Vaihtelevia talvilomakelejä

Talvinen loma tuli nyt sitten vietettyä – pääasiassa hiihdon merkeissä. Nyt on sitten viikko aikaa palautua Pirkan hiihtoon. Ensi viikko pitää siis ottaa hissukseen ja välttää suksien ulkoiluttamista suuremmissa määrin. Hiihtoloman (sellaiseksi se tänäkin vuonna taas muodoistui) saldo, jos molemmat viikonloput otetaan huomioon, oli yhdeksänä päivänä kahdeksan hiihtokertaa ja kilometrejä kertyi n. 380. Myös tavoite, eli tuhat kilsaa ennen Pirkkaa, tuli myös jo täyteen.

Kelit olivat melko vaihtelevat koko viikon ajan. Maanantaina oli muutama aste pakkasta ja uutta lunta oli tullut, joten luisto oli melko nihkeä. Aurinko sentään paisteli vähän, joten oli komea talvipäivä. Ja kun hiihtolenkkikin tuli jätettyä tarkoituksella vain komenkympin mittaiseksi, niin nihkeä luistokaan ei paljon haitannut.

Tiistain vastaisena yönä oli tullut jälleen vähän uutta lunta, mutta lämpötila oli puolestaan nollan tuntumassa. Liikkeelle lähdin tavallisella purkkivoidellulla suksella, mutta kilometrin jälkeen käännyin takaisin, kun suksen pohja alkoi jäätymään ja keräämään lumipaakkua. Kävin vaihtamassa alle Ficherin Zero -pitopohjasuksen, jonka pitoalueelle suihkautin jäänestoainetta. Nyt suksi pelasikin pääosin mainiosti. Ainoastaan muutamaan otteeseen joutui 50 km:n lenkillä lumia raapimaan pois suksen pohjasta. Koululaisia oli suurissa määrin myös liikenteessä, ja ko. keli varmaan pilasi heiden hiihtoinnostuksensa loppuelämäkseen.

Keskiviikkona lähdin jälleen liikenteeseen Zero:lla, sillä kuvittelin lämpötilan hiihdon aikana nosevan nollan tuntumaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan pakkasella pysyttiin koko matkan ajan. Pito ei siis ollut edellisen päivän kaltainen, mutta melko mukavasti 55 km:n lenkistä selvittiin. Torstaina olisikin ollut taas selvä zero-keli, sillä jo keskiviikkoiltana lämpötila nousi nollaan, ja vähän ylikin, ja pysyi siellä koko torstaipäivän. Torstai oli kuitenkin huilipäivä, joten hiihtokilometrejä ei kertynyt tuolloin yhtään.

Perjantaina olikin sitten taas pakkasta, joten ladut olivat sitä myöden melkoisen liukkaat torstain suojakelin jäljiltä. Liisterisuksi olisi ollut varmaankin paras vaihtoehto pidoltaan, mutta sen verran oli roskaa tullut puista laduille, että purkkivoide pysyi paremmin puhtaana. Lenkki meinasi loppua jo parin sadan metrin jälkeen, kun kaarsin ysikympin mutkasta alikulkutunneliin ja kaaduin jäiseltä ladulta pääedellä tunnelin seinään. Vähän aikaa siinä tavaroita keräiltiin ja kokeiltiin oliko pää yhtenä kappaleena sellaisen kumauksen jälkeen. Pää jomottaen matka kuitenkin jatkui  ja viisikymppinen tuli taas lykittyä. Sen verran liukas oli keli, että aikaa kului vain 3:36 – lähes Haku-Veikon aikoja.

Lauantain lenkille olikin taas vaihteeksi saatu uutta lunta, ja kun latua ei oltu ajettu kaikilta osin ja matkan aikana tuli vielä taivaaltakin lisää lunta, niin nahkeeta meno taas oli. Viisikymppiä tuli kuitenkin tehtyä, mutta yli puolituntia hitaammalla ajalla kuin edellisenä päivänä. Myös perjantain tasatöntöurakka oli saanut kädet melko kipeiksi, joten päivän urakka tuntui jo hieman tuskaiseltakin.

Sunnuntain reissun pituudeksi oli laskettu 40 km, sillä sellaisella määrällä tulisi tämän talven hiihtotonni rikottua. Jälleen oli yöllä tullut useita senttejä uutta lunta, mutta kun lähdin matkaan vähän myöhempään, niin ladut oltiin ehditty jo ajamaan, joten luisto oli olosuhteisiin nähden ihan ok. Vielä kun aurinkokin paisteli, niin talviloman viimeisestä hiihtolenkistä muodostui ihan mukava.

