Loikkia

Tämän viikon voisi, tai ainakin pitäisi, luokitella lepoviikoksi, vaikka harjoituspäiväkirjaan kertyikin nelisentoista treenituntia. Joka arkipäivä tuli käytyä pyörällä töissä, yhtenä päivänä sulkapalloa ja yhtenä punttisali. Nämä siis juoksujen lisäksi.

Maanantaina piti käydä jo kokeilemassa miten äijä oli palautunut lauantain puolikkaasta. Piti tehdä rauhallinen tunnin lenkki, mutta vauhti pääsi taas karkaamaan ja alussa mentiin lähemmäksi neljän ja puolen vauhtia. Meno tuntui kuitenkin mukavan kevyeltä ja olin jo vähän hämilläni, että näinköhän sitä on jo palautunut. Loppumatkasta alkoi kuitenkin hieman jaloissa painamaan ja seuraavana päivänä olikin pohkeet sitten melko jumissa. Ei siis ihan täydessä terässä vielä oltukaan.

Sitten tulikin pidettyä pari päivää juoksutaukoa, mutta torstaina oli vuorossa toinen osa Valmetin kestävyyskerhon juoksukoulusta. Ensimmäisellä kerralla, viikko sitten, teimme koordinaatioharjoituksia. Tällä kertaa vuorossa oli voimaharjoittelua. Ensin teimme tukilihasharjoituksia ja sen päälle vielä loikkaharjoitteita. Ihan mukavasti sujui, eikä tuntunut pahalta ollenkaan. Päälle tein vielä kympin rennon reippaan juoksun Valmetilta Ratinaan ja takaisin. Ilmeisesti hieman loikkatreeni oli vienyt voimia, sillä juoksu ei ollut kovin kevyen tuntuista.

Seuraavana päivänä alkoi sitten tottumattomiltaan tehdyt loikat tuntumaan jaloissa. Kävin vielä aamupäivästä jalkahieronnassa, en tiedä oliko sillä asiaan vaikutusta, mutta iltapäivästä alkoivat reidet olemaan jo melko kipeät.

Onneksi viikonloppuna ei ollut mitään kisaa tiedossa, sillä lauantaina reidet olivat edellen kipeät torstain loikista. Tein kuitenkin tunnin juoksulenkin, mutta etenkin alamäissä reisiin otti melko mojovasti. Eikä sunnuntainakaan jalat olleet vielä herkimmillään kun tein tunnin rauhallisen lönköttelyn.

Tässä jokusen viikon päästä, kun juoksukausi saadaan pakettiin, niin pitää alkaa tekemään enemmän noita loikka- ja muita voimatreenejä, jos ne kerran noin hyvin löytää tiensä lihaksiin. Ensi kaudella on sitten hirveä pomppu kun painelee mettäpolkuja ristiin rastiin.

Finlandian puolikas

Pari viimeistä viikkoa on mennyt vähän huonoilla juoksukilometreillä. Toisaalta juoksemattomuuteen on ollut kohtuullisen hyviä syitäkin. Perimmäinen syy on ollut eilen, lauantaina Jyväskylässä juostu puolimaraton, jota silmällä pitäen on tullut vähän vähennettyä treenimääriä. Muutenkin antennit ovat olleet vähän herkemmässä ja luulotaudin seurauksena on ollut kaikennäköistä ennennäkemätöntä akillesjännevaivaa ja flunssan oiretta. Onneksi kaikki oireet menivät luulotaudin piikkiin ja viivalle pääsin suht koht täydessä iskussa.

Jyväskylän reissuun jouduin lähtemään yksikseni, koska Tuuli tuli viime metreillä flunssaan, joten hänellä ei luulotaudista ollut kyse. Viikon mittaan sääennuste starttihetkelle oli vaihdellut melkoisesti, mutta onneksi ruletti pysähtyi suht hyvään sektoriin, sillä lämpöä oli 9 astetta ja taivas oli puolipilvessä. Jos keli olisi ollut ihan täydellinen, niin tuulta olisi voinut olla hieman vähemmän.

Alkuveryttelyssä alkoi hieman arvelluttamaan, että olisiko tankkaus mennyt hieman yli, sillä maha tuntui puolituntia ennen lähtöä vielä melko täydeltä eikä vessareissutkaan olleet tuottaneet haluttua tulosta, vaikka ruokailusta oli kulunut aikaa jo nelisen tuntia. “Tunti ennen banaaniakaan” en uskoltanut syödä ja viimehetken geelinkin sai jättää reppuun.

Klo 15.15 lähtökarsinassa oli tuhatkunta puolikkaalle lähtijää, mutta itse pääsin kuitenkin helposti pujahtamaan ihan lähtöviivan tuntumaan. Lähtöpaukku tuli hieman yllättäen, mutta ainakin viivan tuntumassa kaikki oli sen verran hereillä, että matkaan päästiin sujuvasti. Muutaman sadan metrin jälkeen olin viidentoista ensimmäisen joukossa ja kärkikin oli vielä ihan nenän edessä. Piti siis alkaa heti tarkkailemaan kelloa, ettei vauhti lähtisi käsistä.

