Aamu-uinnilla

Viikko 47 (19.-25.11.2018)

Tällä viikolla ollaankin sitten oltu lämpöasteiden puolelta pakkasella melkein joka päivä ja joka yö. Lunta ei ole vielä yhtään eikä liukastakaan, joten työmatkapyöräilyt on vielä voinut tehdä kapearenkaisella kulkupelillä. Vähän enemmän vaatetta on joutunut pakkaamaan päälle, mutta toisaalta kuivat pakkasaamut eivät ole niin pimeitä, että pyöränvaloa ei ole tarvinnut ihan täysillä polttaa.

Treeniviikko eteni hyväksi todetun kaavan mukaan. Eli maanantaina työmatkapyöräilyt ja illalla uintia. Tällä kertaa uintiaika venyi jo hieman yli tuntiin ja matkaakin kertyi 2 km (vaikka Vantage vähemmän näyttikin). Aluksi tuli vedettyä 100 – 250 m pätkiä, mutta lopussa meni jo pari 500 m siivua.

Tiistai oli perinteisesti etätyöpäivä ja aamulla tuli tehtyä vajaan tunnin juoksulenkki hieman päälle 4 ja puolen vauhdilla. Pakkasta oli asteen verran, mutta liukasta ei ollut. Sykkeet korkealla, mutta muuten ihan OK menoa. Uusi mittari sohlasi taas alussa, sillä matka alkoi kertymään mittariin vasta puolentoista kilometrin kohdalla. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloa. Tällä kertaa pelasimme MiVa:n kanssa lyhyitä kaksinpelieriä, koska loput eivät päässeet paikalle. Hikistä hommaa.

Keskiviikkona työmatkapyöräilyt ja illalla reilu tunti leppoista sisäpyöräilyä. Torstai poikkesi hieman perinteisestä. Aamulla heti kuudelta tuli poljettua Tesoman uimahallille uimaan reilun tunnin uintitreeni. Jälleen tuli kaksi kilsaa mittariin. Kokonaisaika tippui sen vuoksi, että taukoja tuli pidettyä vähemmän ja uintipätkät olivat pidempiä. Alkuun uin 2 x 100 m, tämän jälkeen 300 m, sitten 700 m ja lopuksi jopa 800 m. Matkan uinnissa alkaa pikku hiljaa pääsemään jo ns. flow-tilaan, joten kohta voisi koittaa 1000 m pätkääkin. Vauhti on kylläkin vielä erittäin rauhallista, joten tekniikkaharjoittelua tarvitaan kovasti. Uinnin jälkeen pyöräilin töihin ja illalla takaisin. Illalla sitten vielä tunnin kotisalitreeni.

Perjantaina aamulla juoksin töihin. 16 km meni hieman alle 74 minuutin. Pakkasta oli neljä astetta ja jonkin verran tuultakin oli havaittavissa. Meno oli hieman jäykän tuntuista ja sykkeetkin olivat korkealla. Aamupäivästä oli ohjelmassa vielä tunnin hieronta-sessio. Ilalla ajoimme Alastarolle syömään täytekaakkua.

Lauantaina aamulla kävin tekemässä Alastarolla maalaismaisemissa vajaan 15 km VK1-juoksutreenin. Pakkasta oli kolme astetta, oli tyyntä ja aurinko alkoi pastamaan pilvettömältä taivaalta. Komeeta oli. Vaikka viimeisellä kilometrillä tuli hieman rauhoitettua vauhtia, niin keskinopeus oli 4:16 ja keskisyke 149. Alkumatka meni ihan mukavasti, mutta parilla viimeisellä kilometrillä alkoi jalat olevamaan jo vähän kankeanoloiset. Sen verran väsyttävä treeni ja reissu oli, että illalla ei jaksanut enää tehdä toista treeniä, vaan tuli otettua rennosti.

