Pispalan portaissa

Viikko 12/2019 (18.-24.3.2019)

Aurinkoa, vettä, lämpöasteita, yö-pakkasia, lintujen laulua – siitä on kevät tehty. Ja sitähän se tämä viikko on ollut. Upeita päiviä ja vähemmän upeita. Sen verran lämmintä kevättä kuitenkin, että työmatkapyörästä otin takaa nastarenkaan pois, vaikka kotitie onkin vielä melko peili, ja pyörätiet ovat vielä hiekoitussepelissä. Täytyy vaan toivoa, että ensimmäinen 500m pysytään pystyssä ja loppumatkasta ei rengas puhkea.

Treenien suhteen vähän kevennetty viikko. Perjantai oli jopa ihan täysin lepoa, sillä puolen viikon maissa oli sen verran väsyneet jalat, että piti ottaa vähän taukoa treeneistä. Tuo olikin tämän vuoden kolmas päivä, jolloin ei tullut harjoituspäiväkirjaan merkintää

Maanantaina rapisteltiin vielä nastarenkailla työmatkat. Lämpöasteita oli ja viikonloppuna sataneet lumet olivat muuttuneet mukavaksi sohjoksi. Illalla oli Kalevan uimahallissa KeKen järjestämä tunnin mittainen vapaauintikurssi. Kertaus on opintojen äiti, ja aina sitä jotain uutta jää mieleen.

Tiistain työmatkapyöräilyt menivat myös pienten lämpöasteiden siivittämänä. Illalla kävin juoksemassa Nokian paloaseman lenkin. Paikoin oli vielä jäätä/sohjoa, mutta pääosin pääsi sulalla juoksemaan. Ihan peruslenkki piti tehdä, mutta 4:30 min/km vauhtiin meno kuitenkin nousi. Sykkeet olivat niin korkealla, että alkoi vähän epäilyttämään, että näyttikö mittari ihan oikein.

Keskiviikkona jälleen työmatkapyöräilyt. Illalla oli triathlonkurssin viimeinen juoksutreeni, joka pidettiin Pispalan portaissa. Ensin vähän lämmittelyä alle ja sitten kuusi kertaa portaat ihan alhaalta ylös, siten että portaiden nousun jälkeen Pispalan koulun kautta hölkötellen takaisin. Kierrokselle tulee mittaa noin kilometri, joista portaiden osuus on noin 200m, nousua noin 50m. Maksimisyke oli 172 eli ihan huippusykkeitä ei tullut. Viimeiset kymmenet metrit portaista olivat aina sen verran hapokkaat, ettei yhtäkään porrasta olisi enempää tarvinnut olla. Hyvä treeni, pitää joskus tulla tekemään uusiksi.

Torstaina ei ollut ohjelmassa muuta kuin tunnin voimatreeni kotona. Etureiden olivat sen verran jumissa edellisen päivän porrasjuoksusta, ettei juoksulenkin viitsinyt lähteä.

Lauantaina oli triathlonkurssin päätös ja sen kunniaksi otettiin oikein “kisa”. Ensin käytiin uimassa Kalevan uimahallissa 400 m (25 m radalla), sieltä siirryimme Turtolaan Kontin tiloihin jossa pyöräilimme Wattbikella 10 km ja sitten ulos juoksemaan pyörätielle 4 km.

Uinnissa oli yhteislähtö (5 henkilöä), joten paikoin oli ruuhkaa. Aikani oli 7:42, eli tavoittelemani kahdeksan minuutin alitus tuli tehtyä. Pyöräilyssä aikani oli 14:03 ja keskiwatit olivat 290W. Jos keskiviikon porrasjuoksu oli hapokasta, niin hapot olivat tapissa pyöräilynkin jälkeen, ja ihan viimeiset mehut revittiin etureisistä. Onneksi ennen juoksuosuutta oli noin 10 minuutin siirtymä, joten vähän ehti palautumaan, ja juoksu sujuikin ihan mallikkaasti aikaan 15:48 (matka oli hieman alle 4 km).

