Vaikeaa

Viikko 43/2020 (19.-25.10.2020)

Tällä viikolla satoi ensilumi meidänkin leveyspiirillämme, kun keskiviikkoaamuna oli maa vähän valkoisena. Jatkuva vesisade kuitenkin huuhteli lumet maan uumeniin parissa tunnissa, joten se ilo oli lyhytaikainen. Pakkasaamuja kuitenkin on ollut jonkusia tällä viikolla, mutta päivällä ollaa pääasiassa oltu plussan puolella.

Maanantain työmatkapyöräilyt tuli poljettua nollan asteen tutumassa olleissa lämmöissä, mutta talvitamineissa tarkeni ihan hyvin. Illalla tein kolmen vartin kotisalitreenin. Selkä oli vielä jonkin verran jumissa ja kipeä, joten treeni jäi hieman tyngäksi.

Tiistaina oli etätyöpäivä. Perinteinen aamulenkki jäi myös selkävaivojen vuoksi väliin, mutta illalla kävin pelaamassa puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Hieman herkällä selkä vielä oli, ja haittasi vähän liikkumista kentällä. Pelit eivät olleet kuitenkaan mikään katastrofi.

Keskiviikko oli sitten lumi-, räntä-, vesipäivä, ja pidin jälleen myös etätyöpäivän. Illalla tein ensimmäisen juoksumattotreenin sitten viime kevään. Matto oli keväällä huollettu (matto-osa vaihdettu laahaamisen vuoksi) ja nyt tuli vasta testattua, että oliko tullut kuntoon. Ja olihan se, toimi ihan mainiosti. Juoksija vaan oli tosi surkeessa kunnossa. En muista milloin juoksu olisi ollut näin raskasta jo tällaisessa vauhdissa. Tunnin / 12.8 km juoksin, eli vauhtikaan ei ollut kovinkaan kummoista, mutta keskisyke oli 148 bpm. Eli viitisentoista pykälää liian korkealla. Kyllähän syke on aiemminkin matolla ollut korkeammalla kuin ulkona, mutta ei nyt näin paljon. Selkä ei enää vaivannut, mutta muuten oli raskasta ja kankeeta. Illemmalla oli vielä tunnin uintitreenin Ylöjärven uimahallissa Manyonen porukan kanssa. Jälleen vähän tekniikkaa ja kelausta.

Torstaina oli autolla töissä, ja illalla tein 50 kilometrin pyörätreenin trainerilla. Aikaa kului 1:35 ja keskitehot olivat 176W ja keskisyke oli myös jälleen melko korkealla 135 bpm.

Perjantaina oli vaihteeksi ohjelmassa myös työmatkapyöräilyt. Aamulla sai polkea koko matkan vesisateessa, mutta illalla oli jo kuivaa. Lämpö oli tippunut aamun 7 asteesta kahteen asteeseen, eli illalla tuli kylmempi kuin aamun vesisateessa. Illalla tein vielä tunnin kotisalitreenin.

Lauantaiaamuna tein Zwiftissä FTP-testin, ensimmäisen kerran helmikuun lopun. Helmikuussa testin tulokseksi tuli 248W. Tämän kertainen testi oli raskaan tuntuinen jo heti verryttelyn alkuvetojen aikana eikä se tiennyt hyvää testille. Ensimmäisen kymmenen minuutin aika tiesin jo, ettei hyvä heilu kunhan testi on lopussa, sillä keskitehot olivat 240W luokkaa ja jalat alkoivat olla jo melko hapoilla. Toinen kymmenen minuuttia oli sitten vain selviytymistä ja keskitehot tippuivat pikkuhiljaa eikä millekään loppurutikstukselle ollut mitään saumaa. Testin tulokseksi tuli 226W, eli kymmenen prosentin tiputus reilussa puolessa vuodessa, vaikka suunta olisi pitänyt olla aivan toinen. Tämän päälle koko päivä tuli tehtyä sitten vielä puuhommia ja illalla kävin vielä tekemässä tunnin juoksulenkin. Vauhti oli ihan maissa (4:49 min/km) ja sykkeet taivaissa (136 bpm). Pakarat olivat kipeät koko lenkin ajan eikä takareidetkään ihan täydessä iskussa olleet.

