Juku, joko juoksua?

Maaliskuun viimeinen kokonainen viikko oli vielä hiihtopainotteinen. Maanantaina meinasi tosin kausi jo loppua, sillä sen verran likaiset ja jäiset olivat Lamminpään ladut. Eipä ollut tuolla lenkillä pitopohjasta mainittavaa (siis mitään) hyötyä, mutta kiroiluksi olisi liisterisuksellakin homma mennyt – sen verran likaista oli.

Tiistaina onneksi jätin Lamminpään ladut rauhaan ja suuntasin hiihdon kohti Nokian latuja. Muutama kilometri oli hieman heikompaa latua, mutta muuten oli aivan jumalaiset ladut. Ladut olivat tosi hyvässä kunnossa, puhtaat, liukkaat ja liisterisuksi piti mainiosti.

Keskiviikkona sama 30 km lenkki kuin tiistainakin, ja hiihtonautinto yhtä mahtava.

Torstaina olikin sitten edessä suuri hetki, sillä silloin vedin juoksutossut jalkaan ensimmäistä kertaa sitten kolmeen kuukauteen. Lyhyt ja rauhallinen lenkki oli tarkoitus tehdä, ja osittain se onnistuikin. 4 km:llä tuli juoksukausi aloitettua, mutta vauhti olisi voinut olla hieman rauhallisempi, sillä n. 5 min/km vauhtia tuli mentyä. Melko tukossa kone tuntuu olevan, sillä lenkin maksimisyke oli 120 ja keskisyke 114 :).

Perjantaina piti käydä hiihtämässä, mutta töistä tullessa lämpömittari näytti 8 astetta lämmintä, joten en viitsinyt lähteä pehmeille laduille lipsuttelemaan.

Lauantaiaamusta lämpöä ei ollut kuin +1 aste, joten päätin lähteä vielä kokeilemaan hiihtoa. Yöllä lämpö ei ollut käynyt pakkasen puolella joten ladut olivat edelleen pehmeät ja märät. Luisto oli melko heikko muutenkin suurin hiihtointo oli jo kadoksissa, mutta 34 km tuli kuitenkin mentyä. Illalla kävin vielä tekemässä saman juoksulenkin kuin torstainakin, eli 4 km.

Sunnuntaille oli laitettu vielä hiihto-optio, mutta yön vesisade ja aamun plussa-asteet varmistivat sen, että lauantaina tehdystä lenkistä tuli tämän talven viimeinen hiihtolenkki. Päivällä tein edellispäivien tapaan saman 4 km juoksulenkin. Torstaina juoksulenkki tuntui ihan hirveeltä, mutta nyt meni jo vähän rennommin. Akilesjänteetkään eivät juoksun aikana vihoitelleet, joten ensiviikolla voisi vähän pidentää jo lenkkiä – toivottavasti sykkeetkin alkavat pikkuhiljaa nousemaan.

Hiihtokauden päättäjäiskuva

Viikko 12:

MA: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km, hiihto 27.2 km
TI: ap. pyöräily 16.5 km, ip. pyöräily 16.5 km, hiihto 30.4 km
KE: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km, hiihto 30.4 km
TO: ap. pyöräily 16.5 km, ip. pyöräily 16.5 km, juoksu 4.1 km
PE: ap. pyöräily 18 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km
LA: ap. hiihto 34 km, ip. juoksu 4.1 km
SU: ip. juoksu 4.1 km

Talven loppua ei näkyvissä

Alkuviikosta oli hyvin aikaa jatkaa uusien suksien testailua, sillä Tuuli oli työreissulla Lontoossa. Ja nyt kun ei ollut mitään kiirettä ladulta pois niin tein sitten vähän pitempiä lenkkejä. Ma, ti ja ke tein saman, reilun 33 km lenkin. Maanantaina hiihdin lenkin omilla uusilla Fischereillä, tiistaina Tuulin uusilla Fishereillä ja keskiviikkona vanhoilla Peltosen suksilla joiden pohjaan olin laittanut Startin sinisen liisterin. Tuulin suksia lainasin sen vuoksi, että halusin kokeilla, että oliko pidossa ja luistossa eroa kun laittoi alle vähän löysemmät pitopohjasukeset. Eipä ollut. Yhtä hyvin luisti ja yhtä “huonosti” piti. Ajassakaan ei ollut kuin puolentoista minuutin ero (Tuulin suksien hyväksi), eli kolmisen sek/km, eli käytännössä ei mitään. Keskiviikko taas todisti sen, että ei ole liisterisuksen voittanutta tällaisilla karkeilla jääkeleillä. Luisto ei ollut kyllä samaa luokkaa kuin pitopohjasuksilla, mutta luistoon varmaankin vaikutti se, että 9 vuotta vanhat, jo vähän löystyneet sukset, eivät liisteripohjaisena ole kaikkein lentävin vaihtoehto. Mutta pito oli ihan omaa luokkaansa, myös hiihtonautinto oli taas aivan mahtava, kun suksi piti lähes täydellisesti. Huonomman luiston lisäksi toinen liisterisuksen haittapuolena oli pohjaan tarttuvat roskat. Muutamaan otteeseen alkoi suksen pohja rohisemaan siihen malliin, että melkein täytyi pysähtyä putsaan sitä, mutta se jäi kuitenkin tekemättä.

