Helleviikko

Viikko 26/2020 (22.-28.6.2020)

Päivälämpötilat sen kuin nousivat tällä viikolla päivä päivältä. Treenit piti tehdä aamulla, sillä iltapäivällä ei ollut mitään asiaa ulos auringon paahteeseen.

Perjantaina iski nenään taas samanlainen nuhutustauti, kuin mitä keväälläkin oli. Etenkin oikeanpuoleinen sierain on ollut tukossa tai valuttanut tai nuhuttanut. Toivottavasti on vaan helteiden tuomaa siitepölyallergiaa ja ongelma häviää tulevan viikon ennustetuissa vesisateissa.

Maanantaiaamu oli vielä sen verran viileä, että jouduin odottamaan klo seitsämään, että lämpö nousisi edes kymmeen asteeseen, jotta tarkenisin pyöräillä lyhyissä kamppeissa pidemmän aamulenkin. Aluksi oli vähän viileää, mutta melko pian lämmöt nousivat sopivaksi. Pyöräilin 52 km:n treenin töihin Säijän ja Lempäälän kautta. Keskinopeus oli 29.5 km/h, keskisyke 107 bpm ja keskitehot 158W (FTP 64%). Eli yllättävän pienellä sai suht hyvän keskinopeuden aikaan.

Tiistaiaamuna sykevälivaihtelumittaus näytti indeksiksi 3, joten päätin pitää lepopäivän. Alla olikin ihan hyviä ja kovia treenejä, joten arvo voi pitää jopa paikkansa.

Keskiviikkoiltana oli Manyonen treenit Tohlopin uimarannalla. Ensin uimme märkäpukujen kanssa puolisen tuntia. Tämän jälkeen juoksimme Tohloppijärven ympäri 4 km PK-vauhdilla. Sitten menimme takaisin järveen ilman märkkäriä ja uimme vajaan vartin. Tämän jälkeen juoksua n.2,5 km VK1 vauhdilla, ja sitten taas järveen vajaaksi vartiksi. Lopuksi vielä 1,5 km juoksua VK2/max tehoilla. Lämpöä oli ilmassa varmaankin kolmenkymmenen asteen kieppeillä ja järvessäkin 26 astetta.

Torstaina lähdin tekemään aamukuudelta pyörälenkkiä. Lämpöä oli 17 astetta, tuulta ei juuri lainkaan ja aurinko paisteli siniseltä taivaalta. Oli tosi mielyttävä 77 km:n lenkki maalaismaisemissa, kun kiersin Siuron – Murhasaaren – Jumesniemen – Hämeenkyrön – Mahnalan ja Pinsiön kautta. Tri-pyörä liikahti 30,1 km/h keskinopeudella reilun kahden ja puolen tunnin ajan. Teskitehot olivat suht maltilliset 160W (FTP 65%) tuohon maastoon, sillä nousumetrejä oli kuitenkin lähes 600 metriä.

Perjantaiaamuna poljin jälleen maantiepyörällä töihin Säijän ja Lempäälän kautta 52 km. Keskinopeus oli tasan 30 km/h ja tehot 164W (FTP 66%). Sää oli jälleen mitä mainioin joskin tuulta oli edellispäiviä enemmän. Lämpötila jonkin verran alle 20 asteen. Kotiin päin pyöräily olikin sitten kovempaa hommaa, kun lämpöä oli yli 30 astetta ja aurinko präkitti täysillä.

Lauantaina oli vuorossa Manyonen “harjoituskisa” Nokian Linnavuoren uimarannalla. Klo 10 lähdimme ensin tekemään yhdessä 11 km:n lämmittelypyöräilyä, keskitehot olivat 119 W. Lämpöä oli kyllä jo ihan riittävästi, varmaankin 25 astetta. Sitten uimme n.500 m rannasta, josta starttasimme “kisan”. Uin märkkärin ja raatopoijun kanssa 500 m:n matkan melko tarkkaan kymmeneen minuuttiin. Tämän jälkeen 20 km:n pyöräilyyn meni aikaa 34 minuuttia. Keskitehot olivat 213 W (FTP 86%) ja keskivauhti 34,9 km/h. Reitti oli mäkinen (n. 200 nousumetriä) jyrkkine nousuineen. Päälle vielä vajaa kolme kilometriä juoksua. Yritin juosta puolimatkan vauhdilla (4:15 min/km), mutta 4:04 min/km se sitten menikin, jalat vei. Koko “kisasuoritus” vaihtoineen kesti 1:00:39. Hyvä ja rankka treeni, etenkin kun lämpö oli noussut taas kolmeenkymmeneen astetta ja aurinkokin porotti.

