Suunnistuskausi avattu

Olen koittanut pitää kiinni siitä, että juoksutauon jälkeinen nousujohteinen harjoittelu pitäsi edetä siten, että viikkoa kovennetaan vain yhdellä osa-aluella. Nämä osa-alueet ovat lenkin pituus, lenkin kovuus ja lenkkikerrat. Saa nähdä alkaako kroppa kiukuttelemaan, sillä tällä viikolla tuli edettyä näillä kaikilla kolmella osa-alueella, tosin aika maltillisesti. Viikon pitkä lenkki venyi viime viikosta n. 4 km:lla, lauantaina tuli tehtyä kaksi lenkkiä ja kovan juoksun osuus vähän nousi. Viikon juoksu kilometrit nousi jo 65 km:iin.

Neljäskin muutos edellisiin viikkoihin tuli siinä, että suunnistuskausikin tuli avattua maanantaina. Soppeenharjun koululla järjestettiin vuoden kolmannet Tampereen iltarastit, mutta meille se oli vasta kauden ensimmäinen. Itse jätin suosiolla emit:n kotiin, sillä tarkoitus oli mennä erittäin rauhallisesti vaikkapa jopa kävellen ja tunnustellen mitä akillesjänne tykkää suunnistuksesta. Vähän matkaa jaksoin hölkkäillä, mutta sitten petti pokka ja piti vähän nostaa vauhtia. Metsässä oli vielä paikoin lunta, mutta suht. kuivin kengin reissusta selvisi. Olisi ehkä pitänyt sittenkin ottaa emit mukaan, sillä omalla kellolla otettu aika olisi tuonut 5 km:n reitillä 10. sijan.

Tiistain juoksulenkki tuli tehtyä osittain VK -harjoituksena. Lenkin aikana tuli tehtyä myös yksi km:n veto. Hieman kankeeta meno oli, ja siihen syynä oli varmaankin työmatkapyöräily jonka olin tehnyt juuri ennen juoksulenkkiä.

Keskiviikkona pyöräilin taas vähän pidemmän matkan, kun tein töistä lähtiessäni lisälenkin Lempäälän ja Säijän kautta. Gepsi jäi kotiin joten tarkka aika jäi ottamatta, mutta arvioni on, että 50 km:n matkaan meni 1:45. Tällä kertaa vastatuuli ei ollut niin paha kuin viimeksi, mutta kyllä paikoin sai puskea tuulta päin ihan tosissaan.

Torstain juoksun pystyin tekemään suunnitelmien mukaisesti rauhallisella vauhdilla. Keskisyke pysyi alle 130:n ja vauhtikin oli 14 km:n matkalla 4:48 min/km.

Perjantaina ei tullut tehtyä kuin aamulla työmatkapyöräily ja tunnin salitreeni. Pyöräkin jäi töihin kun illalla oli muita menoja. Perjantai toi taas talouteen kasan uusia lenkkareita, sillä Tuuli kävi hakemassa DHL:n varastolta Englannin nettitilauksen.

Lauantaina kävin testaamassa uuden Asics Nimbus 11 -lenkkarit vajaan 13 km lenkillä. Lenkin aikana tuli tehtyä pari km:n vetoa hieman alle 4 min/km vauhtia ja ne menivät ihan OK. Myös Nimbukset olivat ihan hyvän oloiset ja ennen kaikkea oikean kokoiset. Minulla oli pieni pelko perseessä, että olisiko 42.5 koko taas liian pieni, niinkuin se oli edellisenä vuona ollut. Mutta onneksi kenkä oli ihan hyvä, eikä 100 € mennyt hukkaan. Illalla tuli tehtyä pitkästä aikaa saunalenkki. Se ei tosin ollut kuin reilu 6 km, mutta pitkästä aikaa kaksi lenkkiä/päivä.

Sunnuntaiaamusta tuli lähdettyä juosten hakemaan perjantaina töihin jätettyä pyörää. Hieman tein lisälenkkiä matkan varrella jotta viikon pitkä lenkki pitenisi edellisestä viikosta. Matkaa sain kerrytettyä 19.5 km ja vauhtikin pysyi taas kurissa. Iltapäivällä kävimme kummipojan 10 v. synttäreillä ja sen jälkeen heti lähdimme Tuulin kanssa sulattamaan täytekakkua 50 km:n pyörälenkille.