Torstaina tuli pidettyä suunniteltu lepopäivä. Lepopäivä tulikin ihan tarpeeseen sillä viimeisen seitsemän päivän hiihtokilsoja on kertynyt n.280 km. Muutenkin hiihtokeli olisi ollut aika surkea, sillä päivän ja illan mittaan taivaalta tuli taas uutta lunta 5-10 cm. Työmatkapyöräily kuitenkin tänään tuli poljettua. Se olikin viikon ensimmäinen pyöräily, sillä alkuviikon aamupakkaset olivat sen verran kireät, että mukavuudenhalu iski jälleen.

Perjantaina oli taas kunnon “zero-kelit”, sillä lämpö oli hieman plussan puolella ja uusi lumi oli piiloittanut pahimmat jäätiköt laduilta. Oli kyllä niin unelmakeli, että harmitti oikein jättää ladut 29 km lenkin jälkeen.

Lauantaina keli muuttui taas surkeaksi. Yöllä tuli vettä ja lämpötila ei käynyt yöllä pakkasen puolella ollenkaan joten ladut olivat peihmeitä ja luisto oli pääosin huono ja paikoin sitä ei ollut ollenkaan – pito onneksi edes oli hyvä. Myös osanotto oli laduilla heikko, taitaa olla suurelta osaa hiihtäjistä jo kausi loppunut. Onneksi tuli lähdettyä laduille jo heti klo 9 jälkeen, sillä muutama minuutti sen jälkeen kun oma 52 km:n lenkki oli päättynyt alkoi satamaan reippasti vettä ja sitä tuli varmaankin tunnin ajan. Ei olisi ollut mukavaa olla puolessa välissä lenkkiä tuossa vesisateessa.

Jos lauantaina suksen luisto oli vuoroin huono ja vuoroin surkea, niin sunnuntaina oli tasaisesti siltä väliltä. Aamuyöstä oli tullut muutama sentti uutta pakkaslunta, ja kun tuli lähdettyä laduille jo vähän ennen kahdeksaa, niin paikkapaikoin joutui jopa ladun avaus hommiin. Vaikka uutta lunta ei enää kaivattaisi, niin se hyvä puoli siitä on, että ensi viikolla ladut voivat olla hyvässä kunnossa, mikäli vaan laduntekijät jaksavat vielä latuja ajaa. Hiihtokausi siis taitaa vieläkin jatkua vaikka tänään menikin tavoiteltu 2000hiihto-km rikki.

Zerottaa

Pirkanhiihtopäivän illalla olo oli sen verran hyvä, että suunnitelmissa oli, että maanantaina voisi tehdä normi satsin, eli pyörällä töihin, aamulla salille ja illalla ehkä pieni hiihto. Mutta niin kuin sanonta kuuluu: “yksi yö voi kaiken muuttaa” kävi totettn myös tässä tapauksessa. Maanantain aamuherätys oli sen verran kankea, että salille oli turha lähteä, sillä sen tiesi etukäteen, että istuskeluksi se siellä olisi mennyt. Nivuset olivat myös melko kipeät, eli illan hiihtokin saisi jäädä väliin. Pyörällä kuitenkin runttasin töihin jotta saisi edes vähän liikettä jäykkiin niveliin.

Tiistaina työmatkapyöräilyn lisäksi kävin kokeilemassa miltä hiihto mahtaisi tuntua. Hieman väsynyttä meno oli ja nivusetkin vielä alkumatkasta kivisti, mutta sen verran hyvän oloinen keli oli, että 28 km tuli suksittua.