Sunnuntaina on jälleen pitkän juoksulenkin vuoro. Pakkasta oli kuusi astetta, lähes tyyntä ja aurinko teki nousua pilvettömälle taivaalle. Lähdin kiertämään Tahmelan-lenkkiä eri suuntaan kuin ennen, jos vaikka maisemat tuntuisivat vähän erilaisemmilta kuin toiseen suuntaa juostessa. Juomarepun letku jäätyi muutaman kilometrin jälkeen, vaikka yritin vähän väliä imeä letkusta juomaa. Se tarkoitti sitä, että 27 km lenkillä viimeiset pari tuntia mentiin ilman juomaa. En tiedä johtuiko juoman puutteesta, mutta lenkki tuntui vähän raskaalta. Tosin vauhti oli hieman liian kova PK1-lenkille (4:48), vaikka pääosin aerobisella alueella sykkeet pysyvätkin. Tällä lenkillä meni 2200 juoksukilometriä rikki tälle vuodelle. Viisi viikkoa olisi vielä vuotta jäljellä, joten 2 ja  ½ tonnia voisi saada kasaan vuoden vaihteeseen mennessä.

Vantagen testailua

Viikko 46/2018 (12.-18.11.2018)

Lämpimähköt päivät jatkuivat vielä tälläkin viikolla, mutta ensi viikolla näyttäisi alkavan jo pakastamaan. Nokian tykkilumilatukin suljettiin tällä viikolla lämpimien kelien vuoksi, mutta toivottavasti ensi viikolla innokkaat hiihtäjät pääsevät taas suksimaan. Itse tosin en kuulu siihen joukkoon.

Tällä viikolla tuli testailtua uutta Polarin Vantage V -urheilukelloa ihan urakalla. Ihan valmis tuo laite ei vielä ole, sillä ominaisuuksia puuttuu vielä melkoisesti ja nykyisissäkin on ikäviä bugeja. Olen päässyt jakamaan kokemuksiani työkaverin kanssa ja myös FB:stä löytyy ryhmä, josta löytyy paljon kommentteja ja valituksia ko. aiheesta.

Maanantaina mittari oli päällä työmatkapyöräilyn aikana. Siinä se toimi ihan hyvin. Reitti ei osunut ihan niin hyvin kartalle kuin Polarin V800:lla, mutta melko hyvin kuitenkin. Syke mitattiin ranteesta ja käyrästä päätellen toimi ihan hyvin.

Maanantai-iltana hyppäsin altaaseen mittarin kanssa. Sykkeet mitattii ranteesta. Edellisiin kertoihin verrattuna sykkeet olivat korkeammalla. Tosin nyt uin vähän pidempiä pätkiä ja korkeat sykeet tulivat juurin niiden vetojen aikana. Mittari näyttää mukavasti alasvälin ja levon ajat ja sykkeet. Myös käsivetojen määrän näkee harjoitusanalyysista. Tosin en osaa sanoa kuinka hyvin ne pitävät paikkansa, mutta kuitenkin. Tällä uintikerralla tein jo jokusen sadan metrin yhtämittaisen vedon ja lopuksi vielä yhden 150 m vedon.

Tiistaina pidin etätyöpäivän ja kävin aamupäivällä tekemässä vajaan 11 km juoksulenkin. Tällä kertaa kello teki matkan mittauksessa topin n. 400 m jälkeen ja jatkoi matkan mittaamista vasta vajaan parin kilsan kohdalla. Tämä oli kyllä tosi harvittava bugi kellossa, sillä nyt ei osaa oikein luottaa laisinkaan sen matkan mittaamiseen. FB-ryhmässä olen kuullut samanlaisia vikoja muidenkin laitteissa. Toivottavasti seuraava softapäivitys korjaa vian. Illalla kävin vielä pelaamassa puolitoista tuntia sulkapalloneluria ja sykkeet mitattiin jälleen ranteesta. Laite tuntui toimivan ihan ok, ja pelikin sujui ihan mallikkaasti.

Keskiviikkona taas työmatkapyöräilyt mittari kädessä, ja illalla reilun tunnin sisäpyörätreeni. Sykemittaus ranteesta näytti ihan samat max- ja avg-sykkeet kuin Tacxin pyörätrainerikin, eli sen puolesta voisi ainakin sanoa, että rannemittaus tuntuisi olevan suht kohdillaan. Vähän sykekäyrässä oli eroavaisuutta Tacxin käyrään verrattuna, mutta suht lähellä kuitenkin.