Sunnuntaina tuli haettua myös ensimmäiset geo-kätköt.

Geo-kätköllä

Viikko 16:
Ma: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km, suunnistus 5.6 km
Ti: ap. pyöräily 16.5 km, ip. pyöräily 16.5 km, juoksu 12.1 km
Ke: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 50.4 km
To: ap. pyöräily 16.5 km, ip. pyöräily 16.5 km, juoksu 14.1 km
Pe: ap. pyöräily 18 km, sali 1h
La: ap. juoksu 12.7 km, ip. juoksu 6.3 km
Su: ap. juoksu 19.5 km, pyöräily 16 km, ip. pyöräily 50.1

Pientä takapakkia lenkkeilyyn

Taas tuli kokoelmiin uusi omalta osaltani ennen kokematon vaiva. Nimittäin vasemman kantapää ulkosyrjä kipeytyi mystisesti tiistai-iltana kun olimme rauhallisella ja lyhyellä kävelylenkillä. Vähän aiemmin olin kyllä käynyt tekemässä tunnin juoksulenkin, mutta juoksun aikana en tuntenut mitään kipua tuossa kohdassa. Tuo tunnin lenkki pidensi taas edellistä tauon jälkeistä pisintä lenkkiäni vajaalla 15 min:lla ja pituutta tuli lisää reilu 3 km. Hieman turhan reippaasti tuo lenkki tuli tehtyä, sillä keskivauhti karkasi 4:30 min/km, olisikohan taas tottumattomiltaan tuollainen vauhti kovalla asfaltilla kipeyttänyt kantapään.

Keskiviikkona kantapää oli edelleen tosi kipeä ja sattui kävellessä joka askeleella. Kävin oikein työterveydessä kysymässä, että pitäisikö sitä vähäsen kuvata, mutta hiusmurtuma ei kuulemma näy kuvissa kuin vasta parin viikon oireilun jälkeen. Töhin olin tullut uudella pyörällä sillä mielellä, että kotiin pyörältäisiin vähän pidemmän kautta. Hurautinkin töistä Lempäälän ja Säijän kautta kotiin. Matkaa kertyi 50 km josta suurin osa oli vastatuulta. Vastatuulen vuoksi keskivauhti jäi 28 km/h kieppeille.

Torstaina hpk:aan ei tullut kuin normaalit työmatkapyöräilyt, sillä kantapää oli edelleen niin kipeä, että en uskaltanut lähteä tekemään ohjelmassa ollutta tunnin juoksulenkkiä.

Vaikka perjantaina kantapää olikin kävellessä edelleen tosi kipeä ja lauantaiaamunakin postia hakiessa pieniä tuntemuksia oli, niin lähdin kuitenkin kokeilemaan miltä juoksu tuntuisi. Otin varmuuden vuoksi kantakorokkeen pois kipeän kantapään puoleisen kengän pohjasta, sillä se ei ainakaan helpottaisi kipua. Yllätykseksi kantapää ei sattunut yhtää juostessa. Ilmeisesti juoksutyylini on enemmän päkiävoittoinen ja ko. osa kantapäästä ei juurikaan ota iskua vastaan. Lenkki meni siis ihan mallikkaasti vaikkakin tällä kertaa tuntui, että sykkeet olivat jopa vähän korkealla. Tein myös matkan aikana jo yhden kilometrin vedonkin vähän alle 4 min vauhdilla.

Lauantaina iltapäivästä kävimme Tuulin kanssa totuttamassa “Italian ihmettä” Suomalaisiin keleihin. Lämpöä +3 astetta, välillä tihutti vettä ja välillä tuli räntää. 50 km:n pyörälenkin kiertosuuntakin tuli valittua myös väärin, sillä pahimmilla aukeepaikoilla puhalsi melkoinen vastatuuli. Kovin keväinen keli ei ollut, mutta mukava lenkki silti oli.

