Järvessä

Viikko 22/2020 (25.-31.5.2020)

Nyt kun viimeistä kevätviikkoa viedään ja suvivirsikin on laulettu, niin ilman lämpötilakin alkaa olemaan sitä luokkaa, että ulkona tarkenee ja järvivedetkin lämpenevät. Ihan hellelukemiin ei olla vielä päästy, mutta nämä parinkymmenen asteen kieppeillä olevat lämmöt ovat ihan riittäviä. Kun vielä aurinko paistaa, niin rusketusraitoja alkaa ilmestymään. Tuulista sää on vaan myös ollut ja haittaa ihan täysillä pyörälenkeistä nauttimisen.

Tällä viikolla tuli käytyä jopa kolmena päivänä toimistolla. Maanantaina oli ensimmäinen toimistopäivä, joten silloin tuli myös työmatkapyöräilykilometrit plakkariin.

Tiistaina iltapäivällä lähdin tri-pyörällä tekemään Metsäkylä – Mahnala – Jumesniemi – Siuro – Kankaantaka -lenkkiä. Matkaa kertyi 70 km ja aikaa kului hieman alle 2 ja puoli tuntia, eli keskinopeus on 28.5 km/h. Menin maltillisilla tehoilla, keskitehon ollessa 147W (FTP 59%) ja keskisyke 112 bmp. Mäkeä tulla reitillä on ihan mukavasti, nousumetrejä yhteen vähän päälle 600m. Päälle juoksin vielä rennon 10 km lenkin Tesomajärven ympäristössä. Juoksun ensimmäiset kilometrin menivät tosi kevyesti eikä loppuosassakaan ollut valittamista. Pyöräilyn kun teki vähän matalammilla tehoilla, niin juoksukin tuntuu kevyemmältä. Tosin juoksuvauhtikaan ei ollut kuin 4:38 min/km. Keskisyke pysyi myös melko hyvin kurissa, 141 bmp.

Keskiviikkona oli vähän kevyempi päivä, tein vain tunnin kotisalitreenin.

Torstaina juoksin rennon 14 km:n lenkin suht tasaisessa maastossa. Tällä kertaa keskisyke oli jo ihan kohtalainen vauhtiin nähden. Vauhti oli 4:33 min/km ja keskisyke 135 bpm. Juoksu kulki ihan OK.

Perjantaina pyöräilin aamulla töihin maantiepyörällä. Päivällä oli reilun tunnin hieronta, ja töidän jälkeen poljin Vehkajärvelle kevään ensimmäiseen mökkiviikonlopuun. Reitti kulki Lempäälän ja Vesilahden kautta Punkalaitumen Halkivahaan. Sieltä käännyin normaalista poiketen Urjalankylään, josta sain vähän lisälenkkiä. Sieltä sitten Nuutajärventien kautta mökille. Matkaa kertyi 90 km ja aikaa kului n. 3:10. Keskitehot olivat 164W (FTP 66%). Lämpöä ei ollut kuin 16 astetta ja pääosin oli sivutuuli (pohjoisesta tuuli). Halkivaha – Urjalankylä välillä oli myötäistä, mutta sitten seuraava kymppi oli vastaista.

Lauantaiaamupäivällä juoksin mökiltä Koskioisten, Tursan ja Nuutajärventien kautta kiertävän lenkin. Lämpöä oli vajaat parikymmentä astetta ja pohjoistuuli oli edellen kova. Matkaa kertyi tasan 25 km. Tällä kertaa en juossut rauhallista PK1-vauhtia, vaan nostin sykkeet aerobisen kynnyksen tuntumaan. Vähän liian kovat sykkeet kuitenkin oli, sillä keskisyke oli 133 bpm, kun kynnysarvo on 132. Keskivauhti oli ihan ok, 4:53 min/km. Illalla tuli käytyä myös järvessä märkäpuvun kanssa. Veden lämpö oli 14 astetta, joten kovin pitkää lenkkiä ei ollutkaan tarkoitus tehdä. Jonkun aikaa tuli pulikoitua ja tehtyä jokusen kymmenen metrin uintipätkiä. Ensi-shokin jälkeen ei se nyt niin kylmää ollut, märkäpuku lämmittää tosi hyvin.