Sunnuntaiaamulla tein reilun 16 km:n juoksulenkin. Onneksi jätin pitkän lenkin väliin, sillä jalat olivat tosi väsyneet ja sykkeet korkealla. Juoksin rentoa vauhtia mittarilukeamia sen kummemmin seuraamatta. Aikaa kului hieman alle 1:20. Sää oli aamulla vielä ihan inhimillinen ja kun juoksin Lamminpään ja Pikku-Ahveniston kautta, niin varjopaikkoja oli tarjolla tosi hyvin. Päivällä kävimme vielä Tuulin kanssa Tohlopissa uimassa. Uin ilman märkkäriä ja raatopoijun kanssa hieman vajaan 1,5 km. Aikaa kului 38 minuuttia. Aallokkoa oli jonkin verran ja vesi tosi lämmintä (liiankin). Nänän tukkoisuus haittasi vähän menoa kun ei pystynyt kunnolla puhaltamaan ilmaa ulos sen kautta – piti käyttää suuvärkkiä.

Ensi viikolla onkin sitten kisaviikonloppu, joten viikko otetaan melko rauhassa. Onneksi lämpötilat näyttäisivät tippuvan merkittävästi, joten kisapäivänä voi olla ihan inhimilliset lämpölukevat. Mutta sen tietää sitten viikon päästä.

Helle-Juhannus

Viikko 25/2020 (15.-21.6.2020)

Mennyt viikko piti olla treenien suhteen taas vähän kovempi viikko, mutta kuti jäi tällä kertaa piippuun. Viikolle tuli lepopäiviä kaksi kappaletta ja kolmaskin päivä oli lähestulkoon lepoa.

Takana on myös helteinen ja aurinkoinen viikko. Yksi saderintama meni alkuviikosta yli, mutta siitä ei kauheasti vettä kertynyt. Juhannus oli pitkästä aikaa myös helteinen, hieman vähempikin olisi riittänyt.

Maanantain lepäilin, mutta tiistaina aamupäivällä tein 3 + 5 + 3 km treenin. Aluksi hölkkäilin Leppiojankadulle päin ja sieltä tein 5 km:n reippaan / kovan juoksunpätkän kohti Vuorentaustaa. Päälle vielä 3 km:n verkka. Vitonen meni aikaan 18:36, joten ihan ok yksin juostuna.  Viimeinen kilometri oli melko rankka, mutta jaksoin onneksi puristaa loppuun asti. Max. syke kävi lopussa 175 bpm:ssä. Lämpö oli 22 astetta ja puolipilvistä, eli ihan hyvä sää juosta.

Keskiviikkona piti olla ensin Manyonen uintitreeni Kaukajärvessä, ja sen päälle pyöräilyä ja juoksua. Oma uintini ei lähtenyt kulkemaan laisinkaan. En saanut hengitysrytmiä rauhalliseksi ensimmäisellä 500 m:llä. Syitä voi olla monta, esim. liian lähellä uintia ruokailu, aallokkojännitys (alkuun oli vasta-aallokkoa), huono veteen totuttautuminen ja raatopoijukin valahti jalkoihin vähän väliä. Toiset jatkoivat uintia mutta minä käännyin takaisin 500 m:n jälkeen. Meno ei helpottunut paluumatkallakaan, vaikka oli myötätuulta. Jouduin kelluttelemaan raatopoijun varassa pari kertaa, kun tuntui ettei henki kulje. Limaa kertyi kurkkuun ja hengityskin alkoi krohisemaan. Lähdin uintipaikalta kotiin häntä koipien välissä ja jätin pyöräilyn ja juoksun väliin. Koko illan oli höntti olo kurkussa ja rinnassa.

