Aloittelua

Viikko 13/2020 (23.-29.3.2020)

Tällä viikolla varmistui, että tästä talvesta tuli nollahiihtoviikko. Tänään sunnuntaina meidän piti lähteä junalla Saariselälle viikoksi hiihtelemään, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi jouduimme perumaan tämänkin reissun. Saman vallitsevan tilanteen vuoksi tämä oli jo toinen viikko, kun kävin toimistolla vain yhtenä päivänä. Työt on siis tullut tehtyä etänä, kotitoimistolta käsin.

Oma tilanteeni on, että edelleen nuhutetaan. Koska muita sairauden oireita ei ole ollut, niin päätin uudelleen aloittaa kevyen harjoittelun. Maanantaina oli vielä vähän väsynyt olo viikonlopun metsähommista, ja jätin treenin väliin, mutta tiistaina kävin tekemässä ensimmäisen juoksulenkin 3,5 viikkoon. Reilun viisi kilometriä hölköttelin rauhallisesti. Juoksemattomuuden kyllä huomasi, mutta koko matkan juoksin. Keskisyke (131 bpm) oli kyllä vauhtiin (4:46 min/km) nähden melko koholla.

Keskiviikkona kävin pyörällä töissä. Nastarenkaan olin jo uskaltanut vaihtaa kesänakkiin, sillä viime päivien plussasäät ovat sulattaneet kotitienkin jäästä. Sää oli tosi tuulinen ja vastatuulipätkät olivat melkoista puskemista. Kotiin päin tulin Tahmelan kautta yrittäen päästä lyhyemmällä vastatuuliosuudella. Illalla tein vielä puolen tunnin kotisalitreenin.

Torstaina pyöräilin trainerilla tunnin sisätreenin. Rauhallisesti mentiin ja valitsin sellaisen reitin, jossa ei ollut paljoa nousumetrejä. Keskitehot olivat 148W (FTP  60%) ja keskisykkeet 119 bpm. Suht. mukavasti jaksoi, vaikka nuhuttamaan ja niistelemään jonkin verran joutuikin.

Perjatai oli lepopäivä, mutta lauantaina aamulla kävin tekemässä reilun 8 kilometrin rauhallisen juoksulenkin. Vähän väsynyttä ja kankeeta meno oli. Vauhti oli 4:49 min/km ja keskisyke normaalia korkeampi, 132 bpm. Loppupäivä tulikin sitten tehtyä pihahommia, risujen naksuttelua yms.

Sunnuntain vastainen yö oli, ainakin aamun tunneiltaa, huono. Nenä oli tukossa, enkä oikein saanut enää unta aamuyön heräämisen jälkeen. Viikon mittaan olen käyttänyt Nasolinia nenän avaamiseen, mutta päätin nyt kokeilla selviäisikö yön ilman sitä – vähän huonosti selvisin. Aamulla kuitenkin nokka aukesi ja olo myös sen puolesta parani. Aamupäivällä poljin taas reilun tunnin sisäpyöräilyn Zwiftissä. Tälläkin kertaa menin helpolla reitillä. Keskitehot nousivat 161 W.iin (FTP 65%) ja keskisyke 119 bpm. Päivällä tuli kanneltua rankoja ja tehtyä klapeja jokusen tunnin verran.

Tällä viikolla vähän siis tuli kokeiltua taas treenauksen makua. Toivottavasti ensi viikolla saisi määriä vähän nostettua ja kuonon kuntoon.

Flunssaviikko #3

Viikko 12/2020 (16.-22.3.2020)

Siitä onkin aikaa varmaankin jokunen vuosi, kun on viimeksi treeniviikon kohdalle tullut pelkkä viiva. Koko viikon on ollut nenässä tukkoisuutta ja olen odotellut että tukkoisuus häviäisi, mutta nuhutus jatkuu edelleen. Eipä tämä enää mitään flunssaa ole, kun ei ole muita taudin merkkejä kuin tuo nenän tukkoisuus. Viikonloppunakin tein monta tuntia metsähommia, eikä olo siitä kummemmaksi tullut.