Sunnuntaina päivällä pyöräilin takaisin mökiltä kotiin. Reitti kulki Sastamalan, Häijään, Mahnalan ja Pinsiön kautta. Matkaa kertyi 113 km, ja vastatuulta (tai sivutuulta) oli muutamaa lopun kilometriä lukuunottamatta koko matkan. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja lämpöäkin oli parisenkymmentä astetta, joten tuulta lukuunottamatta sää oli mitä mainioin. Tuulinen keli verotti myös vauhtia ja keskivauhti jäi 27.6 km/h:ssa. Garminin mittari hyytyyi 75 km:n kohdalla (onneksi Polar varmisti mittauksen), ja tuohon mennessä keskitehot olivat 159W (FTP 64%). Aikaa kului hieman päälle neljä tuntia. Pyöräilyn päälle tein vielä 10 km:n juoksulenkin. Yllättävän keveysti juoksu lähti liikkeelle ja sujui loppuun astikin, vaikka keskisyke olikin 147 bpm. Vauhti oli 4:36 min/km.

Ensi viikko onkin sitten kevyempi viikko harjoitusten suhteen. Tähän mennessä kovemmat viikot ovat olleet määrävoittoisia, mutta tulevilla kovemmilla viikoilla pitää alkaa tekemään tehokkaampia ja reippampia harjoituksia. Kisaperuutusten vuoksi koko keväänä ei ole tullut tehtyä kunnon kisanoloisia treenejä, joten kisasuorituskyky voi olla vähän hakusessa.

Tri-pyöräilyä

Viikko 21/2020 (18.-24.5.2020)

Tälläkin viikolla saatiin vielä rakeita, ja yöpakkasiakin oli. Mutta Helatorstain jälkeen lämpeni mukavasti. Jotkut hurjat ovat käyneet jo treenaamassa avovesiuintiakin, mutta minulle on riittänyt, että on päässyt lyhyissä kamppeissa juoksemaan ja pyöräilemään.

Lyhyttä työviikkoa tuli vähän lyhennettyä vielä perjantaina, kun tein vain puolikkaan päivän. Toimistolla en käynyt kertaakaan tällä viikolla.

Tämän viikon olen mittaillut aamuisin heti herättyäni sykevälivaihteluja. Vielä kerätään dataa baselineen, joten vielä ei voi sanoa missä mennään HRV-arvojen puolella, mutta parin viikon jälkeen varmaan pystyy jo jotain analyysia tekemään.

Tiistaina illalla juoksin kotoa Lamminpäähän, jossa kiersin kilpa-vitosen lenkin. Vajaan 12 km:n lenkki sisältää 10 melko rapsakkaa nousua, yhteensä n.250 nousumetriä. Vauhti ei ollut kuin 4:45 min/km, joten mitään hurjastelua ei tullut harrastettua, mutta hapokasta meno oli siitäkin huolimatta. Mutta ihan hyvin jalat jaksoivat kiivetä.

Keskiviikkona oli ohjelmassa vain tunnin kotisalitreeni.

Torstaina juoksin vajaan 14 km:n peruslenkin 4:37 min/km vauhdilla. Keskisyke oli 138 bpm, joten ihan katastrofaalisen huonot eivät sykkeet olleet vauhtiin nähden, mutta edelleen vähän koholla alkuvuoden lukemiin nähden.

Perjantaina oli ensimmäinen vähän lämpeempi päivä, ja kun tuultakaan ei ollut kauheasti, niin lähden jo päivällä tekemään vähän pidempää pyörälenkkiä. Otin nyt ensimmäistä kertaa “uuden” tri-pyöräni alleni ulkolenkille. Mukavasti pyörä liikkui ulkoilmassakin ja ajoasentokin tuntui melko hyvältä. Korkeampi vanneprofiili teki ajamisesta jonkin verran kiikkerämmän oloista, sillä tuuli otti melko hanakasti kiinni vanteisiin. Alkuun se teki ajosta vähän epävakaata, mutta kun siihen tottui, niin mitään isompia mutkitteluita ei tullut. Poljin ensin Säijän lenkin ja sieltä jatkoin Nokian kautta Siuron lenkille, jonka jälkeen tein vielä Haaviston kiemuran. Sain lenkille mittaa 103 km ja keskivauhdiksi tuli melko tarkkaan 30 km/h. Keskitehot olivat 165W (FTP 67%), eli aika tarkkaan IM:n tavoitetehot.