Torstaiaamuna sykevälivaihtelu näytti heikkoa arvoa, joten päätin pitää torstainkin lepoa. Tosin teimme Tuulin kanssa illalla kevyen 25 km:n Juhannus-pyöräilyn.

Perjantaina aamupäivällä menimme Tuulin kanssa uimaan Tohloppijärveen. Piti saada heti nollattua keskiviikon huono uinti. Tällä kertaa uinti tuntui taas tosi mukavalta ja helpolta. Mitään ongelmia hengityksen tai muun kanssa ei ollut. Uin n. 2 km 46 minuuttiin. Ensin piti uida Tohloppijärven saari ympäri, mutta eteen tuli sen verran ruohikkoa ja lumpeita, että palasinkin takaisin. Tämän lisäksi uin kertaalleen uimarantojen välin. Sää oli hyvä ja vesi lämmintä. Tuultakaan ei juurikaan ollut. Illalla polijn vielä Kurun Paappasenniemeen illanviettoon. Muuten oli ihan mukava pyöräillä, mutta pari tuntia aiemmin syöty tuhti ateria alkoi pistämään heti muutaman kilometrin ajon jälkeen ja vaivasi koko matkan ajan. Reippaahko pohjoistuuli myös haittasi vähän etenemistä, mutta siitäkin huolimatta asfalttipätkän (54 km) keskinopeus oli 29.5 km/h. Tuon lisäksi oli vielä nelisen kilsaa hiekkatietä. Aikaa meni tasan kaksi tuntia. Keskitehot olivat 187 W (FTP 75%). Nousumetrejä oli vähän vajaat 500 ja laskua kymmenisen metriä enemmän.

Lauantaina aamupäivällä kävin juoksemassa Lamminpään majan kautta vesitornin ympäri ja takaisin. Lämpöä oli 23 astetta, mutta pururadalla oli melko hyvin varjopaikkoja, joten kovin tuskainen sää ei ollut. Hieman reippaampaa yrintin juosta ja lopuksi tulin vielä 1.5 km suht kovaa. Keskivauhti oli 4:29 min/km ja keskisyke oli 144 bpm. Eli sykkeet olivat kyllä korkealla.

Sunnuntaina lähdin heti aamusta pitkälle juoksulenkille. Kiersin Tohlopin kautta Hiedanrantaan. Sieltä etenin rantapolkuja pitkin Siivikkalaan asti. Teivoon tullessa kilometrejä oli takana 22 ja siitä aloitin kiihtyvävauhtisen 6 km:n vedon. Pari viimeistä kilometriä meni 4 min/km tuntumassa, mutta sen kovempaan ei ollut paukkuija. 2 km:n loppuverkka oli melko kankeeta menoa, mutta kotiin selvisin juuri alle 2:30 ajassa. Kilometrejä kertyi siis yhteensä 30. Alun PK-osuus meni 5:07 min/km vauhdilla ja keskisyke oli tuolloin 125 bpm. Eli hieman korkea vauhtiin nähden, mutta tuolla reitillä on 100 nousumetriä.

Ensiviikosta on luvattu vieläkin lämpimämpi. Saa nähdä miten lenkkejä jaksaa tehdä. Vielä pitäisi olla kova viikko treenienkin suhteen.

Savila

Viikko 24/2020 (8.-14.6.2020)

Aina kaikki pitää mennä överiksi. Muutama hellepäivä silloin tällöin olisi ihan ok, mutta nyt on ollut sellaisia lämpöjä, että alkaa toivomaan viileämpiä kelejä. Sitten tietenkin mennään taas johonkin kymmeneen asteeseen. Tuulet ovat sentään vähän vaimenneet ja se on nannaa pyörälenkeille.

Tällä viikolla oli tarkoitus ottaa vähän enemmän tehoja irti reeneissä. Määrää vähennettiin tehojen kustannuksella.

