Koronarajoituksia

Viikko 48/2020 (23.-29.11.2020)

Säiden osalta viikko on ollut pääosin melko harmaa ja suttuinen. Alkuviikosta oltiin hieman plussan puolella, mutta loppuviikko oli melko tiukasti nollan tuntumassa ja maahankin tuli pieni hitunen valkoista.

Pirkanmaan koronatilanne on mennyt sen verran huonompaan suuntaan tällä viikolla, että seutua ollaan laittamassa kiinni, ainakin sisäharjoittelupaikkojen osalta. Tämä tietää sitä, että uintitreenit jäävät ainakin muutamaksi viikoksi tauolle. Myös etätöitä aletaan taas suosimaan enemmän, tosin itse olen tälläkin viikolla ollut kolmena päivänä kotitoimistolla.

Maanantaina tuli pyöräiltyä konttorille vielä cyclolla, sillä lämpöä oli vielä muutama aste. Varovasti sai kyllä mennä, sillä tie kiilteli siihen malliin, että mustaa jäätä saattoi paikka paikoin olla ja kapea rengas ei paljon vaadi, että ollaan tantereessa. Illalla tein vielä tunnin kotisalitreenin.

Tiistaina aamupäivällä kävin juoksemassa kympin lenkin Vuorentausta – Lamminpää – Tesomajärvi -reitillä. Asfaltti oli paikoin petollisen liukas, vaikka lämpöä olikin asteen verran. Kuulinkin yhden pakun ruttaavan peltiä takanani – oli varmaan vielä kesärenkaat alla. Juoksu tuntui melko mukavalta. Vauhtikin oli jopa 4:33 min/km ja keskisykekin (138 bpm) vauhtiin nähden ihan ok. Parasta oli, että takaosasto tuntui olevan kunnossa ja juoksu tuntui sen vuoksi suht kevyeltä ja rennolta. Illalla oli vielä puolitoistatuntia sulkapalloneluria. Pelit maistuivat todella hyvälle ja fiilis oli hyvä. Jalka liikkui hyvin ja hiki virtasi.

Keskiviikkoiltana oli Manyonen yhteistreenit. Ensin olimme Lamminpään majalla tekemässä porrastreeniä. Itse juoksin portaat ylös ja kiersin asfalttitien kautta takaisin portaiden alapäähän. Näitä kierroksia tuli yhteensä 11 kappaletta. Nousussa oli 160 porrasta 100 m matkalla ja nousu oli 25 m / kierros. Kokonaismittaa kierrokselle tuli hieman vajaa 500 m. Jokusen nousun yhteydessä oli pieni pätkä joku kyykkyhyppyjä tai polvennostoja. Kaiken tämän päälle lisäksi pari kilsaa rennon reipasta juoksua. Matkaa kertyi yhteensä 6.7 km ja aikaa kului reilu 50 minuuttia. Juoksun päälle oli Ylöjärven uimahallissa tunnin vetotreeni. Ohjelmassa oli neljä sarjaa 300m + 10 x 25m. Uintitreenikin oli rankka, sillä 25m vedot mentiin kovaa. Sen verran oli jo koronan varotoimia, että molemmista päistä allasta lähettiin vetoja tekemään, jotta päädyissä ei olisi ruuhkaa.

Torstaina poljin Zwiftissä 90 minuutin harjoituksen. Keskitehot olivat maltilliset 142W (FTP 63%) eikä keskisykekään noussut kuin 110 bpm:iin, eli mukava palauttava treeni.

Perjantaina oli ohjelmassa taas työmatkapyöräilyt. Nollakelissä sai pyöräillä molempiin suuntiin. Sen verran liukkaan oloiset tiet kuitenkin olivat, että vaihdoin alleni maastopyörän leveine renkaineen. Päivällä oli myös reilun tunnin jalkahieronta.