Viikko on muuten mennyt koronauutisia kuunnellessa, ja kotona etätöissä. Perjantaina olin toimistolla, ja jalkahieronnassa, mutta muuten on tullut välteltyä ihmiskontakteja. Tällä viikolla on myös varmistunut, että ainakin toukokuun loppuun asti kaikki kisat on peruttu, joihin suunnittelin osallistuvani. Eli tällainen pieni treeni- ja ylimenokausi on ihan ok.

Flunssaviikko #2

Viikko 11/2020 (9.-15.3.2020)

Toinen perättäinen flunssaviikko takana. Viime viikon kirjoituksen otsikko tuntui viikko sitten vielä hauskalta, mutta tällä viikolla asia on jo vähän toisin. Karanteenissa ei olla, mutta kaukana sekään ei ole. Nokka valuu vähän vieläkin, niin joku voi tilannetta vähän karsastaa.

Tälläkään viikolla ei tullut juurikaan tehtyä mitään hajoitteluun viittaavaa. Maanantaina kävin töissä pyörällä, mutta seuraava pienimuotoinen hikoilu olikin sitten vasta torstaina, kun kävin pelaamassa puolitoista tuntia padelia.

Viikonloppuna ei enää keuhkoissa rohissut ja sunnuntaina uskaltauduinkin pyöräilemään trainerilla kevyen reilun tunnin treenin. Keskitehot olivat 146W ja keskisyke 115 bpm. Ihan mukavasti jaksoi ei lievä nenän tukkoisuus haitannut menoa.

Toivottavasti ensi viikolla pääsee jo tekemään hieman enemmän treeniä. Toisaalta tässä nyt enää mitään kiirettä ole, sillä tällä viikolla on peruttu tai siirretty kaikki ne tapahtumat, joihin olin suunnitellut keväällä meneväni.

Karanteenissa

Viikko 10/2020 (2.-8.3.2020)

Flunssaviikko. Maanantaina tuli käytyä vielä pyörällä töissä ja tiistaina illalla puolitoista tuntia sulkapalloneluria, mutta siinä olikin tämän viikon treenit. Tai no, sunnuntaina kokeilin salitreeniä kotona, mutta ei tuntunut oikein hyvältä, joten jätin treenin puolen tunnin mittaiseksi

Keskiviikkona ja perjantaina tein töitä kotoa päin, mutta torstain makailin vaan sohvalla. Oikeastaan ihan hyvä hetki sairastaa kausi-influenssa pois, ja päästä nyt sitten kehittämään kuntoa kevään koitoksia silmälläpitäen. Ja toivoa, ettei korona iske eikä flunssa uusiudu.

FTP-testi

Viikko 9/2020 (24.2. – 1.3.2020)

Tämän viikon sää on jo tuntunut vuodenaikaan sopivalta säältä, mutta näyttänyt se ei ole. Eli pakkasta on ollut öisin jopa kymmenisen astetta ja päivälläkin on oltu miinuksella. Lunta sen sijaan ei ole näkynyt (paitsi nyt tänään, kun sitä on sadellut muutaman sentin).

Viikko on ollut treenien osalta jonkin verran kevennetty. Kolmen kovemman viikon jälkeen on ollut mukava ottaa vähän rennommin. Senkin puolesta on ollut hyvä ottaa kevyemmin, kun koko viikon on ollut vähän sellainen tunne, että onko tulossa flunssaa vai ei. Kurkku ei ole ollut kipeä, mutta nokka on valunut ja muutenkin vähän outo olo. Toisaalta tuohon nenän tukkoisuuteen on voinut olla syynä kauhean pölyinen ilma. Koko viikko on ollut komean kirkasta ja kuivaa, ja tiet ovat alkaneet, ainakin keskustassa, pölisemaan melkoisesti.

Muuuutta, on sitä reenattukin, vaikka vähän kevyemmin on otettukin. Maanantaina esimerkiksi kävin töissä pyörällä. Tosin se oli viikon ainoa työmatkapyöräily.

Tiistaina oli vakiovuorolla sulkapalloneluria. Peli kulki taas ihan kohtalaisen hyvin, voitettuja eri kertyi enemmän kuin hävittyjä, joten tyytyväinen pitää olla.

