Juoksu-hiihto-juoks-hiiht-juok-hiih-juo-hii….

Kaksi viimeistä viikkoa on ollut treenien osalta melko identtiset. Tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja lauantaina on aamusta ollut juoksutreeni salilla matolla ja illalla hiihtoa. Tiistain treeni on ollut tunti PK2-sykkeillä loivaan ylämäkeen, keskiviikkona kiihtyvävauhtinen tunti ja torstaina taas tunti PK2-sykkeillä mutta ilman nousukulmaa. Launataina on ollut vuorossa reipas kymppi joka on mennyt 38-39 minuutin väliin. Näinä iltoina hiihtolenkit ovat olleet 25 km, paitsi pari kertaa on jaksanut mennä vain pari kymppiä. Sunnuntaisin on tullut tehtyä 40 km:n hiihtolenkki. Maanantait ja perjantait ovat olleet kuntosalipäiviä. Pyöräilyt ovat jääneet nyt lähes täysin paitsioon, sillä hiihtopäivinä ei oikein ehdi ja salipäivinä on ollut usein muita menoja.

Ensi viikko taitaa olla vähän rauhallisempi viikko ja kahden treenin päivät taitavat jäädä vähiin. Onneksi hiihtokelit näyttäisi jatkuvan edelleen hyvinä, joten tonni ennen Pirkan hiihtoa voi olla täysin realistinen tavoite tänäkin talvena – nyt on koossa vähän reilu 500 km.

Harjoitusviikko 1/2011

Maanantai

 • Aamulla työmatkapyöräily, 16,5 km, n.55 min. Lumista oli ja pakkasta -11 astetta. Uutta lunta oli tullut yöllä hieman ja pyörätiet hieman heikosti auratut. Pirkkalan pätkä hoidettu perinteisesti kaikista huonoiten.
 • Aamulla kuntosalitreeni Partolan GoGo Expressissä, 60 min. Perussatsi: Vatsa, selkä, jalkaprässi, pohkeet, pakara, lonkankoukistaja /-ojentajat, hoover, vinot vatsat, hapat, ojentajat, rintalihakset, Vibrogym
 • Illalla työmatkapyöräily, 16,5 km, n.55 min. Pakkasta -12 astetta. Pyörätiet aamua paremmassa kunnossa.

Tiistai

 • Aamulla Partolan GoGo Expressissä matolla juoksua 60 min. Matkaa kertyi 12,5 km. Maton nousukulmaksi laitoin heti alusta 1:ksi ja noupeutta säädin siten, että sykkeet pysyisivät 140 kieppeillä. 13 km/h asti vauhtia sai nostaa, mutta puolen tunnin kohdalla sykkeet alkoivat nousta sen verran, että vauhtia piti alkaa laskemaan. Yllättävästi tuo nousukerroin nosti sykkeitä. Muutenkin meno vähän väsyneen oloista. Päälle juoksin vielä salilta töihin reilut kaksi kilometriä / vajaa 13 min. Jalassa olleet Nike Vomerot eivät pitäneet lumella yhtään. Aivan kelvottomat talvijuoksukengät.
 • Illalla piti mennä tekemään hiihtolenkki, mutta pakkasta oli töistätullessa -20 astetta, joten hiihto jäi tekemättä.

Keskiviikko

 • Aamulla Partolan GoGo Expressissä matolla juoksua 60 min. Matkaa kertyi 13,8 km. Kiihtyvävauhtinen harjoitus. Ensimmäinen 10 min verryttelyä, sitten vauhdin nosto 13 km/h. Tästä eteenpäin 2,5 min välein vauhdin nostoa 0.1 km/h. 40 min jälkeen tihensin vauhdin nostoväliä siten, että 50 min:ssa vauhtia oli 15 km/h. Seuraavat 8 minuuttia vauhdin nostoa minuutin välein siten, että viimeinen minuutti 18 km/h. Lopuksi pari minuuttia verryttelyä. Harjoitus meni mukavasti ja etenkin vauhdikas juoksu tuntui hyvältä. Päälle juoksin taas salilta töihin reilut pari km / reilu 12 min. Nyt jalassa Asics:n Trainerit ja edellispäivän kaltaista lipsuttelua ei esiintynyt.
 • Illalla piti taas mennä hiihtämään, mutta jälleen oli -20 astetta pakkasta, joten hiihdot jäi tekemättä