Viikonloppu-urakointi alkoi heti lauantaiaamusta kun aamuhämärissä lähdin juoksulenkille. Parin viikon ajan olin tehnyt lyhennettyjä omia juoksulenkkejä, mutta nyt juoksin normimittaisen ja -vauhtisen lenkin. Reidet ja pakarat olivat ihan hyvässä kunnossa ja kymmenennen kilsan uskalsinkin ottaa vähän reippaammalla vauhdilla. Sykkeet olivat melko korkealla (avg. 141 bpm) vauhtiin (4:36 min/km) nähden, mutta muuten juoksu tuntui ihan hyvältä. Päivä tulikin sitten tehtyä pihahommia, kaivettua kantoja yms. Illalla sitten vielä tunnin sisäpyörätreeni Zwiftissä. Tein yhden “FTP Booster” -ohjelman mukaisen treenin, joka sisälsi mm. minuutin vetoja 240W (FTP 106%) teholla, mutta pääharjoite taisi olla 2 x 12 minuutin vetoa 205W (FTP 91%) tehoilla. Treeni oli yllättävän rankka ja hiki lensi melko tehokkaasti.

Sunnuntai alkoi Manyonen tunnin uintitreenillä Ylöjärven uimahallissa. Koronavarotoimien vuoksi aloitimme jo klo 9, jolloin meillä oli käytössämme koko allas, eli 5 rataa. Melkein jokaiselle osallistujalle oli oma rata ja jos ei ollut, niin sitten lähdot olivat molemmista päistä. Uimme 5 x 500m eri vauhdeilla ja eri välineillä. Uinnin jälkeen suuntasimme Mustaanvuoreen tunkkaamaan rinnettä ylös-alas sauvojen kanssa. Tavoite oli 20 nousua, mutta menin laskuissa jossain vaiheessa sekaisin ja nousuja tulikin vain 19. Aikaa kuitenkin meni 2,5 tuntia ja matkaa kertyi 9.2 kilometriä. Nousumetrejä oli yhteensä 1245 ja kaloreita paloi 1329. Keskisyke oli maltillinen 110 bpm. Maksimisyke 152 bpm tuli puolenvälin kohdilla, kun yksi nousu tehtiin juosten. Treenien päälle ehti vielä pariksi-kolmeksi tunniksi puuhommiin. Jokunen koivu muuttui klapeiksi iltahämärissä.

Korvapolilla

Viikko 47/2020 (16.-22.11.2020)

Helmikuun lopulla podetun flunssan jälkivaivana jäänyt nenän tukkoisuuden hoitotarinaan on tällä viikolla saatu taas uusi kappale. Kevään / kesän parin terveyskeskuskäynnin, antibioottikuurin, nenäsuihkeiden ja kuvantamisen jälkeen sain lähetteen korvapolille. Kolme kuukautta odottelin aikaa Taysiin, mutta kun mitään ei alkanut kuulumaan niin soitin ja kyselin hoitoajan perään. Tampereelle ei olisi päässyt kuin parin kuukauden päästä, mutta Valkeakosken Taysin yksikköön pääsin parin päivän varoitusajalla.

Tässä pääkohta lääkärin lausunnosta: “Etuosistaan nenän limakalvot molemmin puolin siistit, mutta molemmin puolin tuolla nenänielun seudussa takaosissa sieraimia polyyppikudosta melko runsaasti ja kunnon näkyvyyttä nenänieluun ei saada.” Mukaan sain resptit kortisoonikuurista, nenätipoista ja nenäsuihkeesta. Seuraava kontrolli 2-3 kk:n päästä ja tuolloin mietitään operaation tarve mikäli lääkehoidolla ei riittävää helpotusta oireisiin saada.

Viikko alkoi toimistopäivällä, eli ohjelmassa oli työmatkapyöräilyt. Illalla vielä tunnin kotisalitreeni.

Tiistaina aamupäivästä kävin juoksemassa 9 kilometrin rennonletkeän lenkin Vuorentausta – Ikuri -akselilla. Takareisi- / pakaraosasto oli melko hyvässä iskussa eikä isoja jumeja tuntunut, joitain pientä kuitenkin. Vauhti oli 4:39 min/km ja keskisyke 134 bpm, eli ihan ok. Pääasia kuitenkin, että fiilis oli hyvä. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloneluria Valmetin porukalla Raholan sulkapallohallissa. Viimeviikkoon verrattuna peli ei ollut ihan yhtä laadukasta kenenkään osalta, mutta hyvät pelit saatiin kuitenkin aikaiseksi.