Tarkoitukseni oli lähteä heiman alle 4 minuutin vauhtia, maksimissaan 3:55:n. Jos vauhti nousisi tuota kovemmaksi, niin sitten himmattaisiin. Ensisijainen tavoitteeni oli alittaa oma M40-sarjan ennätykseni, joka on vuodelta 2015, 1:24:16. Toissijainen tavoite oli alittaa se reilusti, muttei niin reilusti, että lähtisin riskivauhdilla liikenteeseen.

Omalta osaltani asetelmat vakiintuivat melko pian lähdöstä. Puolentoista kilometrin kohdalla yksi juoksija tuli ohitseni, jonka perässä juoksin pari sataa metriä, mutta sitten päätin mennä omaa vauhtiani enkä jäänyt hänen peesiinsä. Juoksu tuntui rennolta ja jopa suht helpon tuntuiselta joten fiilekset tuntuivat hyvältä ja juoksusta pääsi nauttimaan.

Noin 8 kilometrin kohdalla tuli jälleen yksi juoksija ohitseni ja tein saman päätöksen kuin ensimmäisenkin kohdalla, eli annoin hänen mennä ja jatkoin omaa vauhtiani. Kilometriaikani olivat olleet tähän mennessä kaikki alle neljän minuuttia, lukuunottamatta kuudetta kilometriä, jossa noustiin reitin “pahin” nousu ja tuolloin vauhtia oli tasan neljä.

Vähän yhdeksännen kilometrin jälkeen oli minun vuoroni tehdä ohitus. Toki ohituksia oli tullut tehtyä ensimmäisellä kierroksella paljonkin, mutta ne olivat maratonin juoksijoita. He olivat lähteneet matkaan jo kello 12, joten ihan kärkipään menijöitä he eivät olleet. Ensimmäinen kierros meni aikaan 41:23, eli keskivauhti oli 3:55.

Toinen kierros alkoi vielä ihan hyvillä fiiliksillä ja juoksu oli edelleen suht rentoa. Yhdentoista kilometrin kohdalla peesiini tuli kolmikko, jolla tuntui olevan kanssani samanlainen vauhti, joten he jäivät perääni juoksemaan. Kahdentoista kilometrin kohdilla kolmikko otti vetovuoron ja jäin heidän taakseen peesaileen. Sen verran hyvän oloista heidän juoksunsa oli, että pelkäsin jääväni heidän vauhdistaan piankin. Etenkin kun itselläni alkoi vähän vatsa oireilemaan, taisi tulla sittenkin hieman ylitankattua, niin kuin alkuverkassa vähän tuntui.

Pysyin kuitenkin kolmikon mukana ja pian huomasin taas vetäväni kvartettia. Noin neljäntoista kilometrin kohdalla alkoi tuntumaan palleassa pientä krampin oireita. Pari sataa metriä se hieman paheni ja kiroilinkin muulle ryhmälle asiasta ja pelkäsin, että homma jää pian kesken. Juoksu tuntui kuitenkin edelleen muuten hyvältä ja kilometrivauhditkin olivat ihan suunnitelman mukaisia.

Vaihtelin hieman juoksuasentoa ja hengittelin vähän aikaa syvempään ja pian krampin oireet alkoivat häviämään palleasta. Fiilis parani huomattavasti eikä vauhtia tarvinnut himmata yhtään. Mutta seuraavat kilometrit kuulosteltiin tarkkaan, mitä pallean seudulla tapahtui. Onneksi ei mitään kriittistä.

Noin 18 kilometrin kohdalla reitti kääntyi siten, että edessä oli vastatuuliosuus. Ryhmämme oli kutistunut kolmeen eikä vetohaluisia oikein löytynyt, joten minä lähdin tuulen halkojaksi. Homma muuttui heti raskaammaksi, jaloissa alkoi painamaan ja meno alkoi tuntua väkinäiseltä. Onneksi pari kilsaa ennen maalia ryhmästä tuli toinen keulille, mutta eipä tainnut peesistä olla juurikaan apua, kun tuuli oli vaihtunut sivuvastaiseksi.

Noin kilometri ennen maalia aloin kehittelemään loppukiriä ja ottamaan viimeisiä sekuntteja ajasta pois. Apuna oli pari kilpailijaa, jotka menivät noin viitisenkymmentä metriä edempänä. Ja sain kuin sainkin rutistettua viimeisellä sadalla metrillä noiden kahden ohi.

Kelloni pysähtyi aikaan 1.22.36. Keskivauhti oli 3:55 ja -syke 164, maksimisykkeen ollessa 183. Tavoite tuli saavutettua ja sen lisäksi pääsin vielä pokkaamaan M40-sarjan ykköspystiä. Jos aikatavoite tuli saavutettua, niin myös se tavoite, ettei paikat hajoaisi tuli saavutettua. Mikään paikka ei krampannut, akilles oli kunnossa eikä muitakaan vaivoja juoksun jälkeen ollut jaloissa. Ainoa mikä otti itseensä oli maha, joka on edelleenkin tätä kirjoittaessa hieman sekaisin ja polttelee. Eli jotenkin tankkaus meni varmaankin pieleen. Mutta kaikin puolin muuten olen tyytyväin suoritukseen ja tästä on hyvä siirtyä ensi vuonna hakemaan tulosta M45-sarjasta.