Torstai

 • Loppiaisen vapaapäivän kunniaksi aamusta Lielahden GoGo Expressiin matolle juoksemaan 75 min:ksi. Matkaa kertyi 16,85 km. Nousuksi asetin heti alussa 0.5. Alussa vauhti 12,5 km/h. 15 min kohdalla nostin vauhdin 13 km/h, 30 min kohdalla 13,3 km/h ja 45 min kohdalla 13,5 km/h. Tunnin kohdalla nostin vauhdin 15 km/h ja sitten 5 minuutin ajan nostin vauhtia 0.1 km/h / min. Seuraavat 5 min vauhdin nostoa 0.2 km/h / min. Lopuksi 4 min verryttelyä. Juoksu tuntui todella hyvän tuntuiselta, ja vauhdikkaampikin juoksu maistui.
 • Miesten Tour de Ski kisan jälkeen ladulle. Hiihdin Lamminpään majan, Julkujärven ja Koukkujärven kautta kiertävän lenkin. Pakkasta oli -6 astetta ja tuuli oli melko kova. Metsäpätkillä puista pyrytti lunta naamalle melko runsaasti, ja peltopätkät olivat vastatuulta. Muutan hyvä keli. Loppumatkasta meinasi yllättää pimeys, sillä koko kierros ei ole valaistu. Mutta vielä klo 16:30 näkee kyllä hiihtää suht hyvin ilman valaistustakin.

Perjantai

 • Päivällä hiihtoa 41 km. Aikaa kului 3:35. Perjantai oli  omaa lomaa töistä, siispä ladulle. Yöllä oli tullut jokunen sentti uutta lunta ladulle, mutta onneksi latukonemies oli ollut aamulla ahkera. Pakkasta -5 astetta ja jonkin verran tuulista. Lunta sateli vähäsen koko matkan ajan eikä näin ollen luisto ollut järin kummoinen. Vaikka vauhti oli rauhallinen, niin 30 jälkeen alkoi painamaan ihan tosissaan. Loppumatkasta ei meinannut jaksaa lykkiä eteenpäin ollenkaan. Taisi aamun reilun tunnin lumihommat viedä parhaimman terän narunpätkistä.

Lauantai

 • Puoliltapäivin 14 km juoksua matolla GoGo Express Lielahdessa. Treenin alkuun ja loppuun kaksi kilometriä verryttelyä ja välissä 10 km reipasta aikaan 38:50. Hieman väsynyttä juoksu oli, mutta etukäteen kuvittelin, että meno olisi voinut olla vieläkin vaikeampaa.
 • Illalla saunan alle 25 km hiihto aikaan 2:05. Taisi olla tämän talven mukavin hiihtokeli. Nelisen astetta pakkasta, suht tyyntä ja ladutkin ajettu hyvään kuntoon, vaikka perjantai-iltana pyryttikin taas kunnolla lunta. Laduillakin oli melko väljää joten ohitellakkaan ei paljon tarvinnut. Päivän juoksulenkki ei painanut yhtään ja eilisen kaltaista nuukahdusta ei tullut.

Sunnuntai

 • Aamupäivällä 45 km:n hiihto. Reittinä Lamminpää ja Juolkujärven majojen kautta Koukkujärvelle, ja samaa reittiä takaisin, lopuksi vielä käynti Virelässä. Aikaa kului suurinpiirtein saman verran kuin perjantainakin, mutta matkaa tuli 4 km enemmän. Keli oli siis liukkaanpuoleinen. Yöllä oli tullut sentti pari lunta ja aamulla tuli vesitihkua. Kolmasosa matkasta oli aamulla koneella ajettua latua, loput oli aukihiihdettyä ja paikoin piti itsekin vielä avata latua. Lämpö oli lähtiessä juuri ja juuri pakkasen puolella ja tulessa juuri ja juuri plussan puolella. Pitopohjasuksi piti melko hyvin ja luistokin oli pääosin hyvä.