Lauantaina juoksin Manyonen porukan kanssa rauhallisen 30 km:n PK1 lenkin. Kiersimme kolme kertaa Tohloppijärvi – Tesomajärvi -lenkin. Vauhti oli alkuun tosi maltillista, mutta loppua kohden vähän nostimme vauhtia. Loppujenlopuksi keskivauhdiksi muodostui 6:13 min/km. Näin rauhallisella vauhdilla en ole varmaankaan koskaan juossut lenkkiä. Mutta tällä vauhdilla sain tiputettua keskisykkeen melko sopivaan 111 bpm, eli parikymmentä pykälää alle kynnyssykkeen. Juoksu meni kevyesti ja sääkin oli vallan mainio. Jonkin verran oli tuulta, mutta aurinko paistoi ja lämpöäkin oli varmaankin 15 astetta. Shortseissa sai juosta.

Sunnuntaina oli tarkoitus ottaa kevyesti, mutta lähdin kuitenkin tekemään tri-pyörällä Säijän lenkin. Tuulta oli nyt perjantaita enemmän, ja se tuntui myös korkeissa vanneprofiileissa enemmän. Tarkkana sai välillä olla, etenkin kun tuli metsäpätkältä aukealle. Rauhallisesti piti mennä, mutta keskitehot nousivat kuitenkin 175W:iin (FTP 71%). Keskinopeus oli 30.4 km/h. Helposti meni ja kyllä tuo vauhtikin pysyy ihan mukavana, kunhan vain ajaa aerotangoilta.

Ei tuu kesää

Viikko 20/2020 (11.-17.5.2020)

Lunta, räntää, vettä, tuulta kylmää. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kolmen viikon päästä olisi pitänyt olla ensimmäinen triathlon-kisa. Olisi voinut olla aika hyytävä uintiosuus, sillä kymmenen päivänkään ennuste ei lupaile vielä lämpimiä kelejä, joten eipä pääse uimavedetkään lämpenemään. No, eipä tarvitse sitä pohtia, kun ko. kisa on peruttu. Tällä viikolla siirrettiin myös vuoden pääkisa ensi vuodelle, eli Tahko Ironmanin täysmatka. Ihan hirveä pettymys peruuntuminen ei sinänsä ole, sillä ihan huippukunnossa en koe olevani.

Koronarajotteita hellitetään taas kesäkuun alusta vähän enemmän, ja se tarkoittaa myös sitä, että treeniryhmät pääsevät uimahalleihin. Manyonen uintiporukalla pääsemme siis kesäkuussa jokusen kerran muistelemaan taas miten se ote vedestä otettiinkaan.

Maanantai oli lepopäivä, mutta pari kilsaa tuli maastopyörällä ajettua, sillä hain sen Tesoman pyörähuollosta kotiin. Koko talven ajelin ilman takajarrua, mutta nyt on nestettä lisätty jarruihin ja palatkin vaihdettu. Räntää tietenkin alkoi satamaan kun pääsin pyörän päälle.

Tiistaina aamupäivällä juoksin 3 + 5 + 3 juoksun. Eli alkuun ja loppuun 3 km verkkaa ja välissä 5 km reipasta. Reippaan osuuden aloitin melko rennosti ja kiihdytin loppua kohden. Ihan mukavasti veto meni aikaan 19:32. Vähän kovempaa ja pidempäänkin olisi voinut mennä, mutta sellainen tunne tällaisesta treenistä pitää jäädäkin.

Keskiviikkona oli taas työmatkapyöräilyjen vuoro. Kotiin poljin edellisen viikon tapaan Lempäälän – Säijän – Nokian ja Kankaantaan kautta. Matkaa kertyi 70 km, keskitehojen ollessa 170W (FTP 69%). Tällä kertaa tuulensuunta oli vähän suotuisampi ja keskinopeus nousikin 28.4 km/h. Keskisykkeet olivat myös ihan ok, 117 bpm.