Heti sunnuntaiaamusta tuli lähdettyä jälleen juoksulenkille. Suuntasin lenkin kohti Lamminpään pururataa ja samalla tarkastamaan joko hiihtoladut olivat sulaneet kokonaan. Siltä reitiltä ei enää vannoutuneinkaan hiihtointoilija kyllä löytänyt riittävästi lunta hiihtoon, vaan juoksu onnistui lähes täysin sulalla alustalla. Matkaa kertyi melkein 16 km, joten tämän vuoden ensimmäinen vähän pidempi juoksu  näki päivänvalon. Sää ei ollut muuttunut yhtään keväisemmäksi, sillä räntää tuli vaakasuoraan +1 asteen lämmössä. Vaikka iltapäivästä sää muuttuikin komeen aurinkoiseksi, niin sen verran häjyn tuulinen keli oli, että pyörälenkille ei huvittanut lähteä.

Viiko 16:
MA: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16,5 km
TI: ip. juoksu 13.7 km
KE: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 50 km
TO: ap. pyöräily 16.5 km, ip. pyöräily 16.5 km
PE: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16,5 km
LA: ap. juoksu 12.5 km, ip. pyöräily 50 km
SU: ap. juoksu 15.7 km

Bianchi, si!

Si, ny olla uusi Italiano cycle-pyörä… ti presento Bianchi, per favore. Ei tässä ihan näin pitänyt käydä, mutta minkäs teet. Lauantaiaamusta tuli käytyä piruuttaan Nokialla Suomen Urheilupyörässä katsomassa mitä Cyclo Cross pyöriä siellä olisi tarjolla. Ensin kokeilin Tunturin mallia. Siinä olisi ollut levyjarrut joita vähän haaveilin talvikelejä silmälläpitäen. Tunturin vaihtajat olivat kuitenkin hankalan oloiset, eivätkä levyjarrutkaan olleet niin napakat kuin odotin. Sitten hyppäsin Bianchin selkään ja se tuntui heti hyvän oloiselta. Pari testikierrosta pihassa ja pyörä takaisin sisälle. Kävin vielä Tampereen keskustassa kokeilemassa yhtä mallia, mutta se ei tuntunut yhtä hyvältä ja oli kallimpikin. Ei siis muuta kuin takaisin Nokialle ja korttia höyläämään. Nyt olisi sitten varastossa odottamassa lenkkeilyä celeste:n turkoosi cyclo cross -pyörä. Myös vanha pyöräkin piti putsata ja öljytä, jotta se ei tuntisi itseään ihan hylätyksi ja unohdetuksi.

Maanantai oli vielä pääsiäislomaa, joten silloin oli hyvää aikaa tehdä muutaman tunnin pyörälenkki. Kävin siis tekemässä Siuro – Pinsiö – Metsäkylä -lenkin. Matkaa kertyi tasan 50 km ja aikaa meni pari minuuttia alle 2 tuntia. Keli ei ollut yhtä komea kuin pitkänäperjantaina, mutta pääasia, että oli suht tyyni keli.

Tiistaina olisi alkanut Tampereella iltarastitkin, mutta jätin ne suosiolla vielä väliin. Juoksemassa kyllä kävin, ja 10 km:n lenkki meni jo melko hyvin. Jalat ovat edelleen tukossa, mutta akilesjänne oli ihan OK. Harjoituspäiväkirjasta piti oikein tarkastaa koska viimeksi näin pitkä juoksulenkki on tullut tehtyä. Ja HPK:a piti kelata yli puoli vuotta taaksepäin jotta pidempi lenkki löytyi.

Torstaina, lauantaina ja sunnuntaina tein saman 10:n juoksulenkin kuin tiistainakin. Loppuviikosta kantapäänseutua ajoittain särki ja pieni pelko hiipi puseroon, että alkaisiko akilles taas ärtymään, mutta viikonloppuna se oli taas jo ihan OK. Sunnuntaiaamusta tehty juoksu meni jopa jo melko kevyeen oloisesti.

