Jäistä

Viikko 7/2019 (11.-17.2.2019)

Ilmassa alkaa olla jo kevään merkkejä, vaikka mennään vasta helmikuun puoltaväliä. Pakkasella ei kauheasti olla tällä viikolla oltu ja viikonloppuna oli komeita aurinkoisia päiviä usean plussa-asteella höystettynä. Se on tiennyt myös sitä, että kaikki kulkureitit, niin ladut kuin pyörätietkin, ovat menneet melko jäisiksi.

Tällä viikolla jätin ihan tarkoituksella uintitreenit väliin, mutta ensi viikolla olisi tarkoitus palata parin uintikerran tahtiin. Viikonloppu oli myös hieman poikkeava, sillä lauantaina oli Helsingissä Apulannan keikka, jossa tuli käytyä harrastamassa huonoja elämäntapoja.

Maanantaina oli sohjoista pyörällä töihin, sillä viikonlopun sateiden pehmittämät pyörätiet eivät olleet vielä jäätyneet ja paikoin sohjoja ei oltu aurattu pois. Illalla vielä lisäksi tunnin punttisalitreeni kotona.

Tiistaina ennen töihin autoilua juoksin matolla 10 km kiihtyvävauhtisen treenin. Vähän epäilytti hypätä melkein heti sängystä matolle teputtamaan, mutta ihan hyvin se sujui. Illalla vielä puolitoista tuntia sulkapalloa. Tällä kertaa oli ihan uusi kokoonpano kentällä, sillä minun lisäksi oli Matti, Heimo ja A Antinmaa. Minä olin aiemmin pelannut Matin ja Heimon kanssa, mutta muuten yhteistä pelikokemusta ei ollut.

Keskiviikkona työmatkapyöräilyt ja illalla pari tuntia hiihtoa. Aamulla oli vielä seitsemän astetta pakkasta, mutta iltaan mennessä mentiin nollaan. Hiihtolenkki oli vanha tuttu Topin lenkki vapaalla tyylillä. Pieni räntäkerros oli tehnyt luistelubaanan tahmeaksi ja ladulla tuntui luistavan paremmin, joten tasatyöntöä tuli tehtyä aina vähän väliä.

Torstai oli etätyöpäivä, joten ohjelmassa oli aamulla 10 km:n mattojuoksu. Muuten meni ihan mukavasti, mutta olisiko edellisen päivän hiihdossa sattunut jotain, sillä vasen pakara/takareisi oli kipeä, etenkin alkumatkasta (jos matolla juoksemisesta sellaista tremiä voi käyttää). Illalla tein vielä reilun tunnin sisäpyöräilytreenin. Hieman väsynyttä pyöräily oli, mutta “pakko” oli tehdä treeni, sillä minulla oli testissä uusi satula. Toiveena oli, että josko sillä pystyisi polkemaan pitempään siten, ettei alapää puutuisi. Ainakin tunnin treeni meni hyvin, eikä puutumisongelmaa ilmennyt. Asensin myös triathlontangon, mutta siihen en ainakaan ensimmäisellä kerralla päässyt ihan sinuiksi.

Perjantaina ohjelmassa oli vain työmatkapyöräilyt sohjoisessa kelissä, sekä tunnin hieronta.

Lauantaina kävin tekemässä reilun 30 km:n vapaan hiihtolenkin jäisillä ja roskaisilla laduilla. Harvinaisen epämielyttävä hiihtoreissu, kun suksen kantti ei pitänyt laisinkaan ja havunneulaset tökki suksien alla niin ettei eteenpäin meinannut päästä. Tasatyöntöä tulikin harrastettua tällä lenkillä melko paljon. Menin Lamminpään, Julkujärven, Koukkujärven ja Virelän kautta, mutta missään ei oltu latuja ajettu.

Sunnuntaina kävin tekemässä reilun tunnin juoksulenkin “rangaistukseksi” viikonlopun rillutteluista. Röpelöistä jäätä oli koko Nokian paloaseman lenkin mitan, mutta onneksi nastari piti hyvin. Silti piti mennä rauhallisesti, jottei muljauttaisi nilkkojaan epätasaisella alustalla. Edelleen oli vasen pakara/takareisi kipeä, mutta kipu helpotti matkan edetessä. Lenkin päälle vielä puoli tuntia salitreeniä.