Torstai-iltana juoksin rennon reippaan 14 km:n lenkin. Nopeus-syke suhde ei tällä kertaa ollut mikään katastrofi ja juoksu tuntui muutenkin suht kevyeltä. Vauhti oli 4:36 min/km ja keskisyke 136 bmp. Hyvä keli ja hyvä fiilis.

Perjantaina poikkeuksellisesti toisen kerran konttorilla ja tälläkin kertaa pyörällä liikenteessä. Päivällä oli reilun tunnin jalkahieronta, ja illalla tein vielä tunnin kotisalitreenin.

Lauantaille oli luvattu koko päiväksi räntä-/vesisadetta, enkä uskaltanut lähteä maantiepyörälenkille. Vaikka iltapäivään mennessä ei ollut satanut tippaakaan, niin päätin tehdä treenin sisätrainerilla. Ajelin Zwiftissä 101 km / 3h 50min. Keskitehot olivat 158W (FTP 64%) ja keskisyke hieman korkea 125 bpm. Tosin nousemetrejä oli 1160 m. Viimeinen tunti oli jo vähän rankkaa, mutta saunan lämpenemiseen asti piti polkea.

Sunnuntaina aamulla lähdin tekemään pitkää juoksulenkkiä. Vesisateesta ei ollut tälläkään kertaa tietoakaan, vaan aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Lämpöä oli pari astetta ja tuulta ei juuri lainkaan, eli melko ihanteellinen sää. 26 km lenkki meni 5:15 min/km keskarilla, keskisykkeen ollessa 125 bpm. Eli edelleen kymmenisen pykälään liian korkea syke tai kymmenen sekunttia liian hidas keskari. Tosin lauantain polkaisu varmaankin vaikutti jonkin verran asiaan.

Pilusti tuulee

Viikko 19/2020 (4.-10.5.2020)

Corona on supistanut lajikirjoni juoksuun, pyöräilyyn ja salitreeniin. Sulkapallo on peruttu koko keväältä ja padeliakaan ei ole tullut käytyä pelaamassa. Uimahallit ovat kiinni eikä järveenkään ole tarjennut vielä mennä. Omatoimi-iltarasteja voisi kyllä kiertää, mutta ei sitäkään ole saanut aikaiseksi tehdä.

Tuulinen viikko näyttäisi päättyvän vesisateeseen. Kovin lämmintä ei ole ollut tälläkään viikolla, eikä ensi viikko taida olla lämpöasteita senkään vertaa. Yöpakkasillakin taas uhkaillaan. Eli ei taida vielä tulevallakaan viikolla päästä korkkaamaan tri-pyörän ulkokautta. Saati sitten järvessä märkäpukukautta.

Tiistaina juoksin aamupäivällä 13 km:n Nokian paloasemanlenkin. 3., 5., 8., ja 10. kilometrit olivat vetopätkiä. 1. meni aikaan 3:44, 2. 3:47, 3. 3:36 ja 4. 3:40. Ihan mukavasti vauhit tulivat, vaikka tämä oli ensimmäinen vetotreeni yli kahteen kuukauteen. Lämpöä oli 10 astetta eikä viikolle poikkeuksellisesti tuulikaan haitannut menoa. Päivällä tuli vihdoin ja viimein juoksumaton korjaajakin. Jo talvella sovittu mattoyksikön vaihto saatiin nyt vasta vaihdettua. Matto-osassa näytti olevan valmistusvika, ja toivottavasti laite on nyt kunnossa.

Keskiviikkona oli taas työmatkapyöräilypäivä maantiepyörällä. Kotiin ajoin pitemmän kaavan kautta. Ensin Lempäälän keskustaan ja sieltä Säijän kautta Nokialle, ja sitten vielä lisäkiekaus Taka-lauttalan ja Kankaantaan kautta. Matkaa kertyi 71 km, keskitehon ollessa 176W (FTP 71%). Kova länsituuli haittasi menoa ja keskinopeus tippui 27.5 km/h. Ensimmäinen 17 km oli sivutuulta, seuraava 15 km vastatuulta, sitten 10 km sivutuulta. Sitten pääsi pariksi kilsaksi myötätuuleen ja vauhti nousi helposti neljäänkymppiin. Sitten oli taas 13 km vasta- tai sivutuulta, mutta sitten olikin 10 km:n pätkä myötäistä ja taas sain vauhdin hurmaa. Lopussa vielä pari kilsaa sivutuulta.