Torstaina aamulla tein kotona vajaan 11 km:n juoksulenkin. Nyt matkan mittaus toimi muuten kunnolla, mutta ensimmäisellä kilometrillä tuli 100 m oikaisu reittiin. Sykkeet olivat hieman korkealla vauhtiin nähden, mutta muuten juoksu tuntui ihan hyvältä. Päälle pyörällä töihin ja illalla myös polkien takaisin. Illalla kävin vielä uimassa 50 minuuttia kellon kanssa. Harmikseni käynnistin harjoituksen väärällä lajiprofiililla, joten en saanut vertailukelpoista dataa maanantaihin nähden. Tällä uintikerralla napsahti taas joku paikoilleen, sillä nyt pystyin uimaan pidempiä matkoja kuin aiemmin. Paras veto oli 300 metriä ja olisi kyllä enemmänkin pystynyt. Sykkeet ovat tippuneet ja muutenkin uinti tuntuu rennommalta. Kaiken kaikkiaan uin tuon session aikana 1500 m.

Perjantaina oli taas vuorossa työmatkapyöräilyt ja illalla tunnin kotisalitreeni. Sykkeeni ei näemmä kauheasti nouse salitreenin yhteydessä. Maksimi oli 113 ja keskisyke 85.

Lauantaina tuli pitkästä aikaa laitettua numerolappu rintaan. Ohjelmassa oli kauden ensimmäinen TeivoCupin osakilpailu. Lämpöä oli 6 astetta ja alkumatkasta oli hieman vastatuulta, mutta muuten oli vuodenaikaan nähden erinomainen juoksusää. 5 km matkaan meni aikaa 17:56, joka oli kautta aikojen minun toiseksi paras aika. Yhdeksän ja puoli vuotta sitten juoksin 7 sekunttia paremmin, joten kovin kauheaa taantumista ei ole kymmenessä vuodessa tullut. Juoksu sujui ihan mukavasti ja jalat pelasivat. Hapenotto oli tällä kertaa rajoittavampi tekijä.

Illalla tein vielä yhdistelmätreenin, joka sisälsi 40 minuuttia trainerilla polkemista ja heti perään puoli tuntia juoksua matolla (6,2 km). Uusi mittari oli kaikissa treeneissä mukana eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut havaittavissa. TeivoCupin mitaksikin tuli tasan 5 km. Lauantaina oli myös ohjelmassa puun kaatoa ja muuta siihen liittyvää toimintaa.

Sunnuntaina oli vuorossa viikon pitkä juoksu. Otin mukaan varmuuden vuoksi myös vanhan V800-mittarin, jotta voisin verrata lenkin päätteeksi matkoja uuden mittarin kanssa. Molemmat näyttivät hieman päälle 27 km eikä heittoa ollut kuin jokunen kymmenen metriä. Sykkeet olivat yllättävän hyvät. Keskisyke oli 127 ja maksimikin vain 138, vaikka reitillä on kuitenkin yksi rapsakkakin nousu. Keskivauhti oli kuitenkin niinkin hyvä kuin 4:55 min/km. Muuten juoksu oli vähän kankean oloista. Taisi lauantain urakointi hieman painaa.

Hyvä treeniviikko taas takana. Ehkä tuota uutta kelloa uskaltaa nyt käyttää, vaikka tiistain ongelman jälkeen uhkasin laittaa sen kaappiin odottamaan seuraavaa softapäivitystä. Kaikista positiivisinta treeniviikossa oli kuitenkin torstain uinti, sillä vielä pari viikkoa sitten 50 m oli ehdoton maksimi, mitä pystyin yhtä mittaa uimaan vaparia ja silloinkin huilin aikana hengitys oli melko kiivasta. Nyt pystyi uimaan 300 m eikä samanlaista puuskutusta esiinny laisinkaan. Kyllä tämä tästä etenee.

Kalustonpäivitystä

Viikko 45 (5.-11.11.2018)

Harmaa ja kostea syyssää on jatkunut koko viikon, eikä muutosta ole näköpiirissä. Tämä viikko oli vähän kevyempi viikko, sillä viikonloppuna oli kaikenmoista menoa ja ne rajoittivat tekemistä. Mutta hyvä niin, sillä kevyt viikko väliin tekee ihan hyvää. Sunnuntaina tuli ostettua Polarin uunituore sykemittari, Vantage V, ja siinä samassa myös Polarin H10 sykevyö. Tuossa sykevyössä on hyvänä ominaisuutena se, että siihen pystyy tallentamaan yhden treenin sykkeet, vaikka kelloa ei olisikaan mukana. Tällä viikolla olenkin lainannut Tuulin H10:ä uintitreeneissäni, niin olen nähnyt millaisilla sykkeillä sitä on tullut uiskenneltua. Mutta nyt on siis omakin vyö käyttövalmiina.