Lumihommia, osa 2704

Viikko 6/2019 (4.-10.2.2019)

Viikon aikana on tullut jokuseen otteeseen mietittyä, että lumen tulo saisi pikku hiljaa loppua. No, viikonloppuna se sitten loppui ja alkoi satamaan vettä. Olisi ehkä pitänyt määritellä toive vähän tarkemmin, niin ettei taivaalta tarvisi tulla vähään aikaan mitään. Nyt siis tarvotaan loskassa ja odotellaan kun se parin päivän päästä vetää jäähän. Tänään laskeskelin, että viimeiseen seitsämään päivään on tullut tehtyä yli 15 tuntia lumihommia.

Hieman on reenaamaankin päästy. Maanantaina oli lumiset kelit pyöräillä töihin. Suht hyvin oli pyörätiet aurattu, mutta paikoin oli toivomisen varaa. Kotiin päin polkiessa pakkanen oli laskenut kymmeneen asteeseen. Tulin Tesoman uimahallin kautta, jossa uiskentelin normaalin 2500m. Pikkuisen vajaa tunti jälleen kului aikaa, vaikka tällä kertaa oli taas vähän enemmän ruuhkaa altaassa.

Tiistai eteni hyväksi koettuun tapaan, eli etätöissä, aamulla matolla kiihtyvävauhtinen kymppi ja illalla puolitoista tuntia sulkapalloa. Extrana ennen sulkapalloa tein kaksi tuntia lumihommia ja pelien päälle vielä reilun tunnin. Hyvä kalorinkulutuspäivä, mutta sulkapallopelit hieman kärsi lumihommista.

Keskiviikkona tuli keskityttyä pelkästään lumihommiin ja kaikki treenit jäivät väliin. Torstaiaamusta kävin ennen töihin autoilua uimassa normaalisetin Tesoman uimahallissa. Seiskan aikaan oli sopivan väljää altaassa ja osan ajasta sain uida ihan issesseni. Eli 2500m ja vajaa tunti.

Perjantaina oli työmatkapyöräilyt ohjelmassa. Aamulla oli vielä vähän pöperölunta pyöräteillä, mutta päivällä lämpö oli mennyt plussan puolelle ja lumi tamppaantunut mukavan kovaksi ja rullaavaksi kerrokseksi. Töiden jälkeen kävin tekemässä vielä reilun 13 km juoksulenkin, tällä kertaa ulkona. Nokian paloaseman lenkkiin kului aikaa hieman reilu tunti. Nastari puri mukavasti kovaan lumeen.

Lauantaina lähdin jo hiihtolenkille, mutta sen verran tuli märkää räntää, että suksi ei luistanut laisinkaan. Palasin pienen hiihtopätkän jälkeen kotiin ja tein 80 minuutin sisäpyörätreenin. Illalla piti tehdä vielä mattotreeni, mutta intouduin lykkimään pihatieltämme penkkoja ja siihen meni aikaa melkein neljä tuntia, niin eipä oikein enää juoksenteluun riittänyt puhtia.

Sunnuntaina kävin ulkona tekemässä 17,5 km juoksulenkin. Asteen verran oli mittari plussan puolella ja vettä tihutti. Sen verran oli yöllä tullut lunta/räntää, että pitävä kerros oli tullut jään päälle eikä nastaria tarvinnut. Rauhallista vauhtia tuli mentyä kun piti vähän seurailla mihin jalkansa laittoi.

Lumihommia

Viikko 5/2019 (28.1.-3.2.2019)

Tällä viikolla otettiin taas treenien suhteen vähän rauhallisemmin. Tunteja kertyi vain 12 ja ½. Toisaalta lumihommia tuli tehtyä tehtyä varmaankin kahdeksan tuntia. Lunta on siis tullut ihan kiitettävästi ja pakkastakin on riittänyt. Vielä kun saisi kunnon hiihtoinnon päälle, niin nyt olisi hiihtokilometrien keräämiselle suotuisat olosuhteet.

Maanantaina töissä autolla, ja töistä tullessa poikkesin Tesoman uimahallille uimaan. Tällä kertaa oli väljää uida ja sen vuoksi varmaan 2500m menikin hieman alle tuntiin.

Tiistaina perinteisesti etätyöpäivä ja aamupäivällä kympin juoksulenkki matolla. Illalla oli vuorossa puolentoista tunnin sulkapalloneluri. Muuten oli vakiokokoonpano, mutta Mikaa tuurasi Mattila. Tällä kertaa oli tosi hyvät pelit. Pitkiä palloralleja ja tasaisia eriä, siitä mie pidän.

Keskiviikko lusmuiltiin treenien osalta ja keskityttiin vain illalla lumihommiin.