Torstaina piti juosta kevyt lenkki, mutta VK:n puolelle taas tälläkin kertaa mentiin. 13 km:n aamupäivälenkura meni 4:33 min/km vauhdilla ja keskisyke oli 141 bpm. Suht OK juoksu kuitenkin meni, vähän kyllä edellisen päivän pyörälenkki taisi painaa.

Perjantaina tunnin kotisalitreeni.

Lauantain tuulisesta kelistä huolimatta lähdin aamulla tekemään pitkää pyörälenkkiä. Ensin kiersin Säijän lenkin vastapäivää. Sieltä suuntasin Nokialle ja sieltä jatkoin Siuroon ja Jumesniemeen. Heinijärveltä käännyin kohti Mahnalaa ja sieltä Sasin ja Pinsiön kautta Ylöjärvelle ja Tohloppiin josta sitten kotiin. Matkaa kertyi 122 km ja aikaa kului 4:32, eli keskivauhdiksi tuli 27 km/h. Keskitehot olivat 165W (FTP 67%). Muuten päivä oli komean aurinkoinen ja riittävän lämminkin, mutta luoteistuuli oli taas kova. Lempäälän ja Heinijärven väli oli 54 km ja seli oli pääasiassa koko ajan kovaa vastatuulta. Jokseenkin hyydyttävää polkea yksin ilman peesiapua. Loppumatka tulikin sitten mukavaa vauhtia kun selän takaa puhalsi. Pyöräilyn päälle tein vielä 10 km:n juoksulenkin 4:35 min/km vauhdilla. Sykkeet olivat ihan taivaissa, 151 bpm, mutta jalat olivat yllättävän hyvät, vaikka kotiin päästyä olo olikin melko moro. Pelkän miedon urheilujuoman voimalla mentiin koko setti.

Sunnuntaina aamupäivällä lähdin juoksemaan tuuliseen, mutta melko lämpimään (12 ast.) säähän viikon pitkää juoksulenkkiä. Juoksin normipitkän vähän pidennettynä ja normaalia poikkeavaan suuntaan. Ensin juoksin Nokian paloaseman lenkin ja sieltä Kalkun ja Raholan kautta Tohloppijärven kierrokselle ja sieltäTesomajärvelle. Sitten vielä kiepaus Lamminpään ja Vuorentaustan kautta, niin matkaa kertyi 28.4 km ja aikaa tuohon kului hieman päälle 2 ja puoli tuntia. Lauantai taisi vähän painaa, ainakin jalat olivat vähän väsyneet heti alusta asti. Vauhti oli 5:20 min/km ja keskisyke 124 bpm, eli PK:n puolella pysyttiin, mutta vauhtiin nähden sykkeet ovat edelleen korkealla.

Takapakkia

Viikko 18/2020 (27.4. – 3.5.2020)

Etätyönteko jatkuu jo ties kuinka monetta viikkoa. Yhtenä päivänä taas konttorilla ja muut kotoa päin. Ei tule siis työmatkapyöräilyä juurikaan ja siitä syystä viikon treenituntimäärät jäävät normaalia alhaisemmaksi.

Mukavia ulkoilusäitä on ollut, vaikka aamupakkasiakin on edelleen ollut. Kuivaa ja viileetä, paitsi viikonloppuna jolloin lämpeni, mutta myös vettäkin vähän saatiin. Tuulista on myös ollut, joten maatiepyörälenkeillä on paikoin saanut puskea oikein kunnolla.

Viime viikon kovat tuntimäärät ovat kostautuneet tällä viikolla, sillä kuono on ollut taas vähän enemmän tukossa ja rinnassakin on ollut vähän painetta. Tosin viikonloppuna olo oli taas jo parempi, mutta alkuviikosta ei oikein kovia treenejä huvittanut tehdä. Sykkeet ovat olleet edelleen normaalia (alkuvuoden lukuja) korkeammalla joka lenkillä.