Harjoituspäiväkirjan tilinpäätös

Jaa-hans, sitä olis taas yksi vuosi lusittu loppuun, ja pitäisi vähän kurkistaa mitä sitä on vuoden aikana laatikon pohjalle kertynyt. Tärkeintä mitä olisin toivonut boxin pohjalta löytyvän olisi ollut akillesjännevaivat. Valitettavasti vaivat eivät sinne menneet, vaan jäivät edelleen pyörimään jalkoihin. Nuo samat surullisenkuuluisat vaivat vaikuttivat vuoden mittaa moneenkin asiaan ja ratkaisuun.

Vuosi alkoi totaalisella juoksutauolla, sillä vuoden ensimmäiset juoksukilometrit tulivat harjoituspäiväkirjaan vasta maaliskuun lopulla, ja silloinkin erittäin maltillisissa määrin. Talvella keskityttiinkin keräämään pelkästään hiihtokilometrejä. Talvi olikin hiihtoon sen puolesta mainio, että lunta tuli runsain mitoin, mutta toisaalta pakkanenkin paukkui koko talven poikkeuksellisen kiereänä. Hiihtokilometrejä kuitenkin kertyi reilut 2100 ja tunteja n. 170, ja hiihtokauden päätapahtuma Pirkan-Hiihtokin tuli sauvottua nyt jo 11. kerran.

Akillejännevaivojen vuoksi pidin siis koko talven juoksutaukoa, mutta maaliskuun lopulla aloin pikkuhiljaa keräämään myös tossuttelukilometrejä. Jänteet eivät kuitenkaan olleet täysin kunnossa ja päätinkin, että pitkät PK-lenkit tehtäisiin pyörällä. Tämän vuoksi perheeseen ilmaantui huhtikuun alussa italialainen kaunotar nimeltä Bianchi. Uudella maantiepyörällä tulikin kerättyä kilometrejä rutkasti enenmmän, kuin mitä vanhalla hybridillä olisi jaksanut sotkea, joten pyöräilystä tulikin mukava harjoituslisä juoksentelun rinnalle. AJ-vaivat eivät kuitenkaan äityneet niin pahaksi kesän aikana, etteikö pitkiä PK-lenkkejä olisi voinut tehdä juostenkin, joten kesällä pyöräily jäi vähälle. Vuoden aikana pyöräilykilometrejä keryi reilu 5500 ja tunteja n. 250. Tästä määrästä leijonan osa oli työmatkapyöräilyä.

Keväällä ei juoksukilpailuissa tullut käytyä, vaan kuntoa piti kasvatella maltilla. Kesällä alkoi olemaan jo jonkin näköisessä kunnossa, mutta helteinen, jopa tuskaisen helteinen kesä söi suurimpia juoksuintoja ja lenkkejä piti tehdä joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Heinäkuussa tuli juostua yksi vajaan 8 km kisa Oripäässä, ja elokussa reilun 10 km:n Pirkkalana yöhölkkä, 10 km Z-maraton Kempeleellä sekä 10 km:n IMU-hölkkä Kurussa. Syksyllä alkoi sitten juoksutulostakin tulemaan, kun Jyväskylässä tuli juostua uusi puolimaratonennätys 1:20:35. Tavoiteltu 80 minuuttia ei mennyt vielä rikki, joten hieman tuosta jäi hampaankoloon. Pari viikko myöhemmin juoksin uuden ennätykseni myös cooperin-testissä, 3460 m, joka oli iloinen yllätys. Lokakuun puolessa välissä oli sitten vuorossa koko maraton jonka juoksin Kankaanpäässä. Sielläkin tuli uusi ennätys 2:55:31, joka oli myös ihan positiivista, mutta ihan tavoitteeseen ei tullut sielläkään päästyä. Loppuvuodesta lumet tulivat taas aikaisin ja akillesjänteet eivät oikein tykänneet lumella juoksemisesta, joten siiryin ensimmäistä kertaa tekemään juoksutreenejä salille juoksumatolle. Juoksukilometrejä kertyi vuodessa pikkuisen vajaat 2500 ja tunteja n.190. Määrä on ihan hyvä, ainakin siihen nähden, että vuoden ensimmäiset 2,5 kk oli täysin juoksutaukoa.

Suunnistuskausi oli tälläkertaa melko surkea (tulokseltaa ne ovat kyllä olleet joka vuosi surkeita). Iltarasteja ei tullut juurikaan juostua, sillä yritin säästellä aj:ä juoksua varten. Kesän helteet eivät myöskään kauheasti innostaneet metsään läkähtymään. Keväällä tuli muutama kansallinen kisa käytyä, mutta siihen se melkein jäivätkin. Kesällä kylläkin käytiin Puolangalla kisailemassa Kainuun rastiviikoilla. Myös meille jo pieneksi perinteeksi muodostuneet Jukolan-viesti, Retki rogaining-kisa ja tunturisuunnistus tuli vietyä läpi tänäkin kesänä. Syksy meni suunnistuksen osalta täysin hiljaiselossa, sillä jalkoja tuli säästeltyä syksyn maratonia sylmälläpitäen. Suunnistuskilometejä keryi ainoastaan reilu 300 ja tuntejakin vain n.50.

Vuoden aikana tuli taas vaihdettua punttisalipaikkaakin. Syksyllä loppui Sykkeellä vuoden jäsenyysaika, ja toista vuotta en siellä sitten jatkanut. Työpaikan lähelle perustettiin uusi kuntokeskus (GoGo Express) jonne sitten liityinkin jäseneksi. Hyviä puolia tuossa paikassa on se, että se on sopivasti työmatkan vareella, ja toinen hyvä puoli on, että niillä on toinenkin kuntokeskus joka taas sijaitsee lähellä kotikulmia. Kun punttisalikertoja ja myös -tunteja kertyi vuoden aikana melko tarkaan 100, niin koko vuoden aikana harjoituspäiväkirjaan tuli, kaikki lajit yhteen laskettuna, n.750 tuntia hikoilua.

Vuoden viimeinen viikko oli myös tämän talven hiihtokauden avausviikkoni. Alkuviikosta tuntui vielä siltä, että tänä talvena ei hiihtoa tulekaan paljon, sillä ladulla lykkiminen ei napannut yhtään. Mutta viikonloppuna meno alkoi jo maistumaan ja sunnuntain lenkki olikin jo suorastaan nautinnollinen. Niin hiihtopainotteinen talvi kuin viime talvi oli, ei tästä taida tulla, sillä juoksukin maistuu yllättävän mukavalle, vaikka matolla joutuukin ravaamaan.

Viikko 52/2010 (28.12.2010 – 3.1.2011)

Ma: Pyöräily 13 km aika: 00:40:00.0
Ma: Punttisali aika: 00:50:00.0
Ma: Hiihto 25,09 km aika: 02:24:43.8, keskisyke: 124
Ti: Pyöräily 16,5 km aika: 00:50:00.0
Ti: Hiihto 19,72 km aika: 01:47:20.6, keskisyke: 122
Ke: Juoksu 16 km aika: 01:12:29.0, keskisyke: 149
Ke: Jalkahieronta aika: 01:00:00.0
Ke: Pyöräily 16,5 km aika: 00:50:00.0
To: Juoksu 12,3 km aika: 01:00:00.0, keskisyke: 137
To: Hiihto 19,73 km aika: 01:42:38.1, keskisyke: 128
Pe: Pyöräily 16,5 km aika: 00:55:00.0
Pe: Punttisali aika: 01:00:00.0
Pe: Pyöräily 16,5 km aika: 00:55:00.0
La: Hiihto 36,9 km aika: 03:09:55.4, keskisyke: 130
Su: Juoksu 14,3 km aika: 01:00:00.0, keskisyke: 147
Su: Hiihto 25,11 km aika: 02:04:12.3, keskisyke: 130