Torstai oli viikon ensimmäinen työmatkapyöräilypäivä. Kotiin pyöräilin Tesoman uimahallin kautta ja kävin tekemässä vastaavan treenin kuin maanantainakin. Tosin aikaa kului 3 sekunttia enemmän. Kunto on varmaankin heikentymässä. Väljää oli taas uiskennella.

Perjantaina oli ohjelmassa pelkästään työmatkapyöräilyt. Aamupäivällä tosin oli tunnin jalkahiertona. Illalla ajo Alastarolle.

Lauantaina viikon ensimmäinen (ja viimeinen) hiihtolenkki. Alastarolla kun olimme, niin kävimme Virttaalla hiihtelemässä. Oli tuulinen ja lumisateinen sää, mutta pääosin ladut oli ajettu, joten ei tarvinnut rämpiä lumessa. Luistelubaanat tosin olivat vielä melko pehmeät eikä luistokaan ollut mitenkään kauhean hyvä. Mutta tosi hienot maastot Virttaankankaalla on, enkä ihmettele että sinne tullaan vähän kauempaakin hiihtelemään. Tällä lenkillä meni 250 hiihtokilometriä rikki. Tonni taitaa jäädä haaveeksi tänä talvena.

Sunnuntai oli tuulinen ja lumipyryinen päivä. Aamupäivällä tein 80 minuutin sisäpyöräilytreenin maltillisilla sykkeillä. Sen päälle neljäksi ja puoleksi tunniksi lumihommiin. Minulla oli mittari päällä ja se näytti, että matkaa kertyi 11 km, keskisyke oli 103 ja kaloreita kului 2200. Eli ihan hyvä treeni tuokin. Illallla vielä 10 km nousevauhtinen mattojuoksu. Ihan ok meni juoksukin, vaikka sykkeet olivatkin päivän urakoinnista korkealla.

Huipputalvea

Viikko 3/2019 (14.-20.1.2019)

Kunnon talvikelit sen kun jatkuvat. Lunta on tullut mukavasti lisää ja pakkastakin on ollut ihan niin kuin tammikuussa pitääkin olla. Torstaiksi pelotelto lumimyräkkä jäi vähän torskoksi, mutta siitäkin huolimatta lumihommia sai tehdä ihan riittävästi. Tällä viikolla on ollut harvassa ne päivät, ettei ole lumihommia tarvinnut tehdä. Lumi on ollut kevyttä pakkaslunta, joten mikäs sitä on ollut työnnellessä.

Harjoituspäiväkirja näyttää tämän viikon osalta vähän lyhyeltä, kun työmatkapyöräilyt ovat jääneet, keskiviikkoa lukuunottamatta, vallan väliin.

Maanantaiaamuna koiralenkillä totesin, että yön aikana oli tullut sen verran lunta, että taidan jättää lumihangessa pyörällä puskemisen väliin ja jäin tekemään etätyöpäivää. Aamupäivällä juoksin matolla  10 km / 46 min. Pyörätiet olisivat olleet varmaankin vielä auraamatta, joten onneksi löytyy mattovaihtoehto. Illalla kävin uimassa kaksi kilometria Tesoman uimahallissa. Sen verran ruuhkaista oli altaassa, että treeni jäi normaalia lyhyemmäski, hieman alle 50 minuuttiin.

Tiistaina pidin toisen etätyöpäivän putkeen. Jälleen aamulla juoksemaan, mutta tällä kertaa ulos. Pakkasta oli 7 astetta ja muutenkin talviset olosuhteet. Auraajat olivat kuitenkin tehneet pyöräteillä hyvää työtä, eikä lumipöperössä tarvinnut köpötellä. Illalla vielä puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Jotenkin alkaa tuntumaan, että yksi suliskerta viikkoon ei oikein riitä, sillä (ainakaan alussa) peli ei tuntunut oikein kulkevat. Tosin sen verran kireä on treenikalenteri, että ei siihen oikein toista sulista helposti mahdu.

Keskiviikkona poljin viikon ainoat työmatkapyöräilyt. Pakkasta oli hieman alle kymmenen astetta. Illalla kävin vielä hiihtämässä vapaalla tyylillä Topin lenkin, 28 km. Melko liukas oli keli, sillä aikaa ei kulunut kuin n.1:50.

Torstaina ei tullut käytyä kuin uimassa töiden jälkeen. Tällä kertaa matkaa kertyi taas 2500 m ja aikaa kului melko tarkkaan tunti. Torstai tuntuu olevan aina vähän väljempi päivä uimahallissa, ja tälläkin kertaa melko rauhassa sai uida.

