja tuohon mennessä keskitehot olivat 159W (FTP 64%). Aikaa kului hieman päälle neljä tuntia. Pyöräilyn päälle tein vielä 10 km:n juoksulenkin. Yllättävän keveysti juoksu lähti liikkeelle ja sujui loppuun astikin, vaikka keskisyke olikin 147 bpm. Vauhti oli 4:36 min/km.

Ensi viikko onkin sitten kevyempi viikko harjoitusten suhteen. Tähän mennessä kovemmat viikot ovat olleet määrävoittoisia, mutta tulevilla kovemmilla viikoilla pitää alkaa tekemään tehokkaampia ja reippampia harjoituksia. Kisaperuutusten vuoksi koko keväänä ei ole tullut tehtyä kunnon kisanoloisia treenejä, joten kisasuorituskyky voi olla vähän hakusessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.