Keskiviikkona kävin töissä juoksemassa 12 km:n lenkin Tampereen keskustassa päin. Pakkasta oli jokusia asteita, ja olinkin laittanut vähän enemmän vaatetta päälle. Aurinko lämmitti mukavasti ja vaatetta oli sittenkin liikaa päällä. Ylimääräinen vaatetus teki juoksusta myös normaalia kankeampaa. Vauhti oli kuitenkin ihan mukavaa 4:29 min/km ja keskisykkeetkin pysyi kurissa, 134 bpm:ssä. Illalla oli vielä tunnin uintitreeni Manyonen porukan kanssa. Ohjelmassa oli tekniikkaa ja vetoja.

Torstaina kävin fysioterapiassa näyttämässä lonkkaani, joka on puolisen vuotta särkenyt aika usein aamuyöstä. Mitään ihmeellistä ei löytynyt, mutta seuraavalla kerralla tehdään lonkanseudun voimaohjelma, jolla saisi aktivoitua/voimistettua sen alueen lihaksia. Illalla poljin vapaamuotoisen sisäpyöräilytreenin Zwiftissä. Aikaa kului 78 minuuttia. Tehot olivat aika korkealla, sillä keskitehot olivat 193W (FTP 84%) ja keskisykekin oli 128 bpm.

Perjantaina en tehnyt kuin tunnin kotisalitreenin.

Lauantaina aamupäivästä tein Zwiftin 20 minuutin FTP-testin. Viimeksi tein saman testin heti joulun jälkeen ja silloin se oli sen verran tiukka kokemus, että pelon sekaisin tuntein odotin tätä testiä. Edellisessä testissä sain FTP-arvoksi 231W ja tämä testin alkuverryttely perustui tuohon arvoon. Aluksi lämmiteltiin viisi minuuttia nostaen tehot 150 W:iin. Tämän jälkeen tehtiin kolme 20 sekunnin kovaa vetoa (210W, 250W ja 300W). Sitten tiputettiin tehot kolmeksi minuutiksi 140 W:iin, jonka jälkeen kolme minuuttia 250 W:lla ja kaksi minuuttia 280 W:lla. Ennen 20 minuutin testiä huilattiin vielä kuusi minuuttia 130 W:ssa. Testin ensimmäinen 10 minuuttia poljin 240-250W tehoilla. Se tuntui menevän ihan suht helposti, mutta en uskaltanut vielä tässä vaiheessa nostaa tehoja. 15 minuutin kohdilla nostin sitten vähän tehoja ja viimeiset kaksi minuuttia rutistin mitä jaloista lähti. Kaksi viimeistä minuuttia tulikin poljettua yli 300W tehoilla ja nousujohteisesti. Lopussa tehot olivat vähän aikaan 380 W paikkeilla. 20 minuutin keskitehot olivat 260W ja tämä antoi FTP-arvoksi 248W. Eli parannusta edelliseen kertaan oli n.7%. Tällä kertaa sain nousujohteisen testin, eikä tästä jäänyt niin paha fiilis kuin edellisestä. FTP-arvon nousu tarkoittaa myös sitä, että Zwiftin treenit tulevat kovemmiksi, sillä ne ovat perustuneet juuri tuohon FTP-arvoon. Päivällä Manyonen uintitreeneissä uimme taas märkäpuvun kanssa. Tavoitteena oli löytää rento II-alueen vauhti (IM-vauhti) ja sitä uimme sitten 1000m verran.

Sunnuntaina aamupäivällä kävin tekemässä, kevennetyn viikon kunniaksi, lyhennetyn pitkän lenkin. Pakkaslunta oli satanut pari milliä, mutta se haitannut yhtään juoksua. Pieni lumikerros oli vaan hyvä juttu, kun työpöly ei päässyt ilmaan. Pakkasta oli pari astetta ja tuulta ei kovinkaan paljon. Juoksin hieman päälle 21 km 5:02 min/km vauhdilla. Keskisyke oli 120 bpm:n paikkeilla, joten ihan OK noin lukujenkin puolesta. Juoksu kulki kevyesti ja matkaa olisi voinut pidentää reilustikin, mutta ei nyt ahnehdita lepoviikolla. Ensi viikolla sitten enemmän. Päivällä tuli kaadettua ja pilkottua pari puuta, joten voimatreenikin tuli tehtyä siinä samassa.