Keskiviikkoiltana oli Manyonen yhteistreenit. Treenit alkoivat klo 18 juoksulenkillä. Ensin juoksimme kuutisen kilometriä Ylöjärven uimahallilta Metsäkylän Salelle. Sieltä teimme 5 kilometrin testijuoksun takaisin uimahallille päin. Itse juoksin rennon reipasta ensimmäiset neljä kilometriä ja viimeisen kilometrin otin vähän tiukemmin. Viimeinen kilometri meni suht reilusti alle nelosta, mutta koko testin keskivauhti oli hieman päälle nelosta. Reippaasta juoksusta jäi ihan hyvä fiilis. Tuollaista vauhtia ei ole vähään aikaa tullut pidettyäkään. Juoksun päälle oli vielä tunti uintia. Pääasiassa kelausta, mutta harjoittelimme myös kuperkeikkakäännöstä.

Kahden etätyöpäivän jälkeen menin vaihteeksi konttorille, mutta tällä kertaa kuitenkin autolla, sillä päivällä piti käydä Valkeakosken Taysin korvapolilla. Illalla tein puolentoista tunnin sisäpyöräilyn Zwiftillä. Maltillisilla tehoilla tuli mentyä. Keskitehot olivat 158W (FTP 70%), keskisyke oli 123 bpm. Matkaa ei kertynyt kuin 32 km, mutta nousumetrejä oli 618.

Perjantai olikin täyslepopäivä. Pidin lyhennetyn työpäivän ja kävimme Huittisten Puurijärven ja Isosuon kansallispuistossa vähän käppäilemässä lumisilla pitkospuilla. Sieltä suuntasimme Alastarolle.

Lauantaina aamulla kävin juoksemassa Alastarolla 10 km:n lenkin. Kävin kääntymässä Tammiaisissa 5 km:n kohdalla ja tulin lähes samaa reittiä takaisin. Alusta oli hieman jäinen, mutta juostessa liukkautta ei huomannut. Muutamassa kohtaa piti hakea vähän pitävämpää kohtaa tiestä, mutta muuten pito oli ihan hyvä. Vauhti oli ihan ok 4:37 min/km ja sykkeet 135 bpm. Eikä pakaratkaan vaivannut juuri ollenkaan. Hieno aamu oli, kun pakkasta oli nelisen astetta ja auringon nousukin osui matkan varrelle. Lunta oli jokunen sentti. Illalla poljin vielä klapihommien päälle 76 minuuttia sisätrainerilla Zwiftissä. Matkaa kertyi 39 km. Keskitehot olivat nyt vähän korkeammalla (177W FTP 78%) ja niin oli keskisykekin (130 bpm).

Sateisen yön jälkeen aamu oli taas poutainen ja kuiva. Lämpöäkin nelisen astetta. Aamupäivällä teimme MO:n yhteistreenin juoksun merkeissä. Lähdimme Ylöjärven uimahallilta ja ensin kiersimme Keijärven. Teivoon tultuamme kiersimme vielä Soppeenharjun pyöräteitä pitkin myötäpäivään. Tämän jälkeen vielä kirkon lenkin. Matkaa kertyi 20 kilometriä ja aikaa kului hieman päälle 2 tuntia. Alku mentiin tosi rauhallisesti (n. 7min/km). Sitten vauhti alkoi vähän kiihtymään ja ennen kirkon lisälenkkiä keskivauhti oli 6:20 min/km. Viimeinen neljä kilometriä tuli mentyä vähän reippaanpaa vauhtia, joten keskari tippui loppujen lopuksi 6:06 min/km:iin. Keskisyke oli mukavan matala, 110 bpm. Rauhallinen juoksu meni kevyesti, mutta kun lopussa nostimme vauhtia, niin sitten alkoi takaosastoa taas kiristelemään. Iltapäivällä oli vielä tunnin vapaauintitekniikkakurssi Ylöjärven uimahallilla MO:n toimesta.

Lyhennettyjä juoksulenkkejä

Viikko 46/2020 (9.-15.11.2020)

Lonkeroviikot jatkuvat ulkona. Harmaata on ja kosteeta. Reenit kuitenkin pyörii suht normaaliin tapaan. Tällä viikolla olen lyhentänyt normaaleja juoksulenkkejäni noin 8 kilometriin. Tuon matkan takareisi- / pakaraosasto tuntuu kestävän melko hyvin, vaikka pientä kiristystä alkaa jo tuntumaankin.

Alkuviikko tuli tehtyä etätyöpäiviä, mutta to ja pe kävin jo toimistolla. Eli kahtena päivänä tein normaalit työmatkapyöräilyt. Perjantaina oli myös reilun tunnin jalkahieronta.