Alkuviikko mentiin vielä ihan normaalilla treenirytmillä. Maanantaina työmatkapyöräilyt ja illalla 45 min vapaauintitreeni Tesoman uimahallissa. Kilometrin verran tuli uitua. Rytmitin taas uinnin 50 m pätkiin, aina pieni huili välissä. Lopussa menin kerran 75 m pätkän, mutta sen pitempiä pätkiä en alkanut vielä kokeilemaan. Maksimisykkeet pyöri noilla 50 m pätkillä noin 120 paikkeilla. 75 m vedossa ja viimeisessä vähän reippaammassa vedossa maksimi oli hieman korkeampi, mutta kuitenkin alle 130.

Tiistaina pidin etätyöpäivän ja kävin aamupäivällä, valosaan aikaan tekemässä 12 km juoksulenkin. Se oli sellainen perus kilometrinkeräyslenkki. Ei mitään ihmeellistä. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Meillä näytti alkuun olevan vajausta miehistöstä, mutta onneksi saimme naapurikentältä täydennystä, kun heillä oli yksi vaihtomies mukana. Hyvät pelit saatiin aikaan lainamiehelläkin.

Keskiviikkona työmatkapyöräilyt, ja illalla reilu tunti sisäpyöräilyä trainelilla. Mulla on ollut trainerikin myynnissä pari viikkoa, mutta kiinnostustuneita ostajia on ollut vähän heikosti. Itse ei raaski ostaa uutta traineria ennen kuin vanhasta on saanut vähän rahaa.

Torstaina aamulla juoksin töihin 16 km. Hieman suttuinen ja pimeä juoksukeli kylläkin oli, mutta 6 asteen lämpi oli ihan luksusta tähän vuoden aikaan. Vauhti oli vähän rauhallisempaa ja varmaan sen vuoksi juoksu tuntuikin melko hyvältä ja rennolta. Illallla oli viikon toinen uintitreeni. Muuten samanlainen treenisessio kuin maanantaina, mutta nyt tein jonkin verran enemmän 75 m vetoja. Sykkeetkin olivat lähes identtiset kuin maanantainakin.

Loppuviikko menikin sitten vähän kevyemmin. Perjantaina oli vain tunnin jalkahieronta, ja lauantai oli täyslepo. Herkkuja tuli tankattua ja perjantaina vähän kuppiakin tuli otettua. Sunnuntaina olikin sitten vuorossa rangaistuslenkki. Rentoa PK-vauhtia sykkeitä katsomatta tuli juostua 32 km. Aikaa kului vähän alle 2:40. Tällä kertaa kiertelin Tohlopin, Tahmelan, Villilän ja Koukkuniemen poluilla/kevyeenliikenteenväylillä. Yllättävän mukavasti koko matka sujui, kun meni rennosti eikä kytännyt sykkeitä eikä vauhtia. Ensi viikolla saakin sitten jaettua kokemuksia uudesta Vantagesta.

Triathlon harjoittelua

Viikko 44 (29.10. – 4.11.2018)

Viikko alkoi vielä pakkasasteilla, mutta tiistaina mentiin jo plussan puolelle ja loppuviikko olikin sitten poikkeuksellisen lämmin. Välillä käytiin lähempänä kymmentäkin lämpöastetta. Tuulista on ollut ja vettäkin tihuttanut vähän väliä. Treenaamista se ei ole kylläkään haitannut. Kellojen siirtäminen aiheutti sen, että nyt joutuu jo töistä pyöräillessäkin käyttämään valoja, etenkin kun on ollut muutenkin harmaata säätä.

Treeniviikko on seuraillut pääpiirteissä edellisen viikon ohjelmaa, pientä viilamista on tullut, mutta nyt setti tuntuisi olevan melko hyvä ja monipuolinen. Se tosin voi olla, ettei toista tämän viikon kaltaista ohjelmaa kokonaisuudessaan pysty toistamaan, mutta tämä voisi olla kuitenkin tavoitteena.