Sunnuntaina aamupäivästä kävin Manyonen ryhmän kanssa tekemässä Mustassavuoressa sauvarinnetreenin. 2:16 tuli teputettua rinnettä ylös-alas. Tuossa ajassa ehdein kavuta 17 kertaa mäen päälle. Rauhallisesti menimme keskisykkeiden ollessa 100 bpm. Nousumetrejä kertyi n.1100. Sää oli mitä komein. Aurinkokin paisteli vähän ja lämpö oli nollan tuntumassa, tuulta ei juuri lainkaan. Iltapäivällä kävin vielä MO:n vapaauintitekniikkakurssilla Ylöjärven uimahallissa. Aloitimme aivan VU:n perusteista. Eli pelkkää tekniikkaa, ei kelausta. Josko tällä 10 kerran kurssilla saisi perusteet haltuun ja uintiin vauhtia talven aikana.

Nyt on tosissaan harkittava, että pitäisikö pari viikkoa lepoa harjoittelusta. Paikat ovat niin tukossa, ettei juoksu eikä pyöräily kulje laisinkaan. Pysyttelisi sen aikaa kevyemmissä treeneissä, jotta paikat aukeavat ja homma alkaa taas maistumaan.

Sauvottelua

Viikko 42/2020 (12.-18.10.2020)

Rauhallisesti on menty tämäkin viikko. Valittaa ei pitäisi, mutta kaikkee pientä vaivaa on edelleen ollut. Takareidet jumittaa edelleen juoksussa ja lauantaina sain taas kerran selkänikin jumiin. Talven tulo myös ilmoittelee jo vähän itsestään. Yhtenä aamuna oli vähän pakkastakin ja tänään sunnuntaina taivaalta sateli ensimmäiset lumihiutaleet.

Maanantaina päivälämpö meni vielä yli kymmenen asteen, joten työmatkapyöräilykelit olivat vielä ihan ok. Illalla tein tunnin kotisalitreenin.

Tiistaina pidin etätyöpäivän, ja aamupäivällä kävin juoksemassa 12 kilometrin lenkin tihkusateisessa säässä. Juoksu kulki suht ok, sillä vauhti oli 4:38 min/km ja keskisyke 134 bpm. Illalla oli puolitoista tuntia sulkapalloneluria Raholan Sulan hallissa. Tällä kertaa en saanut nuljautettua nilkkaani kovin pahasti ja muutenkin pelit kulkivat ihan mukavasti. Ei tainnut tulla kuin kaksi tappioerää.

Keskiviikkona oli myös etätyöpäivä, ja illalla ohjelmassa Manyonen treenit. Ensin menimme Mustanvuoren laskettelurinteeseen tekemään sauvatreeniä. Vajaan puolentoista tunnin treenin aikana kipusimme yhteensä hieman päälle 600 nousumetriä, kun sahasimme rinnettä kymmenen kertaa ylös-alas. Rauhallisesti menimme, sillä keskisykkeeni oli 99 bpm. Sauvottelun jälkeen oli vielä tunnin uintitreeni Ylöjärven uimahallissa. Normaali setti jälleen, eli tekniikka-drillejä sekä kelausta.

Torstaina oli pakkasaamu ja työmatkapyöräilyyn joutuikin jo kaivamaan talvipyöräilykamppeita päälle. Muuten oli ihan ok pyöräillä, mutta näpit jäätyivät melko mojovasti ja lämpimässä suihkussa sormet meinasivat räjähtää kun veri palasi niihin. Illalla poljin puolitoista tuntia trainerillä. Tällä kertaa mittariin ei kertynyt kuin reilut 40 km, mutta nousumetrejä oli noin 700. Keskitehot olivat 171 W (FTP 69%).

Perjantai oli täysin lepopäivä. Aamupäivällä oli reilun tunnin jalkahieronta, muuten otettiin rennosti; työpäiväkin oli normaalia lyhyempi, kun innostuin iltapäivällä Avantilla levittelemään mursketta isonnetulle kääntöpaikalle.