 

Sunnuntaina kävin tekemässä heti aamusta 23 km:n PK-juoksulenkin. Reitti oli noin karkeasti Kalkku – Tahmela – Tohloppi. Paikoin joutui jäisellä alustalla liukastelemaan, ehkä noin 10% lenkistä. Myös länsituuli oli melkoisen kova ja haittasi menoa vastatuuliosuuksilla. Muuten lenkki meni ihan hyvin, mutta vajaan parinkympin kohdalla alkoi vasemman lonkan/pakaran seutu kipuilemaan – taisi lauantain rutistukset vähän jumittaa paikkoja. Sykkeet pysyivät mukavan alhaalla, keskarin ollessa 127 ja keskivauhti oli 4:54 min/km. Illalla vielä saunan lämpenemistä odotellessa tein puolen tunnin voimatreenin.

Messuilla

Viikko 11/2019 (11.-17.3.2019)

Eipä etene kevät vieläkään. Alkuviikosta oli vielä napakoita pakkasia, mutta puolen viikon jälkeen mentiin plussan puolelle ja taivaalta alkoi satamaan kaikkea mahdollista. Kevyenliikenteen väylät menivät jälleen lumisiksi, sohjoisiksi ja jäisiksi, joten ainakin ulkojuoksukelit heikkenivät edellisestä viikosta.

Jokseenkin viime viikon tapaan tämäkin viikko eteni. Pari Kontin triathlonkurssin treeniä oli tarjolla tälläkin viikolla. Lauantaina kävimme Tuulin kanssa junalla Pasilassa Messukeskuksessa GoExpossa. Jotain pientä sieltä tarttui mukaan, mutta vähän pettymys messut olivat. Ei tarvi varmaankaan ensi vuonna mennä.

Maanantaina pidin etätyöpäivä ja kun aloitti aikaisin työt, niin pääsi ajoissa iltapäivällä uimaan. Kävinkin Tesoman uimahallilla taas uimassa vaparia 2500m. Aika rauhassa sai uida, kun pulahti altaaseen jo ennen kolmea.

Tiistaina juoksin heti aamulla matolla kiihtyvävauhtisen kympin, keskarin ollessa 4:35 min/km ja keskisyke 135. Autolla töihin ja illalla puolitoista tuntia sulkapalloa. Tällä kertaa pelasimme MiVan kanssa kaksaria. Kaksaria kun ei ole tullut vähään aikaan pelattua, niin parina seuraavana päivänä persus oli taas ihan kunnolla kipeänä.

Keskiviikkona työmatkapyöräilyt meni vielä pakkasasteilla, mutta tästä eteenpäin lämpötila siirtyi plussan puolelle loppuviikon ajaksi. Illalla poljin sisätrainerilla 80 minuuttia 210W keskarilla.

Torstaina oli taas kunnon triathlontreenipäivä. Heti aamusta ulos juoksemaan reilu 12 km. Hieman oli uutta lunta/sohjoa, joten keskinopeus jäi 4:42 min/km:iin. Sitten pyörällä töihin ja iltapäivällä takaisin. Illalla oli vielä Kangasalan Kuohulla tunnin vapaauintitreeni Kontin triathlonkurssin järjestämänä. Uintitekniikkaa ja eri uintinopeuksia harjoiteltiin.

Perjantaina otettiin sitten vähän rennommin, sillä ohjelmassa ei ollut kuin työmatkapyöräilyt sekä aamupäivästä tunnin hieronta.

Lauantaiaamusta kävin ulkona juoksemassa 18 km räntäsateessa. Kevyenliikenteenväylät olivat vaihtelevassa kunnosa. Paikoin oli lunta, sohjoa ja jäätä, mutta kyllä sulaa asfalttiakin löytyi (ei siis sulanutta asfalttia vaan lumetonta). Keskivauhti oli 4:40 min/km, mutta Polarin sohlauksen vuoksi sykeet jäivät tällä kertaa saamatta. Fiilis ihan ok, vaikka vähän märkää hommaa tuo olikin.

Sunnuntaina oli Kontilla tri-treeni. Wattbikella poljimme vajaan 90 minuuttia. Treeni sisälsi jokusen lyhyen nousevatehoisen intervallin, kaksi 8 minuutin vetoa kolmen minuutin palautuksella (n. 250 W keskarilla) ja yhden 20 minuutin vedon (n. 220 W keskarilla). Tämän päälle menimme ulos pariksikymmeneksi minuutiksi tekemään lyhyitä (10 x 45sek) juoksuvetoja. Vähän pyöräily tuntui reisissä, mutta yllättävän hyvin vedot irtosivat. Illalla vielä vähän sohjotöitä, puuhommia ulkona ja 45 minuutin kotisalitreeni.