Perjantai oli pitkästä aikaa täysi lepopäivä. Tunnin jalkahieronta kuitenkin oli ohjelmassa. Lauantaina ohjelmassa oli Lempäälän Hakkarissa järjestetty 24h viestihiihto, johon osallistuin Valmetin joukkueessa. Varasin itselleni aamupäivästä kolmen tunnin slotin, joka osottautui koko kisan kylmimmäksi hetkeksi. Lähtöpaikalle tullessa mittari näytti -19 astetta, mutta onneksi matkan aikana lämpö nousi noin -10 asteeseen. Hiihdin vapaalla 19 hieman alle 2,5 km kierrosta, eli kolmeen tuntiin kertyi n.46 km. Reitillä ei kauhean kovia mäkiä ollut, mutta kyllä minä itseni tuollakin reitillä melkoisen puhki sain.

Sunnuntaina oli vaihteeksi sisäliikunnan vuoro. Tein yhdistelmätreenin siten, että ensin poljin trainelilla 66 min / 34 km ja heti päälle juoksin matolla tunnin / 12,4 km verran. Kevyillä sykkeillä menin molemmat treenit ja ihan mukavasti jaksoi, vaikka pelkäsin etukäteen lauantaina hiihtolenkin vielä painavan.

Juhlavuosi

Viikko 2/2019 (7. – 13.1.2019)

Vuosi on jatkunut talvisena. Viikolla tuli sen verran uutta lunta, että vierestämme menevälle hiihtouralle on saatu ajettua ladut. Tosin itse olen pysytellyt vielä vapaassa hiihtotyylissä, mutta tänään tuli laitettua perinteisen kalustokin kuntoon, jos vaikka ensi viikolla siirtyisi siihen parampaan tyyliin.

Tällä viikolla havahduin, että viime viikon lauantaina tuli 20 vuotta siitä kun ostin lapsuuteni kotoani lähdön jälkeen ensimmäiset sukseni (paketin hinta 1300 mk). Se oli loppiaista edeltävä päivä, ja muistaakseni kävin vielä samana päivänä myös niitä testaamassa. Siitä päivästä voi laskea, että minun ns. kestävyysliikuntaharrastukseni alkoi. Saman vuoden keväällä tuli hommattua ensimmäiset juoksutossut ja kesäkuussa ensimmäinen sykemittari. Kesäkuusta -99 lähtien olen pitänyt myös harjoituspäiväkirjaa, johon muuten löytyy linkkin tämän sivun yläreunasta. Harjoituspäiväkirjaan on melko varmaan kirjattu 99,9% kaikesta hikiliikunnastani.

Tälläkin viikolla on taas hikoiltu lisää 16 tunnin verran. Maanantaina hikoilu tuli tehtyä työmatkapyöräilyn merkeissä, sekä tunnin vapaauintitreenissä. Uimahallille poikkesin töistä pyöräilyn yhteydessä. 2500 m tuli taas kauhottua ja hieman päälle tunti siihen kului aikaa.

Tiistaina ei ollut kuin puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Omalta osaltani ainakin peli oli melko surkeaa ja virheitä tuli tehtyä paljon. Olikohan syynä uusi pelaaja porukassamme. Tuli varmaankin suorituspaineita tai jotain sellaista.

Keskiviikkona tein etätyöpäivän, ja aamulla juoksin matolla 10 km / 46 min. Illalla kävin vielä hiihtämässä reilun parin tunnin ja 28 km vapaan hiihtolenkin. Vähän oli hiihto väsynyttä, ja myös varpaat ja pohkeet kramppailivat ikävästi. Ei tainnut olla hyvä yhdistelmä yhdelle päivälle tämä juoksu-hiihto -kombo.

Torstaina taas töissä pyörällä ja kotiin polkiessa poikkesin Tesoman uimahallilla polskimassa tunnin verran. Rauhassa sai uida melkein koko ajan ja intouduinkin sitten uimaan viimeiseksi vedoksi 1500 m, kun kokonaismatka oli 2500 m. Ihan kevyesti meni ja olisi pystynyt pidempäänkin uimaan. Eli uida jaksaa, mutta vielä pitäisi saada vauhtia lisää. Luulisi että kapasiteettia pitäisi olla, koska esim. tämän uintikerran keskisyke oli 106 ja maksimi 119 (jos Polarin rannemittaukseen voi luottaa). Tekniikka ei vaan mahdollista parempaa vauhtia.

Perjantaina tyydytettiin kulttuurin nälkää eikä päivän ohjelmaan mahtunut muuta kuin työmatkapyöräilyt.