Launtaina pihahommat jatkuivat, mutta heti aamulla kävin tekemässä 14 kilometrin juoksulenkin. Alkuun juoksu tuntui hyvältä, mutta selkä oli oudon tuntuinen. Takareidet olivat ehkä hieman paremmat, mutta matkan edetessä selkä veti enemmän jumiin. Loppujen lopuksi lenkistä jäi huono maksu, kun vauhtikin oli vain 4:45 min/km ja keskisyke yli 140 bpm. Toisaalta vähän epäilen noita sykkeitä, sillä sykevyöstäni loppu patteri kesken matkan ja mittaus siirtyi ranteeseen, ja voi olla että ennen sitäkin mittauksessa on ollut häikkään – ehkä.

Sunnuntaina olin jälleen Manyonen porukan kanssa treenaamassa. Aamupäivällä teimme ensin puolentoista tunnin sauvakävelylenkin Pikku-Ahveniston ja Julkujärven harjumaastoissa. Sää oli hieno ja meno oli leppoista. Keskisyke jäi 90 bpm:iin vaikka lopussa hölkkäsimmekin kilometrin verran. Kokonaismatkaksi tuli 9.4 km. Sauvottelun päälle oli tunnin uintitreeni Ylöjärven uimahallissa. Jälleen hieman tekniikka-drillejä ja päälle kelausta. Treeneissä selkä oli suht ok, mutta hieman herkällä. Iltapäivän pihahommissa se meni taas enemmän jumiin. Talvea odotellessa.

 

Ylimenokausi – viikko 2

Viikko 41 (5.-11.10.2020)

Toinen ylimenokaudeksi laskettava viikko alkoi rauhallisesti, mutta viikon loppua kohden alkoivat treenit taas maistumaan. Viikko oli vähän märän puoleinen, mutta sen ei annettu häiritä, ja kyllä niitä kuiviakin välejä löytyi ulkoliikuntaan. Lämmöt ovat olleet edelleen poikkeuksellisen korkealla, sillä aamuisinkin ollaan pääasiassa pyöritty kymmenen asteen kieppeillä ja päivällä on ollut jokunen aste lämpeempää.

Maanantaina kävin töissä pyörällä ja illalla poljin vielä reilun tunnin sisätrainerilla. Keskitehot olivat 181W (FTP 73%) ja keskisyke 133 bpm, eli aika korkeissa lukemissa molemmilta osin mentiin. Sisäpyöräilyt ovat alkaneet tänä syksynä aina vähän jäykän oloisesti, mutta matkan ja ajan kuluessa kammen pyörittäminen on tuntunut paremmalta.

Tiistaina oli myös ohjelmassa työmatkapyöräilyt ja illan hajoituksena oli rento ja kevyt 7,5 kilometrin juoksulenkki Tesomajärven ympäri. Maltillisella vauhdilla ja sykkeellä mentiin, mutta siitäkin huolimatta takareidet kiristelivät.

Keskiviikkona oli viikon viimeiset työmatkapyöräilyt sillä to ja pe oli etätyöpäiviä. Illalla kävin pitkästä aikaa Manyonen uintitreeneissä Ylöjärven uimahallissa. Tunnin verran pulikoimme altaassa, välillä uimme tekniikka-drillejä ja välillä rauhallista kelausta. Vähän oli taas tekniikka hakusessa.

Torstai-iltana poljin sisätrainerilla 90 minuuttia / 50 kilometriä. Zwiftiin on syksyn aikana tullut uusi Ranskan-reitti ja sitä tuli testattua. Melko tasainen reitti meni 161W:n (FTP 65%) keskitehoilla eikä keskisykekään noussut tällä kertaa kuin 121 bpm:iin.

Perjantaina ei ollut ohjelmassa kuin tunnin kotisalitreeni. Lauantaina juoksin aamulla 14 kilometrin lenkin Nokian Välimaan ja Tesomajärven kautta. Vauhti ei ollut päätä huimaavaa (4:41 min/km), joten juoksukin tuntui rennolta ja melko kevyeltä. Loppumatkasta takareidet alkoivat jälleen kiristelemään, joten eivät ole vielä tulleet nekään kuntoon.