Maanantaina oli työmatkapyöräilyn lisäksi illalla viimeinen vapaauintitekniikkakerta. Käytiin läpi mitä edellisten viikkojen aikana on tullut opituksi ja kerrattiin lyhyesti niitä asioita. Vähän myös yksilöllistä ohjausta tuli saatua. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen kerta kun homma alkoi pysymään edes joten kuten paketissa. Voi kyllä sanoa, että näistä neljästä treenitunnista on ollut todella paljon hyötyä. Vaikka vapaauintitekniikassani ei juuri vielä kauheasti ole kehuttavaa, niin ero kuukauden takaiseen on kuitenkin kuin yöllä ja päivällä. Sen verran siis opein, että nyt voi jatkaa treenamista yksin.

Tiistaina oli autopäivä, mutta aamulla ennen töihin lähtöä tein reilun kympin juoksulenkin. Lamppu päässä sai ensimmäiset kilometrit juosta, jonka jälkeen kuntoradan valot syttyivät. Hidasta tuo pimeässä juokseminen on, vaikka vauhti tuntuukin ihan normaalilta. Illalla oli taas perinteiseen tapaan puolentoista tunnin sulkapallonelut. Pelit sujuivat tällä kertaa taas ihan mukavasti.

Keskiviikkona työmatkapyöräilyt ja illalla reilu tunti sisäpyöräilyä suht kevyellä teholla.

Torstaina oli hyvä triathlontreenipäivä. Aamu käynnistyi reilun kympin juoksulenkillä. Nyt menin lähes koko matkan katuvaloissa, ja tästä syystä vauhtikin nousi taas 4:35:een. Juoksun jälkeen puuro naamaan ja heti perään pyörällä töihin. Töistä taas pyörällä kotiin ja illalla vielä kolmen vartin uintitreenit Tesoman uimahallissa. Alkuun koitin tehdä vähän tekniikkaharjoittelua, mutta melko pian aloin vain uimaan matkaa. Uin 50m ja huilasin noin minuutin ja sitten taas 50m uintia. Vielä on pitkä matka, että pystyy putkeen uimaan vaparia edes 500m. Mutta tahtotila on kova.

Perjantai oli taas vähän kevyempi päivä, sillä ohjelmassa oli vain työmatkapyöräilyt sekä illalla tunnin kotisalitreeni.

Lauantaiaamusta tein vetoharjoituksen. Vettä vähän tihutti ja tuultakin oli, mutta eivät ne juurikaan menoa haitanneet. Alkuun kaksi kilometriä lämmittelyä, sitten 4 x 500m kovaa ja väliin aina 500m palauttelua. Tuon setin jälkeen kaksi kilometriä rentoa juoksua ja sitten uudet 4 x 500m vedot, ja lopuksi kaksi kilometriä jäähdyttelyä. En juurikaan seurannut vetojen vauhteja, mutta jälkeenpäin katsottuna ne olivat 1:45 – 1:50 luokkaa. Päivällä vähän lihaskuntotreeniä kirveen kanssa, ja illalla sitten tein vielä yhdistelmätreenin, jossa ensin pyöräilin 40 minuutin suht hapokkaan sisäpyöräilyn ja heti päälle juoksumatolla 6 km 4:45 vauhdilla. Yllättävän mukavasti juoksu sujui pyöräilyn päälle.

Sunnuntaina oli vuorossa perinteinen viikon pitkä juoksulenkki. Tällä kertaa suuntasin taas maastopoluille Koukkujärven ja Julkujärven suuntaan. Koukkujärvellä jouduin muuttamaan vähän perinteistä reittiäni, sillä viikolla oli avattu tykkilumilatu juoksureitilläni. Koukkujärven parkkipaikka oli täynnä autoja, joten viisi lämpöastetta ja vesisuhju eivät tuntununeet haittaavan hiihtohulluja. Vähän vajaa 28 km tuli matkaa ja keskivauhti oli sopivan rauhallinen 5 min/km. Tähän päälle sitten vielä jokunen tunti kirves-/vesurikuntoilua.

Hyvä viikko, toivottavasti paikat kestävät tulevinankin vikkoina. Tällä viikolla ei ollut edes juoksulenkkien alussa selkäjumeja, joten sen puolesta ainakin on menty parempaan suuntaan. Muita vaivoja sitten on, mutta jääkööt ne tälläkertaa luettelematta.