Lauantaina kävin juoksemassa Nokian paloaseman lenkin (13,5 km). Vaikka pyörätiet olivat lumiset, niin jätin kuitenkin nastarit hyllyyn, ja kyllä kesälenkkareilla pärjäsikin hyvin. Hieman yllätyin (tai aika paljonkin), kun katsoin lenkin puolivälissä keskinopeutta, joka oli 4:27 min/km. Olin ajatellut matkan aikana, ettei vauhti voinut olla paljon alle 4:40, kun meno oli sen verran kevyen oloista. Kotiin tullessani mittari näytti keskariksi 4:24. Kyllä kelpaa ja hyvä fiilis tuli lenkistä. Illalla tein vielä reilun 40 min sisäpyörätreenin. Se ei sitten tuntunutkaan yhtä kevyeltä. Jalkoja hapotti ja keuhkot meinasi revetä ylämäkiosuuksilla. Olikohan laitteessa jotain vikaa…

Sunnuntaina kävin suksimassa 35 km vapaalla tyylillä. Jälleen tuli kierretty vain Topin lenkki parilla lisäpätkällä höystettynä. Matka sujui paljon kevyemmin kuin keskiviikkona eikä kramppejakaan ilmaantunut. Ehkä aamulla tehdyt klapihommat olivat sopiva verryttely hiihtolenkille. Aikaa lenkkiin kului 144 min.

 

Iisi vuoden aloitus

Viikko 1/2019 (31.12.2018 – 6.1.2019)

Uusi vuosi ja vanhat kujeet. Tiistaina päästiin uuden vuoden puolelle ja heti alkuvuoteen saatiin sen verran lunta maahan, että jonkinnäköiset hiihtokelit luonnon lumellakin on nyt tarjolla. Sen verran rankan oloinen on ollut loppuvuosi, että ajattelin ottaa alkuvuoden vähän kevyemmin, joten viikon treenituntimäärä jäi alle kymmeneen.

Maanantaina elettiin vielä vanhaa vuotta ja kun harjoituspäiväkirja näytti sellaista, että jos juoksisin aamulla työmatkan, niin saisin vuoden viimeiseen seitsemään päivään yhteensä 100 km juoksua. Hieman aamulla pelotti miltä juoksu mahtaisi tuntua, kun viikonlopun juoksut olivat sen verran väsyneen oloisia. Mutta yllättävän hyvin tossu liikahti eikä meno ollut laisinkaan väsynyttä. Pakkasta oli kuutisen astetta ja vähän lumistakin oli, mutta kesätossulla olin liikenteessä. Tällä lenkillä meni myös 200 juoksutuntia rikki ko. vuonna.

Tiistaina ei tullut tehtyä kuin kolmen vartin kotisalitreeni, keskiviikkona reilu tunti sisäpyöräilyä ja torstaina tunnin verran vapaauintia. Perjantaina kävin ainoan kerran pyörällä töissä, ja perjantaina aamupäivästä oli myös jalkahieronta.

Lauantaina tein vuoden ensimmäisen juoksulenkin. Nokian paloaseman lenkki meni neljän ja puolen vauhtia melko mukavasti, vaikka keli oli luminen ja pakkastakin oli kuusi astetta.

Sunnuntaina aamulla tuli avattua hiihtokausi. Luistelukalustolla lähdin matkaan, sillä lähiladullamme ei näyttänyt olevan vielä latua ajettuna, vaikka Lamminpäässä sellainen kuulemma jo olikin. Melko likaiset olivat ladut, koska puolen viikon paikkeilla olleet myrskykelit olivat heittäneet koivun oksaa ja havua hiihtobaanalle melko paljon. Kävin Lamminpään majan kautta kiertämässä Topin lenkin ja samaa reittiä takaisin. Sitten kävin sitten vielä Virelässä kääntymässä ja tälle reitille tuli mittaa hieman päälle 31 km. Ihan hyvä kauden avaus, eikä jaloissakaan tuntunut kopin pahalle eikä monotkaan kalvaneet.

Suklaaviikko

Viikko 52/2018 (24.-30.12.2018)

Niin koko vuosi kuin joululomaviikkokin alkavat olla päättymässä. Jouluna päättyi myös parin kuukauden mittainen ja suht hyvin onnistunut (ei nyt aivan täysin) karkkilakko (ei siis herkkulakko). Suklaata onkin nyt viikon verran vedetty kaksin käsin äänen suuntaan. Ihme kyllä paino ei ole juurikaan viikon aikana noussut, vaikka treenituntimäärätkit ovat jääneet normaaliviikkoon nähden puoleen. Juoksua sentään on tullut ihan hyvin mittariin ja puuhommiakin on tullut tehtyä useana päivänä.

