Loman lopetus

Loman viimeiset lenkit on nyt tehty, ja taas pitää siirtyä normaaliin päiväjärjestykseen. Enää ei ehdi tekemään viikolla pitkiä pyörälenkkejä, vaan ne jäävät nyt väkisinkin vain viikonloppuhuviksi. Mutta eipä ollut enää viimeisillä pyörälenkeillä isku päällä. Torstaina Siuron seitsemänkymppinen meni vielä ihan mukavaa kyytiä, mutta eilen lauantaina mentiin jo vähän leppoisampaa kyytiä. Tänään tein reilun satkun, kiertäen Siuron, Mahnalan, Hämeenkyrön, Viljakkalan, Karhen ja Mutalan kautta. Komeet maisematkaan eivät antaneet voimia, vaan meno oli heti ensimmäisistä ylämäistä asti väsynyttä – ja mäkeähän tuolta reitiltä löytyy.

Edellinen viikonloppu tuli vietettyä Ylläkesen maisemissa. Perjantai-iltana saavuimme perille, kun aamusta aikaisin lähdimme ajamaan. Lauantaina ja sunnuntaina tein pyörälenkin sillä välin, kun Tuuli ja Mervi rasteilivat tunturissa. Lauantain lenkkini lähti Ylläsjärven puolelta. Ajoin ensin maisemantien ja sen jälkeen käännyin Äkäslompolosta kohti pohjaista ja sotkin Äkäslompolontietä aina 79-tielle asti. Siellä kännyin kohti Leviä ja Kittilää, josta sitten käännyin takaisin kohti Ylläsjärveä. Matkaa reitille kertyi 136 km. Äkäslompolontie oli melko kumpuilevaa tietä. Päällyste ei ollut siitä parhaasta päästä ja välillä sai porojakin varoa, kun seisoivat keskellä tietä. Tosin porot olivat melko säikkyjä pyörää kohtaan – autojakin tuntuivat pelkäävän vähemmän kuin polkupyörää. Onneksi tiellä oli melko vähän liikennettä, joten kapealla baanalla ei tarvinnut kauheasti autoja tähyillä. Muoniontiellä olikin sitten jo parempaa ja rullaavampaa alustaa. Aluksi oli hieman kumpuilevaa, mutta sitten tien kaltevuus muuttui alaspäin suuntaavaksi ja loivaa alamäkeä sai polkea pitkiä pätkiä. Tämä paransi huomattavasti alkukymppien huolestuttavan hidasta keskituntinopeutta. Kittilän ja Ylläsjärven väli oli sitten taas melko loivapiirteistä tietä. Pitkiä suoria ja mettää, se oli tämän reissun teema.

Sunnuntaina lähdin Ylläsjärveltä kohti Kittilää. Vajaan kolmenkympin kohdalla käännyin vasemmalle Aakenuksentielle. Se olikin sitten taas melko huonokuntoista, ainakin maatiepyörälle. Maisemia ei juuri tuolla 33 km:n tieosuudella ollut, vaan ainoastaan suota ja pusikkoa. Sen verran syrjäistä seutua tie oli, että ensimmäisen parinkympin aikana näkyi ainoastaan yksi auto. Tällä kertaa alkoi jo toivomaan, että autoja näkyisi vähän useammin. Aakenuksentieltä käännyin kohti etelää Äkäslompolontielle. Ajoin Äkäslompolon ohi aina Hannukaiseen asti. Tällä pätkällä pääsin ajamaan poroa takaan, kun se lähti edelläni painelemaan pakoon pitkin tietä. En ole ennen livenä nähnyt, että poro juoksee noin kovin. Alaspäin viettävällä tielläkin poro karkasi aina vain kauemmaksi, vaikka itsellänikin oli vauhtia reilusti yli 30:n. Kerran se meinasi juosta autonkin keulaan, kun hädissään pakeni, mutta onneksi auto tajusi pysähtyä. Hannukaisesta käännyin Luosutielle. Tie muuttui taas hieman huonommaksi ja tiessä olleet poikittaiset railot meinasi viedä hermot. Ylläsjärvelle taas päästyäni matkaa oli kertynyt hieman reilut satku.

Maanantai-iltana kävin vuokraamassa vuorokaudeksi maastopyörän. Illalla käytiinkin tekemässä jo pieni lenkki Tuulin kanssa. Tiistaiaamuinen pyöräily ei myöskään muodostunut kovin pitkäksi ja pyörä palautetiinkin takaisin jo ennen puoltapäivää. Päätimme lähteä köröttelemään kohti kotia.

Ensimmäiset juoksiharjoituksetkin tuli jo kirjattua harjoituspäiväkirjaan, kun yhtenäisen lenkin mitta alkoi lähentelemään viittä kilometriä. Joka toinen päivä yritin tehdä pienen lenkin, joka kerta mittaa vähän pidentäen. Nyt on sitten takana jo pari hieman reilua 5 km:n yhtämittaista juoksua. Tosi vaikealta vielä hölkkä tuntuu. Etenkin jalat ja selkä on melko jäykinä pyöräilyn vuoksi. Akilleskin jonkin verran kipuilee, muttei mitenkään ylitsepääsemättömästi. Etenkin kun seuraavana päivänä jalka ei ole yhtään huonompi, niin lenkkeily voi vielä jatkua.

Kokonaispyöräilymäärä loman aikana oli noin 1600 km. Yli satasen lenkkejä kertyi 7 kappaletta. Vajaa neljännes tuosta määrästä oli maastopyöräilyä, joka tuli mentyä Tuulin kanssa.