Ilmoittautumisia

Viikko 10/2019 (4.-10.3.2019)

Alkukevään säät jatkuvat vaihtelevina. Kunnon yö-pakkasia mahtui viikko, mutta myös plussaa ja vesisadepäiviä oli tarjolla. Uutta lunta myös saatiin pitkin viikkoa.

Viikko alkoi perinteiseen tapaan työmatkapyöräilyllä, sekä illalla vapaauintitreenillä Tesoman uimahallilla. 2500 m jälleen tuli uitua ja yritin keskittyä triathlonkurssilla opittuihin asioihin. Uintiajassa ei ainakaan vielä näkynyt parannusta. Tämä oli ensimmäinen treeni kun tuli kokonaan uitua ilman korvatulppia, ja ihan hyvin pystyi uimaan ilmankin. Viimeiselle 50 metrille lähtiessä kun ponnistin vauhtia altaan päädystä, kramppasi vasen pohkeeni sen verran pahasti, että altaan välillä se ei helpottanut ja jouduin altaan toisessa päässä vähän venyttämään pohjettani. Sen verran kova kramppi oli, että pohje on ollut koko viikon paljon normaalia kipeämpi.

Tiistaiaamuna juoksin matolla kiihtyvävauhtisen kympin, ja illalla parin viikon tauon jälkeen oli myös puolitoista tuntia sulkapalloa. Maanantain kramppi tuntui hieman pohkeessa, mutta juoksemista ja sulkapalloa se ei haitannut.

Keskiviikkoaamu oli sen verran kylmä, että työmatkalla piti turvautua autoon. Illalla tein 80 minuutin sisäpyörätreenin. Ensimmäistä kertaa seurasin pyöräilyssä vähän tehojakin ja treenin keskitehoksi tuli 210 W.

Torstaiaamuna juoksin jälleen matolla kiihtyvävauhtisen kympin. Lähtövauhti oli hieman edellisiä kertoja kovempi, joten keskivauhtikin oli hieman normaalia mattolenkkiä kovempi, 4:36 min/km. Juoksun lisäksi oli ohjelmassa työmatkapyöräilyt, sekä illalla tunnin uintitekniikkatreeni triathlonkurssin tiimoilla. Käsivetoon keskityttiin tällä kertaa ja hyviä vinkkejä ja harjoituksia taas tuli saatua.

Perjantaina työmatkapyöräilyt sekä tunnin kotisalitreeni.

Lauantaina aamupäivästä kävin ulkona tekemässä reilin 17 km:n juoksulenkin. Sää oli tosi tuulinen ja keli osittain jäinen/luminen. Keskivauhti oli 4:25 min/km ja keskisyke 140. Sen verran lenkki rasitti, että illalle suunniteltu sisäpyörätreeni jäi tekemättä.

Sunnuntaina aamupäivästä oli jälleen Triathlonkurssin treenit. Aluksi pyöräilimme Wattbikeilla vähän lämpöä ja sen jälkeen teimme juoksutekniikkaharjoituksia. Ihan hirveästi näistä treeneistä ei jäänyt käteen, mutta jotain hyviä vinkkejä kuitenkin. Illalla tein vielä sisätrainerilla CP20 testi, josta sain FTP-arvoksi 259. Siinä on sopiva alkutaso, jota alkaa sitten parantelemaan.

Viikonloppuna tuli myös hieman suunniteltua ensi kesän kisakalenteria. Ilmoittauduinkin kolmiin triathlonkisoihin sekä Helsinki City Runiin (puolimarathon). Alkukesästä olisi Vanajanlinnassa triathlonin pikamatka (750m + 20km + 5km), heinäkuun alussa  Voimarinteen perusmatka (1500m + 40km + 10km) ja heinäkuun loppupuolella Joroisten puolimatka (1900m + 90 km + 21,1km). Eli nyt on hyviä syitä treenata.

Kontilla

Viikko 9/2019 (25.2. – 3.3.2019)

Tällä viikolla saatiin taas talven makua, kun loppuviikosta alkoi olemaan ihan kunnon pakkaspäiviä. Alkuviikko vielä liukasteltiin pääkalloteillä, mutta kun kuukausi vaihtui maaliskuun puolelle, saatiin vähän räntää ja lunta, ja sitä myöden myös peilijäät muuttuivat pitävimmiksi.

