Suklaaviikko

Viikko 52/2018 (24.-30.12.2018)

Niin koko vuosi kuin joululomaviikkokin alkavat olla päättymässä. Jouluna päättyi myös parin kuukauden mittainen ja suht hyvin onnistunut (ei nyt aivan täysin) karkkilakko (ei siis herkkulakko). Suklaata onkin nyt viikon verran vedetty kaksin käsin äänen suuntaan. Ihme kyllä paino ei ole juurikaan viikon aikana noussut, vaikka treenituntimäärätkit ovat jääneet normaaliviikkoon nähden puoleen. Juoksua sentään on tullut ihan hyvin mittariin ja puuhommiakin on tullut tehtyä useana päivänä.

Maanantaina, Jouluaattona keskityttiin syömiseen ja treenit jäivät vallan tekemättä. Tiistaina Alastarolta kotiin päästyämme ja ennen seuraavaa ruokailua, kävin tekemässä vajaan 15 kilometrin kinkun sulattelulenkin. Nastarit jalassa, nollakelissä kinkku suli ihan mukavissa merkeissä. Sykkeet olivat hieman korkealla vauhdin ollessa normaalia 13.1 km/h.

Keskiviikkona tein tapaninpäivän pitkän, reilun 26 km juoksulenkin. Nollakelissä taas sai mennä. 2/3 matkasta pääsi juoksemaan auratuilla pyöräteillä, mutta viimeinen kolmannes oli vähän huonompaa ja vauhti vähän kärsi pöperölumesta. Keskari oli kuitenkin 12.6 km/h keskisykkeen ollessa 134. Eli ihan PK-lenkiksi tuota ei voi laskea, vaikka pääosin meninkin aerobisen kynnyksen alla.

Torstaina pidin töistä vapaata ja kävin aamupäivästä tekemässä Tesoman uimahallissa tunnin vapaauintitreenin. Matkaa kertyi 2500m neljässä pätkässä. Mitään erityistä tekniikka- tai vauhtiharjoitusta en tehnyt, vaan uiskentelin sellaista normaalirytmiä.

Perjantaina oli myös vapaapäivä töistä ja taas oli myös juoksulenkin vuoro. Parin asteen pakkasessa tein Nokian paloaseman lenkin. Pyörätiet olivat suht hyvässä kunnossa ja 13 km:n lenkiin meni melko tarkka tunti. Tällä lenkillä tuli vuoden 2500. juoksukilometri täyteen.

Lauantaina aamupäivästä tein reilun 12 km:n juoksulenkin. Nyt alkoi jo tuntumaan viikon juoksentelu jaloissa sillä matkan teko oli melko väsynyttä. Sykkeet olivat yllättävän alhaalla (keskari 128) vauhtiin (13 km/h) nähden. Illalla vielä kolmen vartin kotisalitreeni.

Sunnuntaina viikon viides juoksulenkki oli 19 km:n mittainen. Aikaa meni hieman alle puolitoista tuntia. Keli ja sää olivat vallan mainiot, neljä astetta pakkasta ja tyyntä, mutta menohalut olivat melko vähissä. Etenkin alkumatka oli väsynyttä ja loppumatkasta alkoi juoksu vähän kangistumaan. Juoksukilsoja kertyi tällä viikolle 85 ja se oli eniten sitten elokuun lopun.

Talvista keliä

Viikko 51/2018 (17.-23.12.2018)

Kulunut viikko on ollut jo mukavan talvinen. Pikkuista pakkasta on ollut koko viikon ajan ja vähän on jo luntakin saatu peittämään musta maa. Hiihtäjien pitää vielä turvautua tykkilumilatuihin ja näillä näkymin ihan heti ei “oikeita” hiihtokelejä ole tiedossakaan.

Treenien osalta viikko oli hieman kevennetty. Alkuviikko mentiin vielä normaaliin tahtiin, eli maanantaina työmatkapyöräilyt sekä tunnin vapaauintitreeni. Uintivauhti on ehkä hieman parantunut viimeisien kertojen aikana. Nyt 2300m (4 x 500m + 300m) meni selväsi alle tunnin neljällä noin minuutin huililla. Keskimääräinen 100m aika on noin 135sek paikkeilla.

Tiistaina tuli harjoituspäiväkirjaan ihan hyvä setti, sillä aamulla kävin juoksemassa aseteen pakkaskelissä vajaan tunnin. Ihan mukavasti kulki, vaikka keli olikin luminen. Sitten kävin töissä pyörällä, ja illalla vielä puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Kokoonpano oli hieman poikkeava, sillä aluksi oli tarkoitus pelata MiVa:n kanssa kaksaria, mutta kun naapurikentällä oli pari ylimääräistä pelaajaa, niin rökitimme heitä sitten nelurissa.