Sunnuntaina oli jälleen Manyonen treenit. Tällä kertaa osallistuin uintia edeltävään ulkotreeniinkin, joka tehtiin tällä kertaa maastopyörällä pienessä vesisateessa. Ylöjärven uimahallilta lähdimme ja kiersimme rauhallista vauhtia ja helppoja reittejä Julkujärven ja Koukkujärven kautta Kolmenkulmantielle ja takaisin uimahallille. Aikaa kului vajaan 26 km:n lenkkiin melkein 100 minuuttia. Eli keskivauhti oli “huikeat “16 km/h. Keskisykekään ei noussut kuin 110 bpm:iin vaikka maastossa mentiikin. Nousumetrejä oli hieman vajaa 300 m ja rapaa lensi tonnitolkulla. Pyöräilyn päälle oli tunnin uintivuoro, jossa jälleen teimme tekniikka-drillejä ja vähän pidempiä kelauksia. Iltapäivällä tuli aloitettua puiden kaatokausi, joten klapihommia on taas tiedossa ensi viikolla.

 

Ylimenokausi – viikko 1

Viikko 40/2020 (28.9. – 4.10.2020)

Loman jälkeinen viikko on otettu melko rennosti. Pidetään nyt sitten vaikka vähän aikaa ylimenokautta ja laitetaan paikkoja kuntoon sekä reenataan vaan fiiliksen mukaan. Ulkoilusäät ovat kylläkin olleen koko viikon vallan mainiot. Kuivaa on pääosin ollut ja päivälämmöt ovat pyörineet viidentoista asteen kieppeillä.

Maanantaina kävin maantiepyörällä töissä, ja töiden jälkeen poljin Säijän kautta 52 km, ehkä vuoden viimeisen, maantielenkin. Kauhean kova meininki ei ollut päällä, sillä keskivauhti oli 27.5 km/h ja keskitehot 163W (FTP 66%). Sää olisi ollut ihan kohdillaan, mutta muuten fiilis ei.

Tiistaina kävin pelaamassa sulkapalloa ensimmäisen kerran sitten helmikuun lopun. Puolitoista tuntia tuli plätkittyä neluria, ja yllättävän mukavasti sujui tauosta huolimatta. Vähän pelkäsin etureisien kuntoa, sillä ne olivat olleet kolme edellistä päivää äärettömän kipeät Kiilopään huiputuksen jäljiltä, mutta hyvin ne toimiva pelissä. Viimeisessä erässä tuli vaan taas kerran hieman satutettua vasempaa nilkkaa.

Keskiviikona pidin etätyöpäivän ja töiden jälkeen tein tunnin / 12.5 kilometrin juoksulenkin. Jalat olivat raskaat, kankeat ja väsyneet koko matkan. Kauheasti ei juoksu napannut jalkojen väsymyksen vuoksi, mutta mentävä oli, kun oli tullut lähdettyä. Vauhti oli hieman alle 4:50 ja keskisyke 131 bpm, joten kauheaa hurraamista ei ollut lukujenkaan osalta.

Torstaina olin myös etänä. Illalla ruuvasin tri-pyörän traineriin kiinni ja poljin syksyn ensimmäisen sisäpyöräilyn. 82 minuuttia jaksoin polkea Watopian maastossa. Keskitehot olivat maltillisesti 156W (FTP 63%). Hieman tylsältä taas tuntui sisällä pyöräillä, kun ulkopyöräilykelejäkin vielä periaatteessa olisi. Mutta tulipahan nyt päivitettyä trainerikone ja -softa sekä kiinnitettyä pyörä valmiiksi syksyn tositoimia varten.

Perjantaina kävin töissä pyörällä, ja päivällä oli reilun tunnin hieronta. Hieronta vähän pelotti, sillä etenkin jalat olivat edelleen melko kipeät. Mutta melko vähäisillä tuskanhuudoilla selvittiin.

Perjantaina illalla ajoimme vielä Vehkajärven mökille. Lauantai oli täysin lepopäivä. Eikä sunnuntainakaan tullut tehtyä muuta kuin 50 minuutin kotisalitreeni, sekä ajettua nurmikko.

Tällä viikolla tuli siis aloiteltua talviajan lajeja, mutta muuten pidettyä matalaa profiilia. Ensi viikko ainakin varmaankin jatkuu vielä kevyt linja hajoituksissa, mutta sitten pitäisi alkaa taas kehittelemään kuntoa seuraavalle kaudelle.