Maanantaina tuli tehtyä vain tunnin kotisalitreeni, mutta tiistaina aloitettiin tehoviikko. Kävin aamupäivällä juoksemassa Lamminpään radalla tonnin vetoja. Verkkasin ensin radalla reilun kaksi kilsaa ja sitten tein 5 x 1000 m / 400 m palautusta kävellen/hölkäten. Sää oli paras mahdollinen – ei juurikaan tuulta, puolipilvistä ja lämpö parinkympin kieppeillä. Siihen ne positiiviset asiat jäikin. Vedot olivat aika takkuamista, ei oikein irronnut. Esimmäinen veto 3:48, toinen 3:44 sen jälkeen 3:36, 3:32 ja viimeinen 3:26. Jonkin verran ajat jäivät viime syksyn ajoista, jolloin viimeksi on vetoja kentällä tullut tehtyä. Päälle vielä pari kilsaa verraa. Illalla tein vielä 50 km:n pyörälenkin, kiertämällä Siuro – Pinsiö lenkin. Sää suosi, sillä 166 W:n (FTP 675) keskitehoilla suht mäkisessä maastossa keskinopeus nousi 31.4 km/h. Feltin tri-pyörä oli allani.

Keskiviikkona oli Manyonin treenit. Osallistuin kerrankin kaikkiin osioihin. Ensin uimme puolitoistatuntia Ylöjärven uimahallissa. Matkaa kertyi n. 2.5 km. Tämän jälkeen pyöräilimme Viljakkalantielle, jossa teimme siellä 2 x 7 minuutin VK/max vedon ja päälle 3 minuuttia palautusta. Näiden päälle heti tossut jalkaan ja juoksimme Veittijärven sivua kolmen kilsan matkan VK-vauhdilla. Itselläni meni aikaa 3.1 km:n reittiin 0:12:15. Eli kolmen tonnin coopperi tuli suoritettua kaiken rasituksen päälle, hieman mäkisellä hiekkapohjaisella alustalla. Keskisyke oli 165 bpm. Ihan hyvä.

Torstaina illalla tein 12 km juoksulenkin normireitillä. Juoksu tuntui alkuun ihan mukavalta. Vauhti tuntui hyvältä ja sykkeetkin näyttivät pysyvän kurissa. Loppumatkasta sitten sykkeet alkoivat pikkuhiljaa nousta melko korkealle, ja loppujen lopuksi keskisyke nousi 138 bpm:ssa, vauhdin ollessa 4:32 min/km. Suht ok, vaikka lopussa alkoi vähän painamaan.

Perjantai oli lepopäivä, ja jalka-/selkä-/niskahierontapäivä. Illalla siirryimme mökille.

Lauantaiaamusta uin Vehkajärvessä ensin pikkusaarenlenkin, josta kertyi matkaa n. 1150m. Tämän päälle vielä vajaa 900m erillisinä lenkkeinä. Aikaa kului 47 minuuttia. Järvi oli melko tyyni ja veden lämpö oli 20 astetta. Uinti sujui märkkärin kanssa ihan hienosti ja uiminen tuntui jopa mukavalta. Päivällä pyöräilin mökiltä Punkalaitumen keskustan, Alastaron ja Niinijoen kautta Kertunmäelle. Tämä oli varmaankin vuoden hienoin/mukavin pyöräreissu. Lämpöä 25 astetta, puolipilvistä ja vähäinen tuuli (ehkä jopa myötäinen). Hienot maalaismaisemat, tasainen reitti ja hyvässä kunnossa oleva alusta. Ja jalkakin oli syönnillä. Keskivauhti koko reitillä oli 32.7 km/h. Jos alun 3.5 km:n hiekkapätkä otetaan pois, niin keskivauhti olisi ollut 33.5 km/h. Eli meikäläiselle ihan huippu. Ehkä myötätuulta oli jonkin verran, mutta kuitenkin. Matkaa kertyi 52.3 km. Keskitehot olivat 183 W (FTP 74%).