Sen verran paljon oli tiistaina aktiviteettia, että keskiviikolle riitti pelkkä työmatkapyöräily. Torstaina sitten taas juoksutossut heti aamu-kuudelta jalkaa ja ulos hölkälle. Tällä kertaa laitoin jo nastarit alle, sillä sen verran kovaa lunta on jo pyöräteille kertynyt, ettei tarvitse asfaltilla enää nastoja rapisuttaa. Ihan mukavasti kulki ja 13 km/h vauhti vaan tuntuu pysyvän, vaikka kelitkin heikkenevät. Tällä kertaa kävin autolla töissä, mutta suoraan töistä ajelin Tesoman uimahallille uiskentelemaan. Taitaa joulukiireet jo vaikuttaa, sillä sain melkein koko tunnin ajan uida yksin omalla radalla. Olisiko sitten syynä rauhallinen uintiympäristö, mutta tällä kertaa pystyin uimaan 2500m tasan tuntiin neljä noin minuutin taukoa mukaan laskettuna.

Perjantai oli taas vain työmatkapyöräilypäivä sekä tunnin hieronta, mutta lauantaina kävin tekemässä 13 km juoksulenkin. Hieman alle tunti meni Nokian paloaseman lenkkiin. Vaikka pakkasta oli kymmenen astetta niin mukavasti meni ja nastari puri mukavasti kovaan lumeen. Päivällä taas viitisen tuntia puuhommia pihalla.

Sunnuntaina aamulla tuli tehtyä myös 13 km:n / tunnin juoksutreeni, mutta tällä kertaa matolla. Lunta oli yöllä satanut pikkuisen lisää ja ajattelin säästää nilkkojani ja teputtelin treenin sisällä. Tylsäähän tuo on, mutta äänikirjan parissa tuon ajan selviää tylsistymättä.

Softapäivitys

Viikko 50/2018 (10.-16.12.2018)

Alkuviikko oltiin lämpöjen puolesta vielä nollan tuntumassa, mutta torstaina mittari kääntyi vaihteeksi pakkasen puolelle. Pikku-pakkasta on ollut siitä asti, mutta lunta ei ole vieläkään tullut yhtään. Edellinen viikonloppu oli sen verran jäisen oloinen, että vaihdoin työmatkapyörään nastarenkaan, tosin vain etupäähän. Hieman tympeetähän nastalla on ajella, kun kaikki pyörätiet ovat sulat. Koska oma tiemme on melko peilijäinen, niin sen vuoksi pitää 99% matkasta kuunnella nastojen rapinaa.

Keskiviikkona tuli vihdoin ja viimein uuteen Polariin uusi softaversio. Sohlaava kello saa nyt uuden yrityksen päästä suosikki lenkkikaveriksi. Uusi versio onkin toiminut nyt ihan hyvin. Matkan mittaus on toinut nyt paremmin niin uinnissa kuin juoksulenkeilläkin.

Viikko oli treenien puolesta melko perinteinen. Ma, Ti ja Pe oli työmatkapyörilyä. Ma ja To uintia, Ti sulkapalloa ja Pe kotisalia. Ke, To, La ja Su juoksua sekä Ke ja La sisäpyöräilyä.

Uinnissa harjoittelin edelleen hapen ottoa vasemmalta puolelta – ihan ei ole vielä kovin luontevaa. Vetojen mitat myös vähän pitenivät, josta seurasi se, että huilikerrat vähenivät. Tällöin myös tunnissa uitu matka piteni, ollen tällä viikolla 2200m. Maanantaina pisin yhtämittainen siivu oli 1100m ja minuutin tauon jälkeen vielä 700m päälle.

Kaikki juoksut tuli tehtyä ulkona. Ke ja To lenkit olivat peruslenkkejä. Lauantaina 13 km hieman reippaampaa 4:18 min/km vauhdilla. Pakkasta oli kuutisen astetta, joten vaatettakin oli vähän enemmän päällä ja sitä myöden matkan tekeminen hieman kankeempaa.

Sunnuntaina 28 km juoksulenkki 6 asteen pakkasessa meni melko kevyen tuntuisesti. Sen verran pakkanen kuitenkin haittasi, että juomarepun letku jäätyi 15 km jälkeen, vaikka yritin puhaltaa letkun aina tyhjäksi juonnin jälkeen. Loppumatka mentiin sitten ilman juomista. Vauhti oli 4:51 min/km, mutta sykkeet olisivat voineet olla hieman matalammat, keskisykkeen ollessa nyt 131.

Kaiken maailman kolotusta

Viikko 49/2018 (3.-9.12.2018)

Vaihtelevat säät ja kelit olivat tälläkin viikolla kiusana. Pieni kerros lunta ei sinänsä olisi haitannut, mutta kun se muuttui välillä jäiseksi ja märäksi, niin silloin piti olla niin tossulla kuin pyörälläkin varovainen. Torstaina ollut itsenäisyyspäiväkin hieman sekoitti pakkaa, sillä uimahalli oli tuolloin kiinni ja uintitreeni siirtyi perjantaille.