Keskiviikkoaamuna  piti ottaa auto alle, sillä töiden jälkeen oli sellainen kaupunkimeno, että tänään ei pyörällä päässyt lähtemään. Salilla kuitenkin kävin. Illan hiihtokin jäi väliin, sillä töiden jälkeen piti mennä työpaikallamme alkuvuodesta asti olleen ranskalais-harjoittelijan syntymäpäivälounaalle. Kovin on ranskan-äijä oppinut suomalaisille tavoille alkuvuoden aikana, sillä saunassa on kuulemma käynyt jo useamman kerran ja avannossakin, pilkkimistäkin on ollut ohjelmassa. Tai poikahan tuo vielä on, sillä 21 vuotta tuli vasta mittariin. Hiihto kun jäi väliin, niin illalla oli hyvää aikaa käydä katsomassa vähän uutta hiihtokalustoa. Lielahden Sporttia-Pekkaan mentiin Tuulin kanssa ensin katsomaan löytyisikö sieltä haaveiltuja Karhun pitopohjasuksia, mutta Karhua ei kaupasta löytynyt, mutta Peltosen vastaavaa löytyi. Myyjä tuntui kuitenkin olevan sen verran pihalla ko. lipsuttimista, että siirryimme naapuriin InterSportiin. Eipä ollut sielläkään Karhuja, tai edes Peltosia, mutta Fischerin pitopohjaiset CRS Zerot myyjä sai puhuttua mukaan. Tosin sukset sai vain Tuuli, sillä sen verran pieniin oli varasto käynyt, että itselleni ei sopivaa paria löytynyt. Uusi lasti olisi kuulemma kuitenkin tulossa lähipäivinä ja varasin yhden parin itselleni.

Torstaina Tuulilla “onneksi” meni töissä sen verran pitkään, että nappasin hänen uudet Zerot alleni ja lähdin testaamaan eilisen ostoksen. Alkumatkasta lämpö oli +2 asteen luokkaa ja latu oli vähän kostea ja pehmeä, ja luisto ei ollut kovin kummoinen, mutta pito oli täydellinen. 8 km:n jälkeen latu alkoi muuttumaan vähän rapsakammaksi ja luisto parani selvästi, mutta pito pysyi edelleen täydellisenä. Latu oli paikoin todella roskainen, mutta pitopohjasukseenhan roskat eivät tarranneet. Välillä vauhti välillä hiljeni, kun riittävä määrä neulasia ja risunpätkiä sattui suksen alle, mutta mitään suurempaa tökkimistä ei ollut. 12 km:n jälkeen latu muuttui jäiseksi ja erittain liukkaaksi. Muutama lipsupotkukin jyrkimmissä mäissä tuli, mutta vain pari ja ne meni huonon potkun piikkiin. 32 km tuli hiihdettyä ja väkisin piti itsensä kammeta ladulta pois, sillä niin nautinnolinen hiihtokerta oli meneillään. Kaikki ylämäet pääsi ylös suorilla hiihtäen (mukaanlukien Horhan mäki).  Suksi oli aivan loistava, ja sellaiset oli saatava itsellekin… mahdollisimman pian.

Perjantaina tuli soitettua Tampereen kaikki InterSportit läpi, mutta missään ei ollut enää Zeroja hyllyssä. Muutamaan paikkaa oli vielä tänä talvena tavaraa tulossa, mutta toimitukset olivat jumissa satamassa ahtaajalakon vuoksi. Ei ollut siis odotettavissa, että varaamani sukset olisivat kovin pikaisesti saatavilla. Onneksi Häjään urheilukaupassa oli tavaraa vielä hyllyssä, joten sinne oli lähdettävä. Töistä tuli lähdettyä vähän aikaisemmin pyöräilemään kotiinpäin ja kotoa heti  ajamaan Häijäätä kohti. Ja sieltähän sopiva Zero-pari löytyi. Äkkiä luistot alle ja ladulle. Oliko syynä kovat odotukset, torstaita jäisempi keli vai liian jäykkä suksi, mutta pito ei ollut läheskään sitä luokkaa mitä se oli ollut edellisenä päivänä Tuulin suksella. 32 km tuli kuitenkin hiihdettyä, vaikka vähän pettymys illan hiihtokeikka olikin. Mutta kyllä pitopohja kuitenkin oli parempi vaihtoehto kuin mitä liisterisuksi olisi ollut noilla likaisilla laduilla.