Sunnuntaiaamulla klo 6 starttasin vuoden ensimmäiseen suunnistukseen ja varmaankin ainoaan. Kertunmäellä järjestettiin “varjo-Jukola”, Savila. Vallitsevan tilanteen vuoksi Jukolan viesti on peruttu ja eri suunnistusporukat ovat kehitelleet korvaavia tapahtumia. PunKu:n ja LoJa:n yhteistoimien ansiosta, päästiin suunnistamaan kolmen naisjoukkueen ja neljän miesjoukkueen voimin.

Omalle ankkuriosuudelle pääsin ensimmäisenä. Paineita ei hirveästi ollut, ensinnäkin siitä syystä, ettei emittejä ollut mukana laisinkaan, ja toiseksi että muu joukkue oli kuronut vajaan tunnin kaulan seuraavaan joukkueeseen. Omakin suunnitus lähti ihan mukavasti käyntiin. Rauhallisesti etenin, mutta kyllä rastitkin tulivat vastaan niin kuin pitikin. Ensimmäisen 12 rastin osalta maasto oli ihan mukavaa ja pystyin hölkkäämään ihan hyvin metsän puolellakin, vaikka varoinkin nilkkoja aika lailla. Tämän jälkeen, viimeisen 8 rastin osalla, reitti muuttui enemmän ryteiköksi ja vauhtikin tippui aika lailla ja jonkin verran tuli ihan käveltyäkin, kun rytöä ja aluskasvillisuutta oli niin paljon. Alkumatkasta vähän nitkautin nilkkaani, vaikka kuinka yritinkin varoa. Nilkka sitten ilmoitteli aina välillä itsestään loppumatkan ajan, mutta ei estänyt juoksemista niissä kohdin, missä pystyi juoksemaan. Tulin ensimmäisenä maaliin, vaikka kakkosjoukkue saikin minua kiinni melkein 20 minuuttia. Aikaa kului hieman alle 1:35 ja matkaa kertyi 11 km. Pitkästä aikaa tuli suunnistettua siten, ettei metsässä näkynyt ketään muita. Rastipaikat eivät onneksi olleet kovin pahoja, ja aluekin oli peltojen ympäröimä, joten kovin kauaksi ei päässyt missään kohdin eksymään, edes vahingossa. Suunnistus tuntui pitkästä aikaa ihan mukavalta.

Aamupäivällä pyöräilin vielä Krääkkiöstä Lempäälän ja Säijän kautta kotiin. Lämpöä oli 23 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Tuulta oli muutama metri/sek, mutta myös hyviä myötäisiä osuuksia osui reitille. Keskivauhti nousi 32 km/h.iin ja keskitehot olivat 180 W (FTP 73%). Molemmilla viikonlopun pyöräilykerroilla alla oli Rosen maantiepyörä. Kotiin päästyäni juoksi heti pyöräilyn päälle 7.2 km:n lenkin, Tesomajärven kiertäen. Sykkeet olivat korkealla, mutta jalka oli kevyen tuntuinen. Keskisyke oli 145 bpm, mutta keskivauhtikin oli 4:22 min/km. Hyvä treenipäivä / -viikko. Painokin oli taas perjantaiaamuna ihan kohdillaan, 70.0 kg.

Pulikointia

Viikko 23/2020 (1.-7.6.2020)

Tämä viikko on ollut kevennetty viikko. Viikkoon mahtoi peräti kaksi lepopäivää eikä treenituntejakaan tullut kuin vajaa 11 tuntia. Kovia treenejä ei juuri lainkaan.

Sää alkaa olemaan jo kesäistä. Lämpöä on välillä reilu parikymmentä ja välillä vähemmän, mutta kympin päälle ollaan joka päivä kuitenkin päästy. Vettäkin on tullut parina päivänä, ja kovia tuulia oli etenkin viikonloppuna.