Vanhojen vaivojen lisäksi, viikon treenejä hieman haittasi sunnuntaina klapihommissa nitkauttamani selkä. Selkä oli etenkin alkuviikon melkoisen jumissa ja kipuili yöllä kylkeä kääntäessä. Keskiviikkoaamuna otin myös vähän tuntumaa tien pintaan, kun kaaduin märällä peilijäällä omalla tiellämme. Polvi ja lonkka ottivat siinä rytäkässä vähän itseensä.

Selkäjumista huolimatta maanantaina pyöräilin työmatkat. Keli oli vielä ihan hyvä, sillä lumisade alkoi vasta illalla. Illalla kävin uimassa parin kilometrin vapaauintitreenin. Hallissa oli mukavan rauhallista ja välillä sain uida jopa yksin radalla. Yritin tällä kertaa vähän harjoitella ottamaan happea joka kolmannella vedolla, joka toisen sijaan. Harjoitusta tuokin tuntuisi vaativan vielä melkoisesti, sillä henkitys vasemmalta puolelta ei onnistu vielä yhtä sujuvasti kuin oikealta puolelta, josta olen tähän mennessä vain happea ottanut.

Tiistaina perinteiseen tapaan etätyöpäivä ja aamupäivällä juoksulenkki. Ulkona oli sen verran jäinen keli, että päätin tehdä treenin juoksumatolla. Tunnin juoksu / 13 km tuli tehtyä ja ihan ok meni. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloa. Ensimmäinen puoli tuntia pelasimme kaksinpeliä, sillä pari pelaajaa oli myöhässä moottoritiellä tapahtuneiden onnettomuuksien ja sitä myöden tulleiden ruuhkien vuoksi. Tunti kuitenkin ehdittiin pelaamaan myös neluria.

Keskiviikkoaamuna töihin pyörällä, pienen kylkimyyryn kera, ja illalla takaisin paremmalla menestyksellä. Illalla vielä reilun tunnin sisäpyöräilytreeni trainerilla.

Torstai oli siis itsenäisyyspäivä ja kävin tekemässä Lamminpään harjulla n. 14,5 km juoksulenkin. Paikoin oli liukasta, mutta pääosin löytyi ihan hyvin pitävääkin alustaa. Vauhti oli jälleen 13 km/h. Keskisyke oli hieman korkea (141), mutta reittiin sisältyi jonkin verran normaalia enemmän nousumetrejä. Lenkin päälle jokuseksi tunniksi puuhommiin.

Perjantaina oli jälleen ohjelmassa työmatkapyöräilyt, ja aamupäivästä oli myös tunnin jalka-/selkä-/niskahieronta. Illalla kävin uimassa 2200m / 62min Tesomalla. Tällä kertaa altaassa oli sen verran ruuhkaa, ettei kovin pitkiä pätkiä päässyt rauhassa uimaan. Mitään uutta ei tällä kertaa tullut harjoiteltua. Vähän yritin jälleen kokeilla hengitystä joka kolmannella vedolla, mutta kovin montaa altaanväliä ei pystynyt putkeen menemään. Hieman huollestuttaa vasemman nilkan kipuilu uinnissa. Nilkka ei oikein tykkää ojentelusta ja siinä asennossa uintipotku tehdään, joten välillä on uintikin kivuliasta. Tämä tosin ei ole mikään uusi vaiva, vaan on vaivannut koko syksyn. Luulen, että syy tähän vaivaan löytyy suunnistuksesta, jossa olen jokusen kerran telonut nilkkani juuri samasta kohdasta.

Launataina jälleen ohjelmassa juoksulenkki. Sen verran oli tullut edellisenä iltana ja yönä uutta lunta, ettei ollut mieltä lähteä tekemään kauhean reipasta lenkkiä. Juoksin Nokian paloaseman lenkin, josta kertyi 13,4 km matkaa ja aikaa kului 62 min, eli jälleen vauhti oli sitä 13 km/h. Hieman lipsuvaa meno oli, vaikka pyöräteitä olikin hiekoitettu. Tällä kertaa Polari taas sohlasi ja matkan mittaus alkoi toimimaan vasta parin kilometrin jälkeen. Puuhommia tuli tehtyä lenkin päällee viitisen tuntia.

Sunnuntaina oli jälleen sen verran jäiset kelit ulkona, että päätin tehdä sisällä yhdistelmätreenin. Pyöräilin ensin trainerilla reilun tunnin ja heti päälle tunnin verran matolla juoksua 12 km/h vauhdilla. Molemmat treenin menivät ihan ok ja hiki lensi. Treenin päälle pariksi tunniksi vielä puuhommiin.