Lauantaiaamusta ennen kahdeksaa kiinnitin uudella innolla uusia suksiani jälleen monoon. Hieman parempipitoiselta suksi tänään tuntui, ja kun pakkasta oli 6 astatta ja aurinko alkoi paistaa pilvettömältä taivaalta, niin tiedossa oli mitä mahtavin hiihtopäivä. Suuntasin reitin kohti Pirkan uraa ja katsomaan tulisiko aamulla lähteneitä reppu-Pirkan hiihtäjiä vastaan. Käännyin Pirkan uralta takaisinpäin siinä vaiheessa kun Rokkakoskelle johtavat alamäet alkoivat, sillä ei huvittanut hiihtää niitä uudestaan ylöspäin. Upeassa auringon paisteessa valkoiset puhtaat ladut johtivat seuraavaksi Porintielle ja sieltä Virelän kautta kotiin. Koko 60 km lenkki meni pääosin hyvin pitävällä ja luistavalla suksella, joten kyllä pitää olla ostokseen ihan tyytyväinen. Zerot siis joutuivat heti kovaan koitokseen, sillä 20 tuntia muoveista oton jälkeen niillä oli hiihdetty jo yli 90 km.

Sunnuntaina aamuyöstä oli satanut jokunen sentti kevyttä pakkaslunta, joten Zeroilla oli edessä uusi kelihaaste. Uusi lumi oli heikentänyt luiston edellisiin päiviin verrattuna heikoksi, mutta pito oli ihan hyvältä. Alkumatkasta sateli vielä vähän uutta lunta, mutta tunnin hiihdon jälkeen alkoi aurinko pilkistämään pilvien takaa. Luistokin alkoi paranemaan pikkuhiljaa, kun aurinko alkoi lämmitämään latua. 56 km rauhallista hiihtoa kertyi tällekin päivälle, joten tästä viikosta taisi tulla tämän talven kilometririkkain (jos ei oteta lukuun talvilomaviikkoa).

MaSa:lle onnittelut HiSu:sta tulleesta ensimmäisestä veteraani-SM -mitalista.

Pirkanhiihto 2010

Sunnuntain aamuhämärissä tuli sitten seisoskeltua 11. kerran Niinisalon varuskunta-alueella odottaen, että Pirkanhiihto ammuttaisiin taas liikkeelle. Eipä antanut herra pakkanen tänäkään vuonna armoa, vaan pudotti lämpömittarin lukeman 13 pakkasasteen kieppeille. Onneksi ei sentään tullut sellaisia asteita mitä viikolla vielä ennustettiin (-19 ast.), sillä sitten olisi ollut taas alkumatka tuskien taivalta. Nyttenkin vähän pelotti sormiosaston kohtalo, sillä jokusen vuoden vanhat Sinisalon Lopsterit on myllänyt sen verran monta kertaa pesukoneessa, että paras lämmityskyky on tumpuista jo hävinnyt. Ja näytää sorkkakäsineistä muuta pieni reikäkin jo löytyvän, joten roskiin lentävät Sinisalot tämän hiihtokauden jälkeen. Uusia vastaavia kintaita on metsästetty kissojen ja koirien kanssa, mutta kun hiihtoinnostus on vallannut koko kansakunnan, niin kaikki vastaavanlaiset sormenlämmittimet ovat kaupoista loppuneet. Kerrastopuoli on sentään kunnossa, sillä alusasuksi tuli puettua lähes tuliterä Devold:n merinovillainen lämpökerrasto. Toisaalta kyllä tänä talvena tällaisiin pakkasiin on jo totuttu, joten ei se mikään yli-inhimillinen koitos pitäisi olla, etenkin kun päivälämmöksi on ennustettu -5 astetta ja aurinkokin tulisi päivällä vielä lämmittämään menoa.

En tiedä onko Suomen puolustusvoimien tykit mennyt talven pakkasissa umpijäähän, mutta perinteinen lähtötykinlaukaus oli vaihtunut rynnäkkökivärin (?) sarjatuleen. Ja taisi olla rynkkykin epäkunnossa, sillä laukaukset tulivat vasta kun porukka oli lähtenyt jo liikkeelle. No, matkaan kuitenkin päästiin. Viime vuosien tapaan tuntui lähtevän Pirkka tänäkin vuonna liikkeelle. Luisto oli mitä oli ja porukkaa lappasi ohi vasemmalta ja oikealta. Ensimmäinen 20 km, Jämille asti, meno oli yhtä tuskaa. Luisto tuntui olevan muita huonompi, eikä missään letkassa tuntunut pysyvän mukana. Selkä kramppaili myös edellisvuosien tapaan koko alkumatkan ja tunnelmat eivät olleet aivan korkealla. Kolmessa tunnissa puolimatkaan pääsystä oli turha edes haaveilla (tuo on joka vuosi tavoitteena, että pääsisi puolimatkan ohi ennenkuin puoli-Pirkkalaiset ehtivät ladulle).