Asiasta toiseen. Tämä kirjoitus oli muuten ns. juhlakirjoitus, sillä blogini täytti tällä viikolla 10 vuotta. Silloin tuli kirjoitettua ensin pari jaarittelukirjoitusta, mutta ensimmäinen treeniraportti oli karhunkierroksen juoksusta.

Ratakymppi

Takana on kaikinpuolin kostea viikko. Sen verran syksyä on jo ilmassa, että ilmankosteus alkaa olemaan sitä luokkaa, ettei tarvitse kovinkaan kummoista vauhtia mennä, niin paita on märkänä. Tosin reippaitakin lenkkejä tuli viikolla tehtyä, eli kosteutta pukkasi myös kropasta. Taivaalta tuli myös vettä. Myös kurkusta tuli lauantaina laskettua alas kosteaa, kun vietimme mökillä saunailtaa. Tosin melko maltillisissa merkeissä päihdeaineita tuli käytettyä.

Maanantaina oli jälleen vuorossa sulkapalloa. Pari tuntia neluria ei saanut paikkoja onneksi kipeäksi, vaikka paikka paikoin kovaa vääntöä olikin. Tiistaina pyöräilin töihin, ja illalla juoksentelin kotiin Pyynikin kautta. Keskiviikkona työmatkapyöräilyt ja illalla Peetun kanssa reipas 12 km lenkki. Menimme 4:24 keskivauhdilla, jossa viimeinen kilsa oli kiihtyvävauhtinen. Sen verran hikinen lenkki oli, että sauna teki lenkin päälle hyvää. Torstaina juoksin aamusta töihin Pirkkalan kautta sellaista rennon reipasta vauhtia. Illalla sitten pyörällä kotiin. Perjantain pidin lepoa muusta liikunnasta paitsi työmatkapyöräilystä.

Lauantaina olikin vuorossa Valmetin kestävyyskerhon ratakymppi, joka juostiin Hervannan keskuskentällä. Kello kymmeneltä aamulla oli mitä optimaalisin keli juosta moinen rääkki. Lämpöä oli 12 astetta, tuulta ei laisinkaan ja taivas oli pilvessä mutta ei satanut. Sään puolesta oli siis kaikki edellytykset juosta hyvä aika. Jalkaan olin laittanut pitkästä aikaa Brooksin nakinkuoret. Niissä ei ole juurikaan mitään vaimennusta, mutta radalla niillä sentään uskaltaa juosta.

Suunnitelmat oliva, että lähtisin juoksemaan 1,5 minuutin kierroksia. Tasaisella vauhdilla se ajaisi 37:30 aikaan, johon en kuitenkaan etukäteen uskonut aivan pääseväni. Tavoite oli, että aika olisi lähempänä 38 minuuttia kuin 39:ää. Eli edessä oli 25 kpl 400m kierroksia. Juoksu lähti mukavasti liikkeelle, sillä ensimmäiset kierrokset menivät jopa muutaman sekunnin alle tuota tavoitevauhtia. Sitten kierrosajat ensin asettuivat siihen 1,5 minuuttiin ja ehkä noin kymmenen kierroksen jälkeen vauhtia alkoi hiipua noin sekunnin per kierros.

Ensimmäiset kymmenisen kierrosta peesissäni tuli JuYMa, mutta sen jälkeen menin yksin omaa vauhtiani. Välillä pääsi ohittamaan muita kierroksella, mutta peesiapua en saanut ja toisaalta tanakaan ei ketään hengittänyt niskaan. Juoksu tuntui ihan hyvältä eikä juurikaan tarvinnut puristaa vauhdin ylläpitämiseksi. Noin 8 km kohdalla olin 16 sekuntia perässä tuota 1,5 minuutin keskikierrosvauhtia. Tämän jälkeen kiristin puoli napsua vauhtia lisää, jonka jälkeen tuo 16 sekunnin takamatka alkoi pikku hiljaa pienenemään. Viimeisellä kilometrillä otin sitten koneesta irti kaiken mitä sain ja loppuaikana oli 37:27. Olin enemmän kuin tyytyväinen aikaani, sillä tähän tapahtumaan ei kovin kauheasti tullut passailtua etukäteen, eikä peesiapuakaan ollut.

Sunnuntaina iltapäivällä kävin tekemässä rangaistuslenkin lauantai-illan mässäilyn ja pienehkön kaljoittelun kunniaksi. Illalla (tai yöllä) tuli valvottua melko pitkään ja vähän pelkäsin, että miten pitkän PK-lenkin jaksaa tehdä ja pysyvätkö sykkeet kurissa. Positiivinen yllätys kuitenkin oli, ettei hummailu tuntunut juurikaan matkan teossa. Sykkeen pysyivät koko matkan hienosti PK-kynnyksen alapuolella, vaikka keskinopeus olikin vajaan 26 km:n lenkillä 4:52 min/km.