Maanantaina, Jouluaattona keskityttiin syömiseen ja treenit jäivät vallan tekemättä. Tiistaina Alastarolta kotiin päästyämme ja ennen seuraavaa ruokailua, kävin tekemässä vajaan 15 kilometrin kinkun sulattelulenkin. Nastarit jalassa, nollakelissä kinkku suli ihan mukavissa merkeissä. Sykkeet olivat hieman korkealla vauhdin ollessa normaalia 13.1 km/h.

Keskiviikkona tein tapaninpäivän pitkän, reilun 26 km juoksulenkin. Nollakelissä taas sai mennä. 2/3 matkasta pääsi juoksemaan auratuilla pyöräteillä, mutta viimeinen kolmannes oli vähän huonompaa ja vauhti vähän kärsi pöperölumesta. Keskari oli kuitenkin 12.6 km/h keskisykkeen ollessa 134. Eli ihan PK-lenkiksi tuota ei voi laskea, vaikka pääosin meninkin aerobisen kynnyksen alla.

Torstaina pidin töistä vapaata ja kävin aamupäivästä tekemässä Tesoman uimahallissa tunnin vapaauintitreenin. Matkaa kertyi 2500m neljässä pätkässä. Mitään erityistä tekniikka- tai vauhtiharjoitusta en tehnyt, vaan uiskentelin sellaista normaalirytmiä.

Perjantaina oli myös vapaapäivä töistä ja taas oli myös juoksulenkin vuoro. Parin asteen pakkasessa tein Nokian paloaseman lenkin. Pyörätiet olivat suht hyvässä kunnossa ja 13 km:n lenkiin meni melko tarkka tunti. Tällä lenkillä tuli vuoden 2500. juoksukilometri täyteen.

Lauantaina aamupäivästä tein reilun 12 km:n juoksulenkin. Nyt alkoi jo tuntumaan viikon juoksentelu jaloissa sillä matkan teko oli melko väsynyttä. Sykkeet olivat yllättävän alhaalla (keskari 128) vauhtiin (13 km/h) nähden. Illalla vielä kolmen vartin kotisalitreeni.

Sunnuntaina viikon viides juoksulenkki oli 19 km:n mittainen. Aikaa meni hieman alle puolitoista tuntia. Keli ja sää olivat vallan mainiot, neljä astetta pakkasta ja tyyntä, mutta menohalut olivat melko vähissä. Etenkin alkumatka oli väsynyttä ja loppumatkasta alkoi juoksu vähän kangistumaan. Juoksukilsoja kertyi tällä viikolle 85 ja se oli eniten sitten elokuun lopun.

Talvista keliä

Viikko 51/2018 (17.-23.12.2018)

Kulunut viikko on ollut jo mukavan talvinen. Pikkuista pakkasta on ollut koko viikon ajan ja vähän on jo luntakin saatu peittämään musta maa. Hiihtäjien pitää vielä turvautua tykkilumilatuihin ja näillä näkymin ihan heti ei “oikeita” hiihtokelejä ole tiedossakaan.

Treenien osalta viikko oli hieman kevennetty. Alkuviikko mentiin vielä normaaliin tahtiin, eli maanantaina työmatkapyöräilyt sekä tunnin vapaauintitreeni. Uintivauhti on ehkä hieman parantunut viimeisien kertojen aikana. Nyt 2300m (4 x 500m + 300m) meni selväsi alle tunnin neljällä noin minuutin huililla. Keskimääräinen 100m aika on noin 135sek paikkeilla.

Tiistaina tuli harjoituspäiväkirjaan ihan hyvä setti, sillä aamulla kävin juoksemassa aseteen pakkaskelissä vajaan tunnin. Ihan mukavasti kulki, vaikka keli olikin luminen. Sitten kävin töissä pyörällä, ja illalla vielä puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Kokoonpano oli hieman poikkeava, sillä aluksi oli tarkoitus pelata MiVa:n kanssa kaksaria, mutta kun naapurikentällä oli pari ylimääräistä pelaajaa, niin rökitimme heitä sitten nelurissa.

Sen verran paljon oli tiistaina aktiviteettia, että keskiviikolle riitti pelkkä työmatkapyöräily. Torstaina sitten taas juoksutossut heti aamu-kuudelta jalkaa ja ulos hölkälle. Tällä kertaa laitoin jo nastarit alle, sillä sen verran kovaa lunta on jo pyöräteille kertynyt, ettei tarvitse asfaltilla enää nastoja rapisuttaa. Ihan mukavasti kulki ja 13 km/h vauhti vaan tuntuu pysyvän, vaikka kelitkin heikkenevät. Tällä kertaa kävin autolla töissä, mutta suoraan töistä ajelin Tesoman uimahallille uiskentelemaan. Taitaa joulukiireet jo vaikuttaa, sillä sain melkein koko tunnin ajan uida yksin omalla radalla. Olisiko sitten syynä rauhallinen uintiympäristö, mutta tällä kertaa pystyin uimaan 2500m tasan tuntiin neljä noin minuutin taukoa mukaan laskettuna.