Sulkapallopelit jäivät tälläkin viikolla väliin, sillä talvilomaviikko verotti pelaajia ja itsellänikin oli tuona päivänä iltamenoja, ja toistamiseen tässä kuussa huonoja elämäntapoja.

Viikko alkoi normaaliin tapaan työmatkapyöräilyillä ja illalla vapaauintitreeneillä. 2500 m uintia meni hieman alle 54 minuutin. Huom, tuossa ajassa ei ole mukana kahta pientä huilitaukoa. Eli uintitauon jälkeinen pieni tasonparannus jatkuu edelleen.

Tiistaina olin osan päivästä etänä ja aamupäivällä juoksin matolla 12 km 13 km/h keskarilla. Tein pari kilometria pidemmän mattotreenin, koska illalla ei ollut aikaa tehdä toista treeniä, vaan ilta meni VR-pelien ja tankkauksen merkeissä.

Keskiviikkona oli myös etäpäivä, mutta koska aamulla tuli nukuttua vähän pidempään, niin treenit jäivät iltahommiksi. Poljin sisätrainerilla tunnin verran. Olin säätänyt satulan paikkaa ns. ohjeiden mukaisesti, mutta seuraavalle kerralle pitää tehdä vielä vähän lisäsäätöä, ainakin penkkiä pitää nostaa parilla sentillä. Ilmottauduin viime viikolla triathlonkurssille ja kurssin aloituspalaveri oli illalla Kontti valmennuskeskuksen tiloissa, Turtolassa. Neljänä tulevana viikkona pitäisi olla tri-treenejä.

Torstaina juoksin aamutuimaan 10 km:n mattotreenin. Perus köpöttelyä, eli jälleen 13 km/h vauhdilla. Illalla oli sitten triathlonkurssin ensimmäiset treenit ja ne pidettiin Kangasalan uimahallilla klo 20:30. Tunnin verran opettelimme vapaauinnin perusteita. Syksyllä tuli käytyä samoja asioita jo läpi, mutta oli tosi hyvä vähän kerrata asioita ja etenkin triathlonin näkökulmasta. Juuso “Hawajin kävijä” Manniselta tuli hyviä treenivinkkejä. Meillä on kasassa sopiva kuuden hengen ryhmä, joten myös henk. koht. ohjeistusta saa hyvin.

Perjantaina oli jalkahierontapäivä, joten kunnon aerobiset treenit jäivät väliin. Työmatkapyöräilyt ja illalla tunnin kotisalitreeni olivat kuitenkin ohjelmassa.

Lauantaina aamupäivällä oli komea aurinkoinen keli ja lähdinkin hiihtelemään. Ajoin Kolmenkulman maankaatopaikan parkkikselle ja hiihdin siitä Koukun kautta Pikku-Ahveniston kohdille. Sieltä Alisen järvelle, Myllyhaan päiväkodille, toistamiseen Alisen järvelle ja sieltä takaisin autolle. Matkaa kertyi noin 52 km ja aikaa kului tasan 200 minuuttia – vapaalla tyylillä siis. Muuten oli hieno keli ja sää hiihdellä, mutta viimeisellä kympillä alkoi satelemaan lunta ja se alkoi loppukilometreillä haittaamaan luistoa. Mutta kaiken kaikkiaan hieno hiihtoreissu.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa triathlonkurssin toiset treenit. Ne järjestettiin Kontin tiloissa Turtolassa, ja ohjelmassa oli Wattbike-treenit. Opettelimme väähän oikeaoppista kammenpyöritystä, mutta pääasiassa rullailimme kevyesti. Tunnin pyöräilyn jälkeen teimme ramppitestin, jossa lähdimme 100 W tehoilla ja nostimme kahden minuutin välein tehoja 20 W:lla. Itse pystyin polkemaan 320 W intervallin loppuun asti. Seuraava pykälä olisi jäänyt varmaan loppuun asti polkematta, joten jäin siihen. Tällä hetkellä en osaa sanoa minkä tasoinen suoritus tuo oli noin yleensä, mutta itse sain maksimisykkeeksi 175 (juoksussa sain viime vuonna 182). 90 minuutin pyöräilyn jälkeen vaihdoimme ulkojuoksukamppeet päälle ja teimme kevyen 4 km hölkän. Iltapäivällä vielä pari tuntia yläkroppatreeniä halonhakkuun merkeissä