Blu-ray aikaan siirtyminen

Tämäkin pariskunta siirty vihdoin ja viimein teknisessä varustelussa askeleen eteenpäin, kun talouteen tuli hommattua DVD-soittimen tilalle Blu-ray -soitin. Ison mustan laatikon tilalle tuli vähän pienempi, mutta yhtä musta laatikko. Scart-piuhan sai vaihtaa HDMI-kaapeliin ja ethernet-kaapelillekin löytyi paikkansa uudessa vempaimessa. Koko torstai aamupäivä siinä menikin, kun Sonyn S480-mallia tuli metsästettyä pitkin poikin Pirkanmaata. Verkkokauppa.comista laite oli loppu, niin kuin oli myös Hifi Studiosta. Sony Centerissäkään ei ollut jäljellä kuin esittelylaite, mutta näyteyksilö oli kaupan, joten rahat vaihtoivat omistajaa. Testivoittajan tittelillä tuntuu olevan jotakin arvoa – ainakin menekki kasvaa.

Melko etevä laite, pitää myöntää. Illalla kuluikin jokunen tunti kyseisen laitteen ääressä. Tosin yhtään elokuvaa ei sillä tullut vielä katsottua. Aika ei myöskään kulunut sen asentamiseen, sillä härveli oli heti toimintakunnossa, kun vain kytki HDMI-kaaplin TV:n ja laitteen välille, kytki LAN-kaapelin (tämä tosin ei ole välttämätöntä elokuvien katselussa) kiinni ja laittoi töpselin seinään. Heti ensimmäisellä käynnistyksellä laite löysi, nykyajan koneiden tyylin mukaisesti, uuden ohjelmistoversion netistä ja päivitti sen, mutta sitten päästiinkin asiaan.

Tiesin kyllä etukäteen, että laitteessa olisi jotain mukavia lisätoimintoja, mutta niiden kirjo kyllä yllätti. Web-selaimella pääsi surffailemaan netissä, Ylen Areenalle oli oma ohjelmansa, niin kuin myös YouTube:lle. Muita nettipalveluita löytyy myös esim. EuroSport:n sekä UrhoTV:n lähetykset. Listalla oli myös jokusia muitakin palveluja, mutta erityisesti Muzu.tv -palvelun parissa vietin pidemmän ajan. Sieltä näytti löytyvän jokunen kymmenen tuhatta musiikkivideota, joten valinnan varaa oli vähän liiaksikin. Aluksi tekstin kirjoittaminen kaukosäätimen näppäimillä tuntui hankalalta ja hitaalta, mutta sitten älysin hakea iPad:iin aplarin, joka emuloi laitteen kaukosäädintä – jopa alkoi tekstinkin tuottaminen sujumaan helpommin. Kaikkia toimintoja ei ole tullut vielä edes kokeiltua. Esim. kuvien katselu USB-tikulta on vielä vallan kokeilematta.

Puolen yön aikoihin kun en enää jaksanut Bon Jovi:n musiikkivideoita katsella ja suljin laitetta, niin tuli samanlainen tunne kuin joskus kännykän kanssa leikkimisen jälkeen. Eli kännykkähän on tehty puheluiden soittamista varten, mutta se sisältää paljon kaikkea muutakin härpäkettä. Samalta tuntui tuon Blu-ray -soitinkokeilun jälkeen, että kai sillä voi elokuviakin katsoa – tosin sitä ei tullut vielä kokeiltua. Toivottavasti sekin ominaisuus toimii laitteessa.

Kulttuuria ja kuntoilua

Tähän viikkoon on taas mahtunut monen moista häppeninkiä. Siitä syystä viikko onkin hujahtanut ohi super-nopeasti. Kulttuuri pläjäys alkoi tiistaina, kun kävin katsomassa Tappari-Lukko -jääkiekko-ottelun. Kyllä kai tuotakin voidaan jonkin näköisenä kulttuurina pitää. Se olikin sitten ensimmäinen lätkämatsi moneen vuoteen, jota on tullut käytyä katsomassa. Tosin ei tuokaan ottelu omaa lompakkoa verottanut. Kulttuuri jatkui torstai-iltana, kun kävimme kuuntelemassa HIFK:n kotihallissa 3 Doors Down nimistä  Jenkki-poppoota. Eipä se mikään ihmeellinen keikka ollut, mutta kyllä sieltä tuli heidän neljä hittikappalettaan bongattua. Yö Hesassa, ja perjantai-iltana katsomaan Erja Lyytikäistä Vuosaareen. Tämä keikka olikin sitten jo parempaa sorttia. Enpä ole ennen nähnyt tai kuullut kenenkään suomalaisen tiluttavan kitaralla tuohon tapaan. Veti kyllä melko tyylikkään keikan. Suosittelen, jos vaan on mahdollisuus päästä kuulemaan.