Maanantaista on tullut näemmä viikon lepopäivä ja niin tälläkin viikolla. Tiistaina tein 12.6 km:n juoksulenkin. Juoksu tuntui suht kevyeltä, mutta toisaalta ei vahtikaan päätä huimannut, 4:45 min/km, keskisyke 134 bpm.

Keskiviikkona aloitin työpäivän ajoissa, joten pääsin hyvissä ajoin iltapäivällä tekemään 50 km maantipyörälenkkiä Siuro – Sasi – Pinsiö suunnalle. Alle olin saanut upouudet Continental GP5000 -renkaat, painetta 7 bar:n paikkeilla, joten jo tuo lähtökohta sai pyörän liitämään. No joo, kyllä kampea piti edelleen pyörittää, mutta mukavasti tuntui rullaavan. Suht. samoilla keskitehoilla (177 W) lenkki meni kolmisen minuuttia nopeammin kuin viikkoa aikaisemmin vanhoilla renkailla. Toinen positiivinen huomio oli, että Sasi – Pinsiö -välille oli laitettu uutta asfalttia, joten lenkin huonoin osuus on nyt hyvässä kunnossa. Pyöräilyn päälle juoksin Virelän 5 km:n lenkin 4:34 min/km:n vauhdilla. Keskisykkeen ollessa 150 bpm.

Vapun vuoksi torstai oli viikon viimeinen työpäivä. Tällöin kävin työpaikalla ja näin sain sentään yhden työmatkapyöräilyn tällekin viikolle. Mennessä Pirkkalan kautta ja kotiin päin Tahmelan kautta. Päivällä oli myös reilun tunnin hieronta, ja illallla tein tunnin kotisalitreenin.

Perjantaina aamulla juoksin 13.7 km:n Nokian paloaseman kautta kieppaavan vappujuoksun. VK-lenkiksi treeni muuttui, vaikka rauhallisemmin piti mennä. Keskivauhti oli 4:28 min/km ja keskisyke huikeat 147 bpm. Ihan kevyttä ei ollut ja senhän jo sykkeetkin kertovat. Tuulista myös oli ja etenkin loppumatkasta sai puskea vastatuuleen.

Lauantaina päivällä kävin tekemässä reilun 70 km:n maantiepyörälenkin. Lenkki suuntasi ensin Pirkkalan lentokentän kautta Säijään ja sieltä Nokian keskustan kautta Taka-Lauttalaan ja sieltä Porin tietä pitkin Kankaantakaan ja sieltä kotiin. Keskinopeus oli 28.6 km/h ja keskiwatit 168 W (FTP 68%). Ensimmäiset 25 km oli vastatuulta, mutta sitten kun pääsi myötätuuleen, niin nopeudetkin kasvoivat. Hyvin kulki ja sykkeetkin olivat yllättäen melko maltilliset ,117 bpm. Pyöräilyn päälle juoksin 7 km lenkin, tasaisella Tesomajärven kiertävällä lenkillä. Juoksu ei ollut taaskaan ihan kevyttä. Vauhti oli sentään 4:33 min/km, mutta sykkeet 145 bpm.

https://connect.garmin.com/modern/activity/4867654249

Sunnuntaina aamulla tein pitkän, reilun 25 km:n juoksulenkin. Heti rauhallisen PK alussa huomasin, että sykkeet ovat korkealla. Alle 120 bpm:n pitäminen oli hankalaa, joten tyydyin vähän korkeampiin arvoihin. Keskisyke oli kuitenkin 123 bpm keskivauhdin ollessa 5:17 min/km. Reitti kulki Vuorentaustan – Tesomajärven – Tohloppijärven – Epilän – Raholan – Kalkun ja Ikurin kautta kotiin. Lämpöä oli mukavat 10 astetta eikä tuulikaan päässyt häiritsemään pahastikaan. Jalat alkavat olla ihan voimissaan, sillä juoksu oli pääosin mukavan rentoa.

https://flow.polar.com/training/analysis/4600466018