Maanantaina ei ollut ohjelmassa kuin tunnin kotisalitreeni.

Tiistaina aamupäivällä kävin juoksemassa hieman päälle 8 kilometrin lenkin. Jalat tuntuivat melko mukavilta. Keskisykekin (131 bpm) oli ihan kohtuullinen keskivauhtiin (4:37 min/km) nähden. Keli oli sen suhteen poikkeuksellinen, että pakkasta oli nelisen astetta, eli syksyn kylmin keli. Illalla oli puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Pitkästä aikaa peli tuntui hyvältä ja fiiliskin suht ok… ja paikatkin kestivät.

Keskiviikko oli juoksupäivä. Aamupäivällä kävin tekemässä jälleen hieman päälle 8 kilometrin juoksulenkin. Tuntemukset eivät olleen ehkä niin hyvät kuin edellisenä päivänä. Keskisykekin (134 bpm) oli korkeammalla ja vauhti (4:40 min/km) hieman hitaampaa. Tällä kertaa lämpöä oli 4 asettta, plussan puolella. Olin ymmärtänyt hieman väärin Manyonen illan treenin, ja siksi kävin aamusta juoksemassa. Se oli hieman turhaa, sillä illalla juoksimme sauvojen kanssa reilun tunnin kiihtyvävauhtisen mäkitreenin Maunussuon vedenottamon nousuissa. Alkuun menimme rauhallisesti pari kierrosta n. 650m edestakaista lenkkiä. Sitten aloimme hölkkäämään ja viimeiset kierrokset käytiin ihan hyvillä tehoilla. Kaikenkaikkiaan 15 kierrosta mentiin ja aikaa kului 1:12 ja matkaa kertyi hieman päälle 10 kilometriä. Nousumetrejä kertyi yhteensä 350 m. Keskisyke oli ihan maltillinen 136 bpm, mutta viimeisten kierrosten puristus nosti maksimisykkeen 184 bpm:iin, eli ihan maksimiin. Sauvatreenin päälle oli vielä tunti, suht kovatehoista uintia, tekniikkatreeniä ei ollut ohjelmassa. Eli melko naattina olin, kun kotiin pääsi.

Torstaina työmatkapyöräilyjen lisäksi tein illalla tunnin sisäpyöräilyn. Maltillisesti tuli mentyä, kun oli vähän puhti pois edellisen päivän treeneistä. Keskitehot olivat vain 151W (FTP 67%). Pari viikkoa olen nyt keskittynyt pitämään kadenssin vähän normaalia korkeammalla. Aiemmin se on ollut 85 rpm:n luokkaa, mutta nyt olen saanut nostettua sen 90:een. Tehot ehkä hieman kärsivät kovemmasta kadenssista, kun joutuu polkemaan penemmällä vaihteella.

Lauantai oli jälleen ulkoilupäivä. Aamusta tein vähän vajaan 9 kilometrin juoksulenkin. Sykkeet olivat tosi korkealla ja rankanoloinen fiilis muutenkin. Keskivauhti oli onneksi hieman 4:40 alle. Sitten 7 tuntia puuhommia. Kaatoa, risujen roudaamista, pätkimistä ja vähän klapihommaa. Avantti oli onneksi apuna pöllien siirtämisessa. Illalla vielä reilu tunti kevyttä sisäpyöräilyä 142W (FTP 63%) keskitehoilla.

Sunnuntaina myös ulkoiltiin tehokkaasti. Aamulla ensin kaivoin kolme varttia kahtoa ylös. Sitten MO:n maastopyörätreeni Lamminpää – Topin tupa välillä. Matkaa kertyi 32 km ja aikaa kului 100 minuuttia. Matkan aikana otimme kymmenkunta lyhyttä (5 sek) maksimitehoista vetoa viiden minuutin palautuksella. Pyöräilyn päälle kävin juoksemaasa reilun 7 kilometrin rauhallisen lenkin Tesomajärven ympäri. Vauhti oli 4:42 min/km ja keskisyke 132, eli suht ok. Takaosasto vähän kiristeli, mutta ei ihan mahdottomasti. Sitten tunnin verran klapihommia, ja sen jälkeen tunniksi Ylöjärven uimahallille MO:n vapaauintitekniikkakurssille.