Tiistaina ohjelmassa oli ainoastaan tunnin kotisalitreeni. Mutta tiistaina oli parikin treeniä. Aamupäivällä juoksin 14 km:n peruslenkin 4:37 min/km vauhdilla. Juoksu kulki suht ok, mutta ei mitenkään kovin herkkää, vaikka alla oli pari kevyttä päivää. Keskisyke, 131, näytti ensin ihan hyvältä, mutta sitten kun tarkemmin katsoi sykekäyrää, niin ensimmäinen 5 min sykkeet eivät olleet kohdillaan (näytti < 80 bpm), joten se laski jonkin verran keskaria. Illalla oli ensimmäiset Manyonen uintitreenin Ylöjärven uimahallissa sitten kolmeen kuukauteen. Halli ei ole vielä normaaliuimareille auki, ainoastaan seuroille, joten meillä oli käytössä peräti viisi rataa. Uimme heti puolitoista tuntia. Vähän tekniikkaa ja jonkin verran vetoja, muuten perus kelausta. Kello ei ollut mennyt uintimoodiin, joten en tiedä tarkkaan paljonko tuli uitua, mutta ehkä n. 2000 m. Yllättävän hyvin uinti lähti liikkeelle noinkin pitkän tauon jälkeen. Hartiat olivat kyllä pari päivää kipeät moisen urakan jälkeen.

Torstaina kävin toimistolla. Töistä poljin Lempäälän, Säijän, Nokian keskustan, Taka-Lauttalan ja Kankaantaan kautta kotiin. Jonkin verran oli tuulta, mutta tällä kertaa pääosin se oli myötäistä.Viimeiset 13 km tosin oli vastaista. Lämpöä oli mukavasti parinkymmenen asteen paikkeilla ja aurinkokin paisteli. Yhteensä matkaa kertyi 70 km, keskivauhti oli 29.5 km/h ja tehot 166W (FTP 67%). Maantiepyörällä oli liikenteessä, joten tri-pyörä sai odotella kotona.

Lauantaina aamupäivällä menimme Manyonen porukan kanssa uimaan avoveteen Tesomajärvelle. Lämpöä ulkona ei ollut kuin 14 astetta ja vettäkin satoi, mutta veden lämpö oli n.18 astetta. Märkäpuvun kanssa tarkeni hyvin uida n.70 minuuttia. Kello oli taas väärässä moodissa, enkä saanut tarkkaa matkaa, mutta varmaankin n.2350 m tuli pulikoitua. Tämä oli ensimmäinen kerta kun uin avovedessä pitkän harjoituksen ilman nenäklipsiä, joten nyt voi sanoa, että ole saanut vieroitettua itseni siitä, vaikka koko talven ilman klipsiä olinkin jo uinut. Uinti tuntui yllättävän hyvältä ja mukavaltakin. Illalla tuli tehtyä viikon kovin lenkki, kun lähdin Jalon vetämälle lenkille. 10,5 km roikun remmin päässä keskivauhdin ollessa 4:23 min/km. Jalon avustama juoksu auttoi hyvin sykkeisiin, sillä keskisyke oli vain 134 bpm. Ilman avustusta sykkeet olisivat olleet varmaankin toistakymmentä pykälää korkeammat. Lenkki meni muuten ihan hyvin, mutta keli oli melko synkkä. Vettä satoi ja tuuli oli erittäin kova. Alkumatkasta puitakin kuului kaatuvan metsän puolella, mutta päälle ei onneksi yhtään tullut.

Sunnuntaina aamulla lähdimme Peetun kanssa juoksemaan pitkää rauhallista lenkkiä. Tuuli oli edelleen tosi kova, mutta teimme maastolenkin, jonne tuuli ei kovin pahasti osunut. Juoksimme yhdystien ja harjun kautta Hopeatielle, josta suuntasimme hiihtouria pitkin Koukkujärven majalle ja sieltä takaisin kotiin. Matkaa kertyi 23 km ja nousumetrejä tuli n.200 m. Aikaa kului hieman päälle kaksi tuntia, joten keskivauhti oli 5:19 min/km. Reitin mäkisyyteen nähden keskisyke (119 bpm) oli ihan ok. Juoksu kulki ihan mukavasti ja matka taittui nopeasti rupattelun ohessa. Loppupäivä tuli tehtyä pihahommia, pääosin lapion varressa.