Hoka Hoka

Viikko 48/2018 (26.11. – 2.12.2018)

Pientä pakkasta on ollut lähes koko viikon. Lunta ei ole tullut, mutta sen verran tiet ovat menneet liukkaiksi, että työmatkapyörä vaihtui hybridistä maasto versioon. Tämä viikko on otettu treenien osalta hieman maltillisemmin. Syynä tähän on ollut ihan harjoitusviikkojen rytmitys, mutta toisaalta viikolla on ollut vähän nuhjuinen olo ja pelko flunssasta laittoi hieman rajoittamaan menoa. Onneksi mitään tautia ei pukannut päälle, so far, kop kop.

Maanantai mentiin vielä normaalisti. Aamulla töihin pyörällä ja iltapäivällä Tesoman uimahallin kautta kotiin. Uintitreeneissä tuli pieni laskuvirhe ja matkaa kertyi 50 m vajaat 2 km (250 + 450 + 500 + 250 + 500). Sen verran alle tunnin treeni kesti, että vaikka tuo puuttuva 50 m olisi tullut uitua, niin alle tunnin olisin siltikin päässyt.

Tiistaina otettiinkin jo vähän kevyemmin. Pidin jälleen etätyöpäivän, ja koska ulkona oli (tai ainakin tuntui) sen verran reipas pakkanen, niin tein aamupäivällä kauden ensimmäisen “kunnollisen” mattotreenin. Samalla tuli testattua myös uudet Hoka One One juoksutossut. 13 km / 61 min tuli matolla teputettua. Hokat olivat ihan hyvät tuohon mattohommaan, sillä ne ovat pehmeäpohjaiset ja toimivat ainakin minulla matolla paremmin kuin esim. Nimbukset, jotka tuntuvat hieman liian kovilta. Tällä kertaa illalla ei ollutkaan sulkapalloa (muutaman sairaustapauksen vuoksi) ja teinkin sitten paikkaavana treeninä kotona tunnin salitreenin.

Keskiviikko otettiin rennosti, eikä harjoituspäiväkirjaan tullut kuin työmatkapyöräilyt.

Torstaina aamulla juoksin 16 km töihin. 13 km/h tuntuu olevan nyt se vakionopeus jolla edetään, niin tälläkin kertaa. Pakkasta oli pari astetta ja paikoin oli liukkaitakin kohtia, mutta onneksi aina löytyi pitäväkin kohta tiestä, joten eipä juuri lipsutella tarvinnut. Illalla auton kyydillä kotiin ja sitten uimahallille. Tällä kertaa yritin ottaa mukaan myös hieman vauhdikkaampaa uintia. Pari sadan metrin pätkää pienellä tauolla uin reippaampaa vauhtia ja muut reippaa pätkät otin pidempien vetojen loppussa. Mitään hurjastelua tuo minun vaparini ei ole, mutta 2100 m meni alle 58 minuutin ja se sisälsi n. 7 minuuttia huilia.

Perjantai oli taas lusmupäivä, sillä vain työmatkapyöräilyt olivat ohjelmassa.

Lauantaikin otettiin myös hieman rennommin, sillä aamulla ei tullut tehtyä kovaa harjoitusta, vaan ainoastaan 13 km:n normaalivauhtinen juoksu. Pakkasta oli kolme astetta ja etelän puoleinen tuuli oli melkoisen kova. Illalla oli ohjelmassa, viiden tunnin puuhommien jälkeen, vielä yhdistelmätreeni, jossa noin 40 minuuttia sisäpyöräilyä trainerilla ja heti päälle 30 minuuttia juoksumatolla. Yllättävän mukavasti jaksoi, vaikka ulkonakin oli tullut teputettua päivän mittaan ihan jokin verran.

Sunnuntaina oli ohjelmassa, en nyt tiedä voiko sanoa kevyempi lenkki, mutta normaalia lyhyempi kuitenkin. Juoksin 23 km rennon reipasta vauhtia PK2-VK1 -sykealueella. Keskivauhti oli 4:30 min/km ja keskisyke 140. Pakkasta oli kolme astetta ja jälleen etelästä tuuli paikoin ihan napakastikin. Juoksu kulki ihan mukavasti, eikä lopussakaan ollut mitään kovin kummoisia jumeja havaittavissa.

Vantage toimi tällä viikolla hieman paremmin. Uinnin matka tallentui oikein, eikä GPS-ongelmiakaan ollut. Jokaisen juoksun alla annoin tosin kellon olla GPS-tilassa normaalia kauemmin ennen treenin aloittamista. Kerran kellon kosketusnäyttö lakkasi toimimasta ja jouduin boottaamaan laitteen. Kahdella harjoituskerralla (sali ja sisäpyöräily) sykkeen mittaus ranteesta takkuili enemmän tai vähemmän.