Perjantai oli taas vain työmatkapyöräilypäivä sekä tunnin hieronta, mutta lauantaina kävin tekemässä 13 km juoksulenkin. Hieman alle tunti meni Nokian paloaseman lenkkiin. Vaikka pakkasta oli kymmenen astetta niin mukavasti meni ja nastari puri mukavasti kovaan lumeen. Päivällä taas viitisen tuntia puuhommia pihalla.

Sunnuntaina aamulla tuli tehtyä myös 13 km:n / tunnin juoksutreeni, mutta tällä kertaa matolla. Lunta oli yöllä satanut pikkuisen lisää ja ajattelin säästää nilkkojani ja teputtelin treenin sisällä. Tylsäähän tuo on, mutta äänikirjan parissa tuon ajan selviää tylsistymättä.

Softapäivitys

Viikko 50/2018 (10.-16.12.2018)

Alkuviikko oltiin lämpöjen puolesta vielä nollan tuntumassa, mutta torstaina mittari kääntyi vaihteeksi pakkasen puolelle. Pikku-pakkasta on ollut siitä asti, mutta lunta ei ole vieläkään tullut yhtään. Edellinen viikonloppu oli sen verran jäisen oloinen, että vaihdoin työmatkapyörään nastarenkaan, tosin vain etupäähän. Hieman tympeetähän nastalla on ajella, kun kaikki pyörätiet ovat sulat. Koska oma tiemme on melko peilijäinen, niin sen vuoksi pitää 99% matkasta kuunnella nastojen rapinaa.

Keskiviikkona tuli vihdoin ja viimein uuteen Polariin uusi softaversio. Sohlaava kello saa nyt uuden yrityksen päästä suosikki lenkkikaveriksi. Uusi versio onkin toiminut nyt ihan hyvin. Matkan mittaus on toinut nyt paremmin niin uinnissa kuin juoksulenkeilläkin.

Viikko oli treenien puolesta melko perinteinen. Ma, Ti ja Pe oli työmatkapyörilyä. Ma ja To uintia, Ti sulkapalloa ja Pe kotisalia. Ke, To, La ja Su juoksua sekä Ke ja La sisäpyöräilyä.

Uinnissa harjoittelin edelleen hapen ottoa vasemmalta puolelta – ihan ei ole vielä kovin luontevaa. Vetojen mitat myös vähän pitenivät, josta seurasi se, että huilikerrat vähenivät. Tällöin myös tunnissa uitu matka piteni, ollen tällä viikolla 2200m. Maanantaina pisin yhtämittainen siivu oli 1100m ja minuutin tauon jälkeen vielä 700m päälle.

Kaikki juoksut tuli tehtyä ulkona. Ke ja To lenkit olivat peruslenkkejä. Lauantaina 13 km hieman reippaampaa 4:18 min/km vauhdilla. Pakkasta oli kuutisen astetta, joten vaatettakin oli vähän enemmän päällä ja sitä myöden matkan tekeminen hieman kankeempaa.

Sunnuntaina 28 km juoksulenkki 6 asteen pakkasessa meni melko kevyen tuntuisesti. Sen verran pakkanen kuitenkin haittasi, että juomarepun letku jäätyi 15 km jälkeen, vaikka yritin puhaltaa letkun aina tyhjäksi juonnin jälkeen. Loppumatka mentiin sitten ilman juomista. Vauhti oli 4:51 min/km, mutta sykkeet olisivat voineet olla hieman matalammat, keskisykkeen ollessa nyt 131.

Kaiken maailman kolotusta

Viikko 49/2018 (3.-9.12.2018)

Vaihtelevat säät ja kelit olivat tälläkin viikolla kiusana. Pieni kerros lunta ei sinänsä olisi haitannut, mutta kun se muuttui välillä jäiseksi ja märäksi, niin silloin piti olla niin tossulla kuin pyörälläkin varovainen. Torstaina ollut itsenäisyyspäiväkin hieman sekoitti pakkaa, sillä uimahalli oli tuolloin kiinni ja uintitreeni siirtyi perjantaille.