Iltamenojen vuoksi viikon kuntoilut oli mahdutettava pääosin aamuohjelmaan. Maanantaina tosin ehdein tekemään illalla hiihtolenkin, mutta tiistaina hiihto piti tehdä aamulla, ennen töihin lähtöä – eipä ole ennen tullut lähdettyä hiihtämään klo 6 aamulla – melko rauhallista oli ladulla. Keskiviikko- ja torstaiaamuna kävin matolla hölkkäilemässä tunnin verran, mutta perjantai olikin täysin vapaa päivä – niin treeneistä kuin töistäkin. Kävin tosin katsomassa millainen hotellin kuntosali oli, mutta eipä se juuri houkutellut jäämään.

Lauantaina oli vuorossa Jämi42 Ski. Eli 42 km:n hiihtokilpailu Jämin maastossa. Paikalle oli saatu melko laadukas kärkiporukka. Siellä oli esim. O.B. Hjelmeset, Kari Varis, Tero Similä jne. Tästä syystä meikäläistä ei näy ihan kärkikahinoissa. Itseasiassa sadan joukkoon ei ollut mitään asiaa. Tai ehkä sadan joukkoon olisi ollut mahdollisuuksia, mikäli suksi olisi toiminut. Pitoa kyllä löytyi, mutta luistoa ei pätkääkään. Vaikka keli ei ollut luiston kannalta muutenkaan otollinen, sillä uutta lunta oli satanut yöllä ja kova tuuli pöllytti sitä koko ajan ladulle lisää, niin oma luisto oli muihinkin nähdä tosi surkea. Tasatyöntöosuuksilla ja alamäissä jäin ihan sikana kaikista, mutta taas vuorotahtiosuuksilla ja ylämäissä porukkaa tuli selkä edellä vastaan. Aikaa kului himpun päälle kolme tuntia.  Jotain pitää keksiä ennen Pirkkaa, sillä tuollaisella luistolla menee hermo.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa Pinsiön kierros. Sääennuste näytti kovaa lumipyryä ja kovaa tuulta, mutta onneksi sentään suurin lumipyry jäi tulematta. Kova tuuli piti kuitenkin huolen siitä, että aukeilla paikoilla ladut oli tukossa, mutta onneksi metsäpätkillä moottorikelkkalatu oli ihan hiihdettävää. Tuulin kanssa tuli peräkanaa taivallettua 69 km tuulessa ja tuiskussa, ja 50:n kerran järjestetty Piensiön kierros sivakoitua. Kaloreita tuli siis viikonloppuna kulutettua, mutta voi vannoa, että kaikki on kyllä tullut takaisin.

Pakkasia pitelee

Nyt kun on sen verran vilposta tuolla ulkona, ettei tarkene mennä hiihteleen, niin on pitkästä aikaan taas hyvä hetki päivittää blogiakin. Mitäs sitä nyt on sitten viimeisen kolmen viikon aikana tullutkaan tehtyä. No, tämä viimeinen viikko on ainakin mennyt sisällä oleillessa. Maanantaina tuli vielä käytyä hiihtämässä, mutta sen jälkeen on ollutkin töiden jälkeen aina parikymppiä pakkasta, joten treenit on siirtynyt salin puolelle. Eli mattoa on tullut paukutettua, ja muutaman kerran laitteidenkin puolla olen käynyt.

Muuten tammikuu on ollut salikäyntien ja pyöräilyn osalta tosi hiljaista. Hiihto- ja juoksutreenejä on vuorotellen tullut vaan tehtyä. Hiihtoa on tähän mennessä kertynyt vähän päälle 420 km ja juoksua 250 km. Pirkan hiihtoonkin tuli taas ilmoittauduttua, joten neljä viikkoa olisi vielä aikaa keräillä kilometrejä. Tavoite olisi taas saada tonni rikki ennen Pirkkaa, joten pitkiä pakkasjaksoja ei paranisi helmikuussa enää tulla.

Niin, ja peruin minä sen paljon puhutun akillejänneleikkauksen. Tosin se taisi olla virhe, sillä hetimiten perumisen jälkeen alkoi jänne taas vaivaamaan jokin verran. Kyllä sillä nyt on päässyt juokseen ja hiihtään, muttei se kuitenkaan kuntoon tullut, vaikka se pari kuukautta hyvä olisikin. Eli saa nähdä milloin sitä pitää taas pirautella Oravalle päin.