Jämin jälkeen pääsi jo sellaisiin letkoihin joissa alkoi jo pystymäänkin. Silti alamäissäkin piti usein lykkiä jotta letkat eivät karkaisi, sillä luisto oli edelleen heikko – olikohan tullut laitettua vähän turhan rouheesti pitoa sukesenpohjiin. Sen verran kiirettä ladulla täytyi pitää, että välillä meni sähellykseksi. Kerran porkka hyppäsi väärälle puolen omaa suksea ja turvaalleenhan siinä tuli mentyä – siinä meni sitten se letka. Mahakin oli mennyt alkumatkan aikana sen verran sekaisin, että puolimatkassa lentokentällä piti pysähtyä istunnolle. Viitisen minuuttia siinä tuhraantui aikaa ja taas tuli jäätyä hyvistä letkoista.

WC-keikan jälkeen lähdin tempomaan eteenpäin vähän reippaammin, ja yllättäen reippaampi meno alkoi tuntumaan ihan hyvältä. Nyt alkoi hiihtäjää tulemaan selkä edellä vastaan. Aluksi pelkästään puoli-Pirkan hiihtäjiä, mutta matkan edetessä alkoi näkymään sellaisiakin numeroita joiden selän tuntumassa ei tullut alkumatkassa pysyttyä. Tuntui siltä, että kone lähti käyntiin vasta 40 km:n kohdalla ja kun 45 km:ssä tuli vielä poistettua karstat koneesta pyttyyn, niin estettä menolle ei näyttänyt olevan.

Kilometrit taittuivat ja juottoasemat jäivät yksi toisensa jälkeen taakse. Rokkakosken nousutkaan eivät tuottaneet vaikeuksia, ja porukkaa tuli ohiteltua sielläkin ihan mukavasti. Meno tuntui vielä Julkujärvelläkin ihan hyvältä joten alkoi epäilyttämään, että onko sitä tullut mentyä vieläkin liian hiljaa. Julkujärveltä on enää vajaa kymmpi maaliin joten nyt uskalsi laittaa viimeiset pököt pesään ja katsoa tulisiko sieltä vielä selkää vastaan. Ja kyllähän sieltä tuli, ei nyt tainut enää oman sarjan hiihtäjiä tulla, mutta muita täyden matkan menijöitä kylläkin. Maalissa aika 6:44:53 on muutaman minuutin huonompi kuin viime vuonna, mutta ilman vessakeikkaa aika olisi melko samoissa. Sijoitus oli 49., eli muutaman pykälän parempi viime vuotta. Ja kun tänä vuonna sarjassamme oli enemmän osallistujia, niin suhteessa sijoitus parantui ihan hyvin. Reissun keskisyke oli 139 (aerob. kynnys 138), eli sykkeistä päätellen kiristämisen varaa olisi ollut. Mutta kun talven kaikki hiihdot ovat olleet pk-vauhtisia, niin eipä koneelta kauheita kierroksia voinut odottaakkaan. Toisaalta tällaista sunnuntaihiihtoahan tämä meikäläisellä on, joten ei noilla ajoilla ja sijoituksilla ole minkään maailman väliä. Pääasia oli, että 11. suoritus on nyt plakkarissa, sillä sekään ei ollut ihan itsestään selvyys, sillä akillejänne ei ole vieläkään kunnossa, mutta ihmeen hyvin se päivän rasituksen kesti.

Yksi tämän vuoden Pirkan kovimmasta teoista oli kuitenkin sarjassa MIEHET/ 40v./P (90 km) numerolla 3211 hiihtäneen Äijän suoritus. Ne jotka tietävät tämän super-miehen viimeisen vuoden koettelemukset, niin eivät voi kuin ottaa lippiksen pois päästä ja kumartaa syvään kun vastaan tulee. Huikeeta…

Muuten Pirkan alusviikko meni melko leppoisasti. Pari hiihtolenkkiä tuli tehtyä, että tavoiteltu 1500 km ennen talven pääkoettelemusta tulisi täyteen. Tankattua tuli sen verran, että torstai-illasta lauantai-iltaan paino nousi reilut 3 kg (mitenköhän sen saisi taas pois – 90 km hiihtoa ei varmaankaan riitä, eikä jälkitankkauksessakaan ole säästelty). Suurin saavatus viikolla kuitenkin oli palapelin saaminen valmiiksi. Toisena talvena se, epäilyksistä huolimatta, tuli valmiiksi, ja 24000. palanen meni paikoilleen 6.3. iltapäivällä. Kaikenkaikkiaan sitä tuli tehtyä n. 6 kk:n aikana.  Helpotus on nyt suuri.