Kiristystä

Viikko 45/2020 (2.-8.11.2020)

Alkuviikosta joku ryökäle meni ja tyhjensi tietokannat minun serveriltäni, jossa pyörii tämä blogi ja treenipäiväkirjani. Siinä hävisi pari edellistä blogikirjoitusta ja parin viikon verran treenikirjauksia. Treenikirjaukset sain kirjattua takaisin, mutta edellisiä blogeja en viitsinyt alkaa uudelleenkirjoittamaan. Bitcoineja ryökäle yritti kiristää, jotta eivät julkaisisi näitä muutenkin julkisia tietoja, joten enpä tarttunut täkyyn.

Viikko on ollut muutenkin hieman poikkeuksellinen, joten treenitkin ovat olleet vähän sitä sun tätä. Juoksu on edelleen vaivalloista takareisiongelmien vuoksi. Lenkkien alkuosat menevät ihan ok, mutta puolen tunnin juoksun jälkeen yleensä alkaa takareisi- pakaraosastolla kiristelemään ja meno muuttuu tuskaisemmaksi. Pitää varmaankin alkaa tekemään vain puolen tunnin juoksulenkkejä.

Maanantaina oli vaihteeksi myrskypäivä. Aamulla oli vastatuulta, mutta onneksi ei satanut. Illalla kotiin päin polkiessa tuulen suunta oli paremminkin myötäinen, mutta silloin tuli vettä niskaan jonkin verran. Tämä olikin viikon ainoa työmatkapyöräilypäivä.

Tiisataina etäilin ja kävin aamupäivällä juoksemassa reilun 12 km lenkin. Rauhallisesti menin ja alkumatka tuntuikin ihan hyvältä, mutta loppumatkasta tuli edellämainittuja vaivoja. Vauhti ei ollut kovin kummoista, 4:49 min/km, mutta keskisyke nousi silti 131 bpm:ään. Illalla perinteiset sulkapallonelurit. Jotenkuten sujui, vaikka nämä kerta viikkoon pelit eivät oikein tunnu kehittävän peliä laisinkaan. Omassa pelaamisessanikin on ollut vähän tsemppikin kateissa. On ollut sellainen hälläväliä meininki ja voitontahto ja viimeinen puristus on puuttunut.

Keskiviikkoiltana oli Manyonen treenit. Ensin hölkkäsimme erittäin rauhallisella vauhdilla vajaan kuusi kilometriä. Sitten PK-vauhtia suurin piirtein saman verran. Alku oli helppoa, mutta pari viimeistä kilometriä alkoi taas vaivat haittaamaan. Päälle vielä tunti uintia Ylöjärven uimahallissa. Pääasiassa pitkää kelausta.

Torstai-iltana poljin Zwiftissä trainerilla 77 minuuttia. Keskitehot olivat 175W (FTP 77%) ja keskisyke 130 bpm. Syke näytti olevan melko korkealla. Tosin nyt kun FTP-tuloskin huononi pari viikkoa sitten melkein 10 %:lla, niin FTP-prosentitkin näyttävät melko korkeilta. Ehkä siinä on joku korrelaatio… niin kuin pitäisikin.

Perjantai oli lepopäivä eikä lauantainakaan tullut treenattua kuin aamulla, kun tein 13 kilometrin juoksulenkin Nokian paloaseman kautta. Aikaa kului hieman päälle tunti, joten keskivauhti oli jälleen vaatimattomat 4:49 min/km. Keskisyke oli kuitenkin 138 bpm, eli hirveästi liian korkealla. Ei ole oikein juoksukunto nyt kohdillaan. Päivällä tuli ajeltua Alastarolle ja illalla takaisin kotiin.

Sunnuntaina aamupäivällä pyöräilin Zwiftissä sisäpyöräilyn, vaikka ulkonakin olisi ollut komea aurinkoinen sää. Aikaa kului 2:18 ja matkaa kertyi 68 kilometriä. Keskitehot olivat 163W (FTP 72%) ja keskisykkeet 125 bpm. Liian kovilla tehoilla ja sykkeillä tuli mentyä, kun piti olla vain PK-pyöräily. Iltapäivällä oli MO:n tunnin vapaauintitekniikkakurssi. Tämä oli nyt kolmas sunnuntai tätä laatua. Metrejä ei kauheasti kerry, mutta toivottavasti tekniikka tulee paremmin haltuun.