Vanhojen vaivojen lisäksi, viikon treenejä hieman haittasi sunnuntaina klapihommissa nitkauttamani selkä. Selkä oli etenkin alkuviikon melkoisen jumissa ja kipuili yöllä kylkeä kääntäessä. Keskiviikkoaamuna otin myös vähän tuntumaa tien pintaan, kun kaaduin märällä peilijäällä omalla tiellämme. Polvi ja lonkka ottivat siinä rytäkässä vähän itseensä.

Selkäjumista huolimatta maanantaina pyöräilin työmatkat. Keli oli vielä ihan hyvä, sillä lumisade alkoi vasta illalla. Illalla kävin uimassa parin kilometrin vapaauintitreenin. Hallissa oli mukavan rauhallista ja välillä sain uida jopa yksin radalla. Yritin tällä kertaa vähän harjoitella ottamaan happea joka kolmannella vedolla, joka toisen sijaan. Harjoitusta tuokin tuntuisi vaativan vielä melkoisesti, sillä henkitys vasemmalta puolelta ei onnistu vielä yhtä sujuvasti kuin oikealta puolelta, josta olen tähän mennessä vain happea ottanut.

Tiistaina perinteiseen tapaan etätyöpäivä ja aamupäivällä juoksulenkki. Ulkona oli sen verran jäinen keli, että päätin tehdä treenin juoksumatolla. Tunnin juoksu / 13 km tuli tehtyä ja ihan ok meni. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloa. Ensimmäinen puoli tuntia pelasimme kaksinpeliä, sillä pari pelaajaa oli myöhässä moottoritiellä tapahtuneiden onnettomuuksien ja sitä myöden tulleiden ruuhkien vuoksi. Tunti kuitenkin ehdittiin pelaamaan myös neluria.

Keskiviikkoaamuna töihin pyörällä, pienen kylkimyyryn kera, ja illalla takaisin paremmalla menestyksellä. Illalla vielä reilun tunnin sisäpyöräilytreeni trainerilla.

Torstai oli siis itsenäisyyspäivä ja kävin tekemässä Lamminpään harjulla n. 14,5 km juoksulenkin. Paikoin oli liukasta, mutta pääosin löytyi ihan hyvin pitävääkin alustaa. Vauhti oli jälleen 13 km/h. Keskisyke oli hieman korkea (141), mutta reittiin sisältyi jonkin verran normaalia enemmän nousumetrejä. Lenkin päälle jokuseksi tunniksi puuhommiin.

Perjantaina oli jälleen ohjelmassa työmatkapyöräilyt, ja aamupäivästä oli myös tunnin jalka-/selkä-/niskahieronta. Illalla kävin uimassa 2200m / 62min Tesomalla. Tällä kertaa altaassa oli sen verran ruuhkaa, ettei kovin pitkiä pätkiä päässyt rauhassa uimaan. Mitään uutta ei tällä kertaa tullut harjoiteltua. Vähän yritin jälleen kokeilla hengitystä joka kolmannella vedolla, mutta kovin montaa altaanväliä ei pystynyt putkeen menemään. Hieman huollestuttaa vasemman nilkan kipuilu uinnissa. Nilkka ei oikein tykkää ojentelusta ja siinä asennossa uintipotku tehdään, joten välillä on uintikin kivuliasta. Tämä tosin ei ole mikään uusi vaiva, vaan on vaivannut koko syksyn. Luulen, että syy tähän vaivaan löytyy suunnistuksesta, jossa olen jokusen kerran telonut nilkkani juuri samasta kohdasta.

Launataina jälleen ohjelmassa juoksulenkki. Sen verran oli tullut edellisenä iltana ja yönä uutta lunta, ettei ollut mieltä lähteä tekemään kauhean reipasta lenkkiä. Juoksin Nokian paloaseman lenkin, josta kertyi 13,4 km matkaa ja aikaa kului 62 min, eli jälleen vauhti oli sitä 13 km/h. Hieman lipsuvaa meno oli, vaikka pyöräteitä olikin hiekoitettu. Tällä kertaa Polari taas sohlasi ja matkan mittaus alkoi toimimaan vasta parin kilometrin jälkeen. Puuhommia tuli tehtyä lenkin päällee viitisen tuntia.

Sunnuntaina oli jälleen sen verran jäiset kelit ulkona, että päätin tehdä sisällä yhdistelmätreenin. Pyöräilin ensin trainerilla reilun tunnin ja heti päälle tunnin verran matolla juoksua 12 km/h vauhdilla. Molemmat treenin menivät ihan ok ja hiki lensi. Treenin päälle pariksi tunniksi vielä puuhommiin.