Lauantai-iltana tuli tehtyä uudelle pyörälle satulansäätö- ja sisäänajolenkki. Kyllä tuotakin kaksipyöräistä kuitenkin piti polkea (anteeksi, väärä termi, lukkopolkimilla ei poljeta, vaan niitä pyöritetään – joku olisi kuitenkin kommentoinut ellen olisi korjannut termiä), että se liikkui, mutta kyllä se vähän erilailla liikahti kuin vanha hybridi -pyöräni. Humina vaan kuului renkaista kun päästelin menemään pyöräteitä pitkin. Kaupungissa tuo pyörä on vähän turhan kiikkerä ja vaaratilanteita voi tulla aika helposti eteen. Pyynikillä piti myös olla varovainen – lähinnä sen vuoksi, ettei tulisi ajettua liian kovin, olisi se noloa saada polkupyörällä ylinopeussakot :). Pyynikille suuntasin sen vuoksi, että halusin kokeilla kuinka hyvin pyörä kiipeää Rosendahl:n mäen ylös – komeasti meni, ei tarvittu edes pienintä vaihdetta. Vaikuttaa ihan hyvältä hankinnalta.

Sunnuntai-iltapäivällä tuli bongattua ensimmäinen leskenlehti, kun kävin tekemässä Pinsiö – Sasi – Siuro -pyörälenkin. Sinivuokot puolestaan meinasi bongata samalla lenkillä minut, kun olivat Nokian keskustan tuntumassa yhden mäen alla tutkan kanssa. Onneksi nopeusrajoitus oli juuri muuttunut 30:stä 40:iin, joten hirveästi ei ainakaan ylinopeutta tuossa kohtaa ollut. Olisivatkohan pysäyttäneet jos olisi ollut 30:n alueella 10 ylimääräistä? Keli oli komean aurinkoinen, mutta tuuli oli melko navakkaa, joten paikoin sai puskea oikein kunnolla vastatuuleen. 57.7 km tuli poljettua joten ensimmäinen satanen tuli täyteen uudelle pyörälle heti avausviikonloppuna.

Viikko 14:
ma: pyöräily 50 km / 1:58′
ti: ap. pyöräily 16,5 km, ip. pyöräily 16.5 km, juoksu 10.1 km
ke: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km
to: ap. pyöräily 16,5 km, ip. pyöräily 16.5,  juoksu 10.1 km
pe: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16 km
la: ap. juoksu 10.2 km, ip. pyöräily 45 km / 1:37′
su: ap juoksu 10.3 km, ip. pyöräily 57.7 km / 2:02′

Pitkänperjantain pidempi pyöräily

Kylläpä se hiihtoinnostus lopahti helposti. Tällä viikolla en ole haikaillut laduille pätkääkään. Torstaina Loimaan poijaat yrittivät saada vielä minut hiihtokauden päätöshiihdolle – henkisen painostuksenkin kera, mutta monoja en enää jalkaani laittanut – oma kauden päätös oli ollut jo aiemmin.

Viime viikon 20 minuutin juoksulenkit pitenivät tällä viikolla hieman yli puolen tunnin lenkeiksi. Jalkojen kanssa ei ole vielä ilmennyt ongelmia, ja sykkeetkin on jonkin verran nousussa. Vajaat 30 km kertyi tälle viikolle juoksua ja ensiviikolla pitäisi taas vähän venyttää lenkkien pituutta, joten eiköhän tässä pian päästä tekemään ensimmäinen yli kympinkin juoksu. Vaikka sykkeet ovatkin olleet nousussa, niin edelleen keskisykkeet ovat olleet pääosin 130 alapuolella.

Perjantaina tuli tehtyä vuoden ensimmäinen vähän pidempi pyöräily, kun polkaisin Punkalaitumen keskustasta kotiin. Pitkänperjantain sää oli mitä mahtavin pyöräilyyn, lämpöä +7 astetta, ilma oli lähes tyyni, aurinko paistoi, kevät parhaimmillaan. Taisi paikoin olla jopa myötätuulta, sillä keskivauhti oli 80 km lenkillä 26 km/h – ihan kohtalainen vauhti tuolla pyörällä. Sen verran taas pyöräilyinto roihahti, että kävin lauantaina testaamassa Sportea:ssa paria Kona:n cyclo cross -pyörää. Hieman oli erilaisia ajaa kuin nykyinen hybridi -mankelini.

Viikko 13:
ma: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km
ti: ap. pyöräily 16,5 km, ip. pyöräily 16.5 km, juoksu 6.5 km
ke: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km
to: ap. pyöräily 16,5 km, ip. juoksu 6.5 km
pe: pyöräily 79 km / 3:02 h
la: ap. sali 1h, ip. juoksu 7.5